'Her yöne' paketleri aboneleri rahatlattı

Ara bağlantı ücretlerindeki düşüş, operatörleri üzdü, aboneleri memnun etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - BTK'nın arabağlantı ücretlerini ciddi bir oranda düşürmesi, her yöne tarifelerini ucuzlatırken, cep telefonu kullanımını da artırdı.

Avea'nın internet basınına özel olarak düzenlediği toplantıda Avea Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kaplan sektördeki gelişmeleri değerlendirdi. Buna göre ara iki farklı operatör arasında yapılan görüşmelerde uygulanan bağlantı ücretlerinin yüksek olduğu geçen yıl, aboneler görüşmelerinin yüzde 92'sini aynı operatörden abonelerle, sadece yüzde 8'ini farklı operatörle yaptı. Ücretin düşmesinin ardından bu oran yüzde 80/20 dengesine yaklaştı.

Operatörlerin düşen gelirlerine rağmen, ara bağlantı gelirine dayalı bir modelle ayakta kalmasının mümkün olmadığını ifade eden Kaplan, 2010 yılı hedeflerinin kısa vadede ikinciliği yakalayıp, uzun vadede kuvvetli ikinciliğe oturmak olduğunu söyledi. Kaplan, en hızlı büyüyen operatör olmayı sürdürmeyi ve bu büyümeyi, sadece abone sayısı ve gelir bazındaki artış ile değil, yüksek karlılıkla gerçekleştirmeyi hedeflediklerini anlattı.

Numara taşınabilirliğinde 882.848 net abone kazandıklarını anlatan Kaplan, Avea'nın ciro açısından 2009'da en hızlı büyüyen operatör olduğuna dikkat çekti.

'Her yöne' tarifeyi ilk sunan operatör

Türkiye'de 'her yöne' tarifesini sunan ilk operatör olduklarını söyleyen Hakan Kaplan, Türkiye'de 2009 yılında toplamda yaklaşık 133 milyar dakikalık telefon görüşmesi gerçekleştiğini söyledi. Buna göre cep teleonundan yapılan 109 milyar dakikalık görüşmenin yüzde 26'sını Avea aboneleri gerçekleştirdi. Nüfusu 70 milyonu geçen Türkiye'nin yüzde 88′i yani 62.8 milyonu cebinde telefonla geziyor. Buna göre tüm operatörler dahil edildiğinde abone başına aylık 189 dakikalık görüşme yapılıyor. Avea abonelerinin aylık ortalaması ise 242.5 dakika seviyesinde.

Türkiye'de ortalama her 4 kişiden yanlızca 1 tanesi faturalı hat kullanırken Avea'da abonelerin yüzde 36'sı faturalı hat kullanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir