'Hepiniz oradaydınız be'

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Dersim tartışmalarıyla ilgili, "CHP özür dileyecekmiş. Dersimliyi ilgilendiren devletin özrüdür. O diyor 'sen yaptın' o diyor 'sen yaptın.' Ulan hepiniz oradaydınız be'' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş partisinin grup toplantısında konuştu. Dersim ile ilgili tartışmalara değinen Demirtaş, "CHP özür dileyecekmiş. Dersimliyi ilgilendiren devletin özrüdür. Birlikte mi özür dilersiniz devlet adına onu siz bilirsiniz ama o dönem katliamı yapan devlettir ve bugün devleti siz yönetiyorsunuz. Gereğini yapmanız lazım. Bir muhalefet partisini sıkıştırmak için ucuz siyasi çıkar için Dersimlinin tarihindeki en büyük acıyı ucuz malzeme olarak kullanıyor. "O diyor 'sen yaptın' o diyor 'sen yaptın.' Ulan hepiniz oradaydınız be" ifadelerini kullandı.

Dersim olaylarının yaşandığı dönemin gazete manşetlerinden örnekler gösteren Demirtaş, "Birbinizi suçlamanıza gerek yok, hepinizin Dersim'in suçlusunuz. Alayınızı Dersim'e karşı suçlusunuz. Hepiniz çıkıp özür dileyeceksiniz. Devlet olarak, parti olarak" dedi.

Demirtaş, iki bakan hakkında verdikleri gensoru önergelerini, Ermenek'te kurtarma faaliyetlerinin aksamaması için ertelediklerini ve gelecek günlerde güncelleyerek Parlamento gündemine taşıyacaklarını söyledi. Demirtaş, "Gensoruları geri çekmedik. 'Süreçte görüşme başladı, gensoru geri çekildi' diye bir şey yok" şeklinde konuştu. Demirtaş, AK Parti'nin çevre politikasını eleştirdi ve "Paradan başka taptıkları bir güç yok" ifadesini kullandı.

'Ahmet Kaya'dan özür dilerler diye bekliyoruz'

Ölüm yıl dönümü nedeniyle Ahmet Kaya'yı anan Demirtaş, "Hazır özür furyası başlamışken parlamento kürsüsünden Ahmet Kaya'dan da özür dilerler diye bekliyoruz" diye konuştu. Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın, gündemi saptırmak için olur olmaz şeylerle kamuoyunun dikkatini başka yönlere çektiğini savunan Demirtaş, şunları söyledi:

"Amerika kıtasını Müslümanlar keşfetti... Türkiye'nin tartışması gereken konu bu mu  Velev ki Müslümanlar keşfetti, bunun bize faydasını anlat. Bunu bu kadar sıcak gündeme taşımanın alemi nedir  Bir tarafta bin odalı sarayın tartışılacak, yetmiyor bahçesine yeni konutlar yapacaksın, 4 bin kişilik cami yapmak isteyeceksin, bütün makam araçlarını, koruma araçlarını sıfır kilometre  yenileyeceksin, kendine saltanat kurmanın hazırlığı içindeyken, halk senden bunun cevabını isterken bu konuyu gündeme atıyor ve Türkiye'yi oyalıyor. İnanın ki dünyada buna gülüyorlar. Bu kadar suça, günaha bulaşmış bir Cumhurbaşkanı olarak konuşacağın başka konu yok mu?

Ne zaman sıkışırlarsa, ne zaman büyük felaketlerle karşı karşıyaysak, Dersim konusu ve Alevilerin sorunu gündeme gelir. Çalıştaylarda 7 defa bir araya geldiniz, Alevilerin taleplerini anlamadınız mı  Bunların hepsi oyalama, gündemi saptırma girişimleridir. Onlar gerçek düşüncelerinde, Aleviliği sapkın bir mezhep olarak görürler. Dolayısıyla onların Alevi sorunu budur. Alevileri yola getirme meselesidir. 'Alevi sorununu çözeceğiz' derken dinden çıkmış, sapmış olan bu sapkınları yola getireceğiz demek istiyorlar ama bunu açıkça söylemiyorlar. Aleviliği eşit, yaşanması gereken bir inanç olarak kabul etmezler. Bu meseleyi onun için çözmeyecekler. Hemen bu hafta getirin, bu konuda atılması gereken adımları atalım.

Cumhurbaşkanı, bugün yaptığı konuşmada, İmam Hatip'i teşvik ediyor, iyi güzel, Aleviliği de teşvik et bakalım. Pozitif ayrımcılık yap ve Alevi inancına mensup birisini rektör olarak ata. Alevi açılımı, saçılımı adı altında bu halkın duygularıyla oynamaktan vazgeçin. Asla çözmeyecekler. Kürt meselesi de aynıdır."

Bu konularda ilginizi çekebilir