'Halkların cumhurbaşkanı adayı Demirtaş'

Grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkan Yüksekdağ, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin "Türkiye'nin geleceği ve statüko" arasında yapılacağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Dayandıkları olanaklar bakımından karşımızdaki Cumhurbaşkanı adayları Hazine adaylarıdır. Hazine desteklerinin ve hükümet olanaklarının adaylarıdır. Halkların adayı sayın Selahattin Demirtaş" dedi.

Yüksekdağ, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Sivas katliamını gerçekleştiren güçlerin yanında yer alanların, onların avukatlığını yapanların, sonradan siyasette etkin güçler haline geldiğini ve ödüllendirildiğini savundu.

Bunlarla ilgili bazı isimleri sayan Yüksekdağ, "Katliamların bir ülkede hesabı sorulmuyorsa, bilin ki katliamcılar ödüllendirildiği, bu çizgi siyasi olarak olarak benimsendiği içindir. AKP bu çizgiyi açıktan savunmakta hiçbir beis görmüyor. Başbakan Erdoğan, Sivas katliamı ile ilgili zamanaşımı kararı gündeme geldiğinde 'hayırlı olsun' diyerek bu kararı kutlamıştı. Bu zihniyet Alevi toplumunun ve bütün dışlanan, ötekileştirilen kesimlerin kanla, ateşle, saldırılarla karşı karşıya kalmasının biricik müsebbibidir" iddiasında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin "Türkiye'nin geleceği ve statüko" arasında yapılacağını belirten Yüksekdağ, şu ifadeleri kullandı:

"Cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecinde iki çizgi kendini belirgin olarak gösteriyor. Birincisi statükonun ve devlet politikalarının devamını savunan, basit restorasyonlarla yetinen çizgi. İkincisi, gücünü halklardan, değişim isteğinden ve mücadelesinden alan siyasi çizgi. HDP,  ikinci çizgiyi temsil etmektedir. HDP ve Selahattin Demirtaş, ezilen halkların değişim ve hak kazanma, özgürlüşme mücadelesi içinde gelişmiş bir seçenektir.

Başbakan Erdoğan'ın, değişim ve fark adına söylediği, iddia ettiği tek şey, kendi liderlik sultasını kurmak ve bir siyasi ikbal ve gelecek kurmaktır. Böyle bir duruş üzerinden Türkiye halkları ne kazanabilir? Açık ki demokrasi, özgürlük kazanamaz."

"Diktatörlük sevdası peşindesiniz, bu yanlış bir hesap" ifadesini kullanan Yüksekdağ, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin eşit şartlarda yapılmadığını savundu.

Başbakan'ın devlet ve hükümet olanaklarını kullanma konusunda inanılmaz ve kabul edilemez bir rahatlığa sahip olduğunu öne süren Yüksekdağ, basın ve medyanın da iktidar adayı lehine çalıştığına en fazla tanık olunan dönemlerden birinin yaşandığını kaydetti. TRT'ye yönelik eleştirilerde de bulunan Yüksekdağ, "Adınız Türkiye Radyo Televizyonları Kurumu mu, Tayyip beyin radyo televizyon kurumu mu? TRT bugün artık Erdoğan'ın kanalı gibi çalışıyor. Böyle devam edeceklerse isimlerini değiştirsinler" dedi.

Başbakan'ın yol, tesis açılışlarını seçim mitingine dönüştürdüğünü belirten Yüksekdağ, "Her şeyi kendine hak başkasına yasak görüyor" diye konuştu.

Kendilerinin diğer iki adayın sahip olduğu olanakların hiçbirine sahip olmadıklarını vurgulayan Yüksekdağ, "Ekmeleddin İhsanoğlu bakımından da aynı eşitsiz durumla karşı karşıyayız. Bizim dışımızda bütün Cumhurbaşkanı adayları aynı zamanda devletin Hazine yardımından da yararlanıyor. Dayandıkları olanaklar bakımından karşımızdaki adaylar Hazine adaylarıdır. Hazine desteklerinin ve hükümet olanaklarının adaylarıdır. Eğer halkların adayını soruyorsanız bir tane aday vardır, sayın Selahattin Demirtaş" dedi.

"Siyasete katılımın önünü açın"

Çözüm Süreci Yasasını olumlu gördüklerini belirten Yüksekdağ, bundan sonra atılması gereken acil adımların ivedilikle atılması gerektiğini söyledi.

Bütün cezaevindeki siyasilerin, siyasete katılımının önünün açılmasını isteyen Yüksekdağ, Başbakan ve hükümetin uzatılan barış elini kendi siyasi ikbali için kullandığını savundu.

Yüksekdağ, "AKP hükümeti şansını hala zorluyor. Vicdanlarla, adalet isteğiyle, çözüm isteğiyle artık daha fazla oynamayın. Türkiye halklarının artık buna tahammülü yok. Çözümün önünü açın. Acil olarak atılması gereken adımları atın" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir