'KOBİ'lerle İşbirliği' toplantısı İstanbul'da yapıldı

Vodafone ve YASAD ortaklığında, BTK ev sahipliğinde yapılan toplantıda işbirliği mesajları verildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  "KOBİ'lerle İşbirliği" toplantısı Bilgi teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Vodafone Türkiye ve Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) işbirliğiyle gerçekleştirildi.

Vodafone Türkiye Kurumsal İlişkiler ve Regülasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hasan toplantıda yaptığı konuşmada Vodafone'un Türkiye'de geçirdiği 4 yılda teknolojiye 10 milyar lira yatırım yaptığını belirtti.

Vodafone Türkiye'nin sadece 2009-2010 mali yılında yaptığı yatırım bedelinin 1,5 milyar lira olduğunu dile getiren Süel, Vodafone'un, Türkiye'de 2. en büyük doğrudan yabancı yatırım yapan kuruluş olduğunu kaydetti.

Süel, bu büyük yatırım hevesinin en iyi ve en son teknolojiyi müşterilere sunmalarını sağladığını anlatarak, şunları söyledi:

"Teknolojiye yaptığımız ve bundan sonra da kararlılıkla sürdüreceğimiz yatırımlar için Vodafone ile YASAD üyelerinin de içinde olduğu bilişim firmalarını bir araya getiren bu platform potansiyel işbirliği alanlarını ortaya çıkarıyor. Sektörümüzde faaliyet gösteren KOBİ'lerle geliştireceğimiz bu diyalog sadece Vodafone Türkiye ile sınırlı kalmayıp, bu işbirliği Vodafone'un faaliyet gösterdiği ülkelere de taşınacaktır.

Vodafone Türkiye için baz istasyonu konteyneri ve mobil araç üreten İzmir merkezli bir KOBİ olan BSS Boray, bugün Vodafone Katar'ın Alcatel ile yürüttüğü bir proje için mobil konteyner üretiyor. Bu örnek Vodafone;un global gücünün KOBİ'ler için nasıl bir itici güç olabileceğini ortaya koyuyor."

BTK Başkanı Acarer

BTK Başkanı Tayfun Acarer ise, 3G sistemlerin Türkiye'de faaliyete geçişinin birinci yılını doldurduğunu anımsattı.

Acarer, 3 nesil sistemlerle ilgili ihale sürecinde kendilerinin şartnamede belirttikleri iki tane hususu çok önemsediklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu hususlar dünyada çok fazla ülkede bulunmayan hususlar. Bunlardan biri, lisansı alan işletmelerin üçüncü yıl sonunda 500 Ar-Ge elemanının istihdamına kaynak sağlamadır. Bu yazılım ve donanım temin ettikleri firmalar aracılığıyla da olabiliyor. İkincisi, 3. nesil sistemlerde kullanılacak yazılım ve donanımların yüzde 40'ını Türkiye'de kurulu firmalardan temin etmeleri, yüzde 10'unu ise STK'lardan temin etmeleri. Sektöre bunun çok ciddi bir ivme kazandıracağını düşünüyorum. İkinci nesil sistemlerde Türkiye bir kazanç sağlayamadı. Gerek donanım gerek de yazılım olarak ürünlerin büyük bir kısmını yurt dışından ithal etti sadece kullanıcı oldu."

YASAD Başkanı Şerif Acar Beykoz

YASAD Başkanı Şerif Acar Beykoz da, Türkiye'nin bilişim sektörünün ve özellikle yazılım ve yazılımla ilgili hizmetler sektöründeki katma değerin yüksekliğini vurguladı.

Beykoz, bilişim sektörünün öncelikli sektör ilan edilmesi, sahip çıkılması ve desteklenmesi halinde Türkiye'nin içinde bulunduğu işsizlik ve cari açıklar gibi birçok sorunun çözülmesine önemli katkılar yapacağını belirtti.

3G imtiyaz sözleşmesinde araştırma ve geliştirmeye ilişkin maddelerin bilişim ve iletişim sektöründe çalışan birçok şirkete kaynak yarattığını vurgulayan Beykoz, Vodafone gibi uluslararası anlamda 200 milyar dolar cirosu olan bir şirketle yapılacak olan bir işbirliğinin bilişim şirketleri için çok önemli olduğunu, bir anlamda faz atlama imkanı olabileceğini ve çok ciddi olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

"KOBİ'lerle İşbirliği" toplantısında, "KOBİ'lerle işbirliği sinerji alanları" konu başlığının yanı sıra; "Network&IT Alt Yapısına Yönelik Çözümler", "Son Kullanıcıya Yönelik Ürün ve Servisler", "Ar-Ge Projeleri" başlıkları altında atölye çalışmaları gerçekleştirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir