'Futbolun Ergenekonu'nda Aziz Yıldırım da gözaltında

Sürürülen soruşturma kapsamında Fenerbahçe ve Sivasspor başkanları dahil yaklaşık 40 kişi gözaltına alındı. FB'nin kulüp binasında arama yapılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - 2010-2011 sezonunda Spor Toto Süper Lig ve Bank Asya 1. Lig'deki şike iddialarına yönelik soruşturma başlatıldı. Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ile bazı kulüplerin yöneticileri ve futbolcuların da aralarında bulunduğu 40'a yakın kişi çeşitli illerde gözaltına alındı.

 Futbolda şike iddialarına yönelik soruşturma, 2010-2011 sezonunda Spor Toto Süper Lig ve Bank Asya 1. Lig'deki şike iddialarına yönelik olarak başlatıldı.

Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler, futbolda şike iddialarına ilişkin teknik takibin ardından İstanbul'da bazı evlere sabah saatlerinde operasyon düzenledi.

Gözaltına alınan isimlerden bazıları

• Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım

• Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Odyakmaz

• Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu

• Geçen sezon Kardemir Karabükspor forması giyen ve Fenerbahçe'ye transfer olan Emmanuel Emenike

• Futbolcular Korcan Çelikay, Mehmet Yıldız, Sezer Öztürk

• Eski Diyarbakırspor Kulüp Başkanı Abdurrahman Yakut

• Giresunspor Kulübü Başkanı Ömer Ülkü, eski genel kaptan Hakan Karaahmet ile Giresunspor taraftarlar Derneği Başkanı Özden Tütüncü

• Gençlerbirliği Kulübü futbolcusu Mahmut Boz

• Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun

• Eskişehirspor Sportif Direktörü Ümit Karan

• Sivasspor kalecisi Korcan Çelikay

• İzmir'de futbolcu menajerleri Tarık Özertem, Özden Arslan ile Altay Kulüp Müdürü Erman Ertaş ile Fenerbahçeli futbolcu Emre Belözoğlu'nun yeğeni Volkan Bahçekapılı, Çeşme'de teknik direktör Levent Eriş ve menajer Serdar Berkin

• Mersin İdmanyurdu Kulübü Asbaşkanı Beşir Acar ve tribün lideri Murat Tanış

Fenerbahçe açıklama yaptı

Fenerbahçe Kulübü'nden yapılan açıklamada, "Fenerbahçe Spor Kulübü olarak, hukuka ve adalete olan inancımızı bir kez daha tekrar ederken, yürütülen soruşturmanın bir an önce tamamlanarak gerçeklerin ivedilikle ortaya çıkarılması gerektiğini belirtmek isteriz. Kulübümüz, tarihinin hiç bir döneminde hukuksuzluk içinde olmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır" denildi.

Bakan TV'den öğrenmiş

Atatürk Havalimanı'ndan Polonya'ya hareketinden önce basın mensuplarının futbolda şike iddialarına yönelik soruşturmayla ilgili sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, futbolda şike iddialarına yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınmaları değerlendirerek, ''Ben de gelişmeleri televizyondan öğrendim. Bilmediğim bir konuda konuşmam tabii ki doğru olmaz. İnşallah her şey Türkiye'ye yakışır şekilde sonuçlanır'' dedi.

Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, ''Durum Türk sporu açısından son derece vahimdir. Sporumuza, futbolumuza zarar vermeden çok az bir zararla atlatılmasını dilerim'' dedi.

''Soruşturma neden açıldı'' şeklindeki soru üzerine Akgül, ''Meclis'te kabul edilen, Sporda Şiddet Yasası'nda şike ile ilgili maddelere istinaden savcılığın bir soruşturma açtığını düşünüyorum'' yanıtını verdi.

Aziz Yıldırım durumdan rahatsız

Aziz Yıldırım'ın avukatı Rezzan Epözdemir, İstanbul Emniyet Müdürlüğünde Yıldırım ile yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çok geniş kapsamlı bir soruşturma yapıldığını belirten Epözdemir, ''Şike ve teşvik adı altında bir soruşturma. Dosyada gizlilik kararı olduğu için biz de bilgi sahibi değiliz'' dedi.

Aziz Yıldırım'ın sağlık durumunun iyi olduğunu anlatan Epözdemir, ''Bir takım ricaları oldu. Şeker hastası olduğu için ilaçlarını temin etmemizi rica etti. Kitap, gömlek, tişört istedi. Ne tür bir kitap istediğini sorduğumda da siyasi içerikli kitap getirmemi söyledi'' diye konuştu.

Avukat Epözdemir, aynı zamanda gözaltına alınan Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu'nun da avukatı olduğunu ve Mosturoğlu ile de görüştüğünü, 3 yönetici ve kulüp mali işler müdürü Tamer Yelkovan'ın gözaltında olduğunu belirtti.

Başkan Yıldırım'ın durumdan hoşnutsuz olduğunu kaydeden Epözdemir, ''Üzülmüş. Kendisiyle ve arkadaşlarıyla ilgili hiçbir şüphesi yok. 'Böyle bir şey mümkün olamaz. 'Bu durumdan rahatsızım' diyor. Sayın başkan şeker hastası ve ilaç kullandığı için ara öğünleri almak zorunda. Nezarethanede tutuluyor'' ifadelerini kullandı. 

Epözdemir, isnat edilen suçlamaların ne olduğunu bilmediklerini belirterek, ''Ek gözaltı talebi olabilir. Eğer ek gözaltı talebi olursa gözaltı süresi 4 güne uzayabilir. Gözaltında 40'a yakın şüpheli var'' dedi.

Bu arada, gözaltına alınanların avukatları Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğüne gelerek müvekkilleri ile görüştü. Avukatlar, Emniyet Müdürlüğünün bahçesinde bir araya gelerek değerlendirmede bulundu.

Federasyon yakından izliyor

Türkiye Futbol Federasyonundan (TFF) futbolda şike iddialarına yönelik soruşturmayla ilgili açıklamada şu görüşlere yer verildi:

''Bugün sabah saat 07.00'den itibaren güvenlik güçleri tarafından ülkemiz futbolunu ilgilendiren çok kapsamlı bir soruşturma başlatılmıştır. Bahse konu soruşturma çok yönlü bir içeriğe sahip olup, detayları federasyonumuz tarafından yakından takip edilmektedir.

Konuyla ilgili sağlıklı bilgiler oluşur oluşmaz kamuoyunu aydınlatacak gerekli açıklamalar TFF tarafından yapılacaktır.''

Kulüpler de arandı

Soruşturma çerçevesinde Fenerbahçe, Trabzonspor ve Sivasspor kulüplerinde de arama yapıldı.

Ekipler sabah saatlerinde Fenerbahçe Spor Kulübünün Şükrü Saraçoğlu Stadı'ndaki başkanlık binasına gitti. Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekiplerinin, stadın çevresinde geniş güvenlik önlemi aldığı görüldü. Demir kapılar kilitlenirken, kulüp binasında da arama çalışmaları sürüyor.

Polis, Trabzonspor ve Sivasspor'un tesislerinde de arama yaptı.

Ekşioğlu aranıyor

Yetkililer, Fenerbahçe Spor Kulübü Yönetim Kurulu üyesi İhsan Ekşioğlu'nun da arandığını belirttiler. Ekşioğlu'na ait Antalya'nın Serik ilçesindeki Belek Turizm Merkezi'nde bulunan otelde yaklaşık 50 polisin katılımıyla 5 saat süren arama yapıldı. Otel yetkililerinin, Ekşioğlu'nun dün akşam saatlerinde otelden ayrıldığını söyledikleri öğrenildi.

Bu arada, ismi gözaltına alanlar arasında geçen ve şu anda Almanya'da bulunan Serkan Çalık'ın kulüp yetkililerini arayarak Türkiye'ye erken döneceğini söylediği öğrenildi.

"Polis devleti"

Fenerbahçe Kulübü Yüksek Divan Kurulu Başkanı Yüksel Günay, Sapanca Gölü'nde yapılan ''Spor Toto Büyükler Türkiye Şampiyonası Kürek Yarışları'' için geldiği Sakarya'da, operasyon ile ilgili şunları söyledi:

''Şikeyle ilgili bir operasyon, eş zamanlı olarak 12 kulübe yapmışlar. Şu an polis kulüpte halen arama yapıyor. Muhasebe müdürü, bir arkadaşımız ve Aziz Yıldırım'ı almışlar. İlhan diye bir arkadaşımız var onu da arıyorlarmış. Çirkin bir olay bunu buradan söyleyebilirim. Bu polis devleti. Hiç bir mahsur yok bunu söylemekte. Çünkü olay çirkin. Ne şike oldu ki araştırma yapıyorlar.''

"Bizim onu ve gurur maçımızdı"

Sivasspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, kaleci Korcan Çelikay'a sahip çıkarak, kendisine sonuna kadar güvendiğini söyledi. Çalımbay, "Fenerbahçe maçında Türkiye'nin sorumluluğunu taşıyorduk. Bu nedenle bizim onur ve gurur maçımızdı. Sahamızda kaybetmek istemezdik. Kimsenin o maçta bir şey aramaması gerekiyor, gereken her şeyi yaptık" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir