'İsrail yargılanmalı'

Başbakan Yardımcısı Atalay, İsrail'in İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle Lahey'de yargılanması gerektiğini ve Türkiye'nin tavrının oldukça net olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -  Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle Lahey'de yargılanması tartışmalarına ilişkin, "İsrail şimdi burada tam bir zulüm uyguluyor. İnşallah bu yargılamanın olması lazım. Böyle bir şey olursa çok mutlu oluruz. Bu konuda Türkiye olarak bizim tavrımız oldukça net. Dünyada, belki en net tavrı ortaya koyan ülkeyiz" dedi.  

Atalay, Irak'ta çok karmaşık bir durum olduğunu belirterek, IŞİD'in işgal ettiği Musul ve diğer şehirlerde mezhebi bir ayrılık gerçekleştirdiğini ve insanların yaşadıkları kentleri terk etmek zorunda kaldığını söyledi. 

Türkiye'nin Irak'ta mağdur olan insanlara öncelikle de Türkmenlere yardım gönderdiğini vurgulayan Atalay, ağırlıklı olarak devlet imkanlarının yanı sıra sivil toplum örgütü ve derneklerin de destek verdiğini söyledi.  Atalay, yardımların AFAD aracılığıyla ulaştırıldığını vurguladı.  

Türkmenler için yeterince çadır gönderildiğini söyleyen Atalay, bölgede bir kamp kurma planın olduğuna dikkati çekerek, "Kampın kurulumuyla ilgili karar verildi. Ancak mekanıyla ilgili bir gecikme oldu. Önce Sincar olarak belirlendi. Ama IŞİD, orayı da ele geçirdi. Mümkün olabildiğince Kuzey Irak civarında kampı kurmayı planlıyoruz. 20 bin kişilik bir Türkmen çadırı kuracağız. Yönetimini onlara vereceğiz. Bütün ihtiyaçlarını biz karşılayacağız. Dohuk'a yakın bir bölgede kurulacak kampla ilgili çalışmalar devam ediyor" diye konuştu.  

Atalay, bölgedeki Türkmenler arasındaki Şii ve Sünni çatışmasının üzücü olduğuna işaret ederek, "Bunların ikisi de Türkmen. Biz Türkiye olarak Türkmenlere şu telkinde bulunuyoruz. 'Bu Türkmen birliğini bozmayın. Şii-Sünni ayrımına düşmeyin, birbirinizle mücadele etmeyin'. Onların arasında uzlaşmayı sağlamak için çaba sarf ediyoruz. O konuda bizi üzen bir durum" görüşünü dile getirdi. 

"Hitler vari bir politika izliyorlar" 

İsrail'in Lahey'de Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına ilişkin tartışmaları da değerlendiren Atalay, "İnşallah olması lazım, geç kalmış" dedi. 

Batı dünyasının açıklamalarını eleştiren Atalay, şöyle konuştu:  

"Bir günde, 70 Gazzeli hayatını kaybediyor. Ama bir İsrailli subay kayboldu diye bütün batı dünyası İsrailli subayın teslim edilmesi yönünde açıklamalar yapıyorlar. Bütün bunlar, orada olup biten zulmü daha açık ortaya koyuyor. Başbakanımızın söylediği gibi Hitler vari bir politika izliyorlar. Kendilerine oralarda zulmedildi. Hitler nasıl zulümler yaptı. İsrail şimdi burada tam bir zulüm uyguluyor. İnşallah bu yargılamanın olması lazım. Böyle bir şey olursa çok mutlu oluruz. Bu konuda, Türkiye olarak bizim tavrımız oldukça net. Dünyada belki en net tavrı ortaya koyan ülkeyiz. Hem siyasi yönde hem de Gazze'ye ekonomik ve insani yardımlar ulaştırmak için büyük çaba sarf ediyoruz." 

Ortadoğu'da yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Atalay, "Biz Ortadoğu'da çok açık bir politika izliyoruz. AK Parti döneminde, Türkiye olarak Ortadoğu'yu kucaklayan ilişkilerimizi çok arttıran bir politika izledik. Hem Arap ülkeleri hem İslam ülkeleri hem Ortadoğu'da genel olarak" ifadesini kullandı.  

Bölgede daha kuşatıcı olup, insanlara ihtiyaç olduğunda yardıma koşmayı hedeflediklerini vurgulayan Atalay, şunları kaydetti: 

"Şu anda Suriye'de sorun var. Suriyeliler bize sığınıyor. 1 milyonu aşkın insanın ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Bakın Irak'ta bir olay oluyor, en güvenli ülke olarak Türkiye'ye geliyorlar. Bu çok önemli Türkiye'yi bu arada güçlü ve güvenli ülke olarak görüyorlar. Bu, Ortadoğu insanının Türkiye'ye bakışıdır. Bizim de bunlara öyle bakmamız lazım. Suriyeli kardeşlerimize, vatandaşlarımızın çok iyi davranması ve insani muamele etmesi lazım. Onların ihtiyaçlarına destek vermek lazım. Bu ev sahipliği, ileride Türkiye'yi de vatandaşımızı da çok büyütecektir. İleride bunlar anılacaktır. Biz, inşallah Ortadoğu'da güçlü ve etkili bir ülke olarak devam edeceğiz." 

Bu konularda ilginizi çekebilir