'İstanbul'un suyu 2071'e kadar teminat altında'

Bakan Eroğlu, İstanbul’un suyunu 2071 yılına kadar teminat altına almak maksadıyla Sungurlu ve Osmangazi Barajları’nın da planlandığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Melen Projesiyle bugün İstanbul’a günde 700 bin metreküp su temin edildiğini, İstanbul’un suyunu 2071 yılına kadar teminat altına almak maksadıyla Sungurlu ve Osmangazi Barajları’nın da planlandığını belirtti. 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen, Cumhuriyet tarihinin en büyük içmesuyu temin projesi olan Melen Sistemi’nde dev bir adım daha atılıyor. 

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş tarafından 6 Mart’ta temeli atılacak olan Melen Barajı tamamlandığında İstanbul’un 2071 yılına kadar olan su ihtiyacı teminat altına alınacak. 

"1 milyar 77 milyon metreküp su temin edilecek"

İstanbul içmesuyu bünyesindeki Melen Barajı, Melen Sistemi’nin depolama tesisi olarak inşa edilecek. Temelden yüksekliği 124 metre, talvegden yüksekliği 99 metre olması planlanan Melen Barajı’nın dolgu hacmi ise 2 milyon 80 bin metreküp olacak. İstanbul’ un artan nüfusu dikkate alınarak hazırlanan, 2016 yılında tamamlanması öngörülen Melen Barajı 694 milyon metreküp su depolama hacmine sahip olacak ve hizmete alındığında İstanbullulara yılda 1 milyar 77 milyon metreküp su temini sağlayacak. 

"214 milyon lira'ya mal olacak"

Batı Karadeniz Bölgesinde İstanbul Boğazı’nın 170 kilometre doğusunda, Düzce ve Sakarya illerini birbirinden ayıran Büyük Melen Çayı'nın Karadeniz'e döküldüğü noktaya yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta bulunan Melen Barajı, 214 milyon TL’ye mal olacak. 

"2 kıta su tüneli ile birleştirildi"

İstanbul’un sigortası Melen Projesi bünyesinde Dünya’da iki kıtayı birbirine bağlayan ilk ve tek uzun sualtı tüneli olan 5 bin 551 metre uzunluğundaki Boğaziçi Tüneli, Asya ve Avrupa’yı denizin 135 metre altından birleştirdi.
 
Konu ile alakalı bir değerlendirmede bulunan Bakan Veysel Eroğlu, Melen Projesiyle bugün İstanbul’a günde 700 bin metreküp su temin edildiğini, İstanbul’un suyunu 2071 yılına kadar teminat altına almak maksadıyla Sungurlu ve Osmangazi Barajları’nın da planlandığını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir