'Kieślowski Hakkında Her Şey' İstanbul Modern'de

İstanbul Modern Sinema, dünya sinemasına önemli başyapıtlar kazandıran Polonyalı yönetmen Krzysztof Kieślowski'nin Türkiye'de bugüne kadar yapılmış en geniş retrospektifini sunacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- İstanbul Modern Sinema, D-Smart'ın katkıları ve Adam Mickiewicz Enstitüsü işbirliğiyle, "sinemanın şairi" olarak anılan Kieślowski'nin 23 kısa metraj, 24 uzun metraj filminin yanı sıra Kieślowski sineması üzerine bir belgeselin gösterime sunulacağı "Kieślowski Hakkında Her Şey" programı 6-23 Şubat arasında gerçekleşecek.

İstanbul Modern'den yapılan yazılı açıklamaya göre, programda film gösterimlerinin yanı sıra Kieślowski sineması üzerine bir söyleşi de olacak. 6 Şubat'taki söyleşiye yönetmenle birçok filminde çalışan görüntü yönetmeni Jacek Petrycki, Kieślowski'nin kızı Marta Hryniak ve yönetmenin sineması üzerine kitaplar yayınlayan "Kieślowski uzmanı" gazeteci-yazar Alain Martin katılacak.

Programda, yönetmenin 23 kısa metraj filmi, 24 uzun metrajlı filminin yanı sıra Kieślowski sineması üzerine bir belgesel gösterime sunulacak. Yönetmenin retrospektif kapsamında gösterilecek filmleri arasında "Rastlantının Böylesi (Sliding Doors, 1998)" filminin de esin kaynağı olarak yeniden gündeme gelen "Kör Talih (1987)", aşkın ne olduğuna dair bir öykü olan "Aşk Üzerine Bir Film (1988)", yönetmenin son projesi Üç Renk filmlerini ruh ve sinema dili olarak etkileyen, 10 bölümlük ve her biri 1 saatlik "Dekalog" serisi; Cannes Film Festivali'nde Irene Jacob'a "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü kazandıran "Veronique'in İkili Yaşamı (1991)", Juliet Binoche'un başrolünü üstlendiği "Üç Renk: Mavi (1993)", "Üç Renk: Beyaz (1994)" ve Irene Jacob'un Jean-Louis Trintignant ile başrolünü paylaştığı "Üç Renk: Kırmızı (1994)" yer alıyor.

Maria Zmarz-Koczanowicz'in yönetmenliğini üstlendiği 2005 yapımı "Hala Hayatta: Krzysztof Kieślowski Üzerine Bir Film" başlıklı belgesel ise Polonyalı yönetmenin yaşamına ve sanatına dair bir portre aktarıyor. Film, Kieślowski'nin kariyerinin başındaki belgesellerden "Dekalog" serisine uzanan 50 filmlik filmografisinden seçilmiş kliplerin yanında Wim Wenders, Agnieszka Holland, Juliette Binoche gibi arkadaşlarının paylaştığı anıları da içeriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir