'İstanbul BM'nin bölgesel merkezi haline geliyor'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, BM İstanbul Bölgesel Merkezi'nin açılmasının Türkiye'ye verilen önemin göstergesi olduğunu söyleyerek, "İstanbul BM'nin bölgesel merkezi haline geliyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Şişli'deki Key Plaza'da hizmet verecek Birleşmiş Milletler (BM) İstanbul Bölgesel Merkezi'nin açılışına katıldı. Burada konuşan Çavuşoğlu, merkezin İstanbul'da açılmasının farklı anlamları olduğunu anlatarak, bunun çok boyutlu aktif dış politikanın sonuçlarından biri olduğuna dikkati çekti.

Çavuşoğlu, bu merkezin İstanbul'da açılmasının kentin BM için bir merkez olarak görülmesinin sonucu olduğunu kaydetti.

Merkezde bir çok ofisin faaliyet göstereceğini hatırlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"İstanbul BM'nin bölgesel merkezi haline geliyor. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Türkiye'de yaşayan Irak'tan ve Suriye'den gelen misafirlerimize destek vermeye çalışıyoruz. Tüm bu ofislerin açılması Türkiye'nin uluslararası alanda görünürlüğünün artmasını, Türkiye'deki diplomatik misyon sayısından görebiliyoruz. 2002'de Türkiye'deki diplomatik misyon sayısı 158'di, şimdi ise 260. Bu aslında uluslararası örgütlerin ve diğer ülkelerin de Türkiye'nin dış politikasına ve Türkiye'ye verdiği önemin bir göstergesidir. İstanbul, artık dünyada diplomatik merkezler açısından New York'tan sonra ikinci sıradadır."

"Türkiye, yıldızı hızla yükselen bir ülke"

BM Kalkınma Grubu ve UNDP Başkanı Helen Clark konuşmasında, 23 Nisan'ın sadece bir çocuk bayramı olmadığını ifade ederek, tarihin önemini bildiklerini söyledi. Clark, İstanbul'da bulunmak için iyi bir gün olduğunu belirterek, merkezin açılmasını "bir rüyanın gerçekleşmesi" olarak niteledi.

Helen Clark, İstanbul'un konumu dolayısıyla buradan hizmet vermelerinin çok daha önemli olduğunu ifade ederek, ofisin içinde faaliyet gösterecek alanlardan bahsetti. Her düzeyde faaliyetleri desteklediklerini aktaran Clark, şunları kaydetti:

"Türkiye zaten BM için çekirdek partner haline geldi. Küresel kalkınma alanında ve diğer alanlarda bize destek veriyor. Türk hükümetinin verdiği güçlü destekle bu ofis bölgesel bir merkez haline gelecek. Bölge içerisinde de ve bölge dışında çalışmalarını devam ettirecek. Türkiye'nin kendi içinde bu müthiş kalkınma macerasından, kişi başı düşen gelirini son 10 yılda 3 katına çıkarmış bir ülkeden bahsediyoruz. Yıldızı çok hızlı yükselen bir ülkeden bahsediyoruz."

Konuşmaların ardından, Çavuşoğlu, Clark ve Topbaş, BM ambleminin üzerindeki örtüyü kaldırarak, İstanbul Bölgesel Merkezi'nin açılışını yaptı.

BM İstanbul Bölgesel Merkezi 

Stratejik ortaklığın sonucu olan İstanbul'daki yeni merkez, küresel kalkınma konularının şekillenmesinde ve bu konulara katkı sağlanmasında Türkiye'nin artan rolünü ve taahhüdünü gösteriyor.

Merkez, UNDP'nin Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölgesi'nde çalıştığı ülke ve bölgelere nitelikli, erişilebilir ve yerele yönelik hizmetler verecek bir çerçeve içinde faaliyet gösteriyor. Merkez aynı zamanda UNICEF ve BM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi ofislerine de ev sahipliği yapacak. İstanbul Bölgesel Merkezi sürdürülebilir kalkınma, yönetişim ve barışın inşası, enerji, afetlere dayanıklılık ve iklim değişikliği gibi alanlarda çalışıyor. Merkez aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliği, sağlık, işbirlikleri kurulması, çocuk haklarının korunması, bilgi ve inovasyon gibi tematik alanlarda da faaliyet gösterecek.