'Maalesef bu kumpasa girmiş oldum'

"Paralel yapı"nın telefon dinlemeleri arasında adı geçen Türk Telekom Genel Müdür Danışmanı Yüksektepe, "Her kumpası kurabilecek bir yapıyla karşı karşıyayız" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - "Paralel yapı" tarafından telefonu dinlenenler arasında yer alan Türk Telekom Genel Müdür Danışmanı ve AK Parti eski Denizli Milletvekili Mehmet Yüksektepe, anlık dinlendiğini, ortam dinlemesi ve fiziki takip de dahil takip edildiğini belirterek,  "Eğer birilerine çamur atmak niyetindeyseler, bunun için illa da suç işlemenize gerek yok. Dolayısıyla her türlü kumpası kurabilecek bir zihniyet, yapıyla karşı karşıyayız" 

Yüksektepe, yaptığı açıklamada, isminin telefonları dinlenenler arasında yer alması karşısında şaşkın olduğunu söyledi. 

Hukukçularla görüştüğünü ifade eden Yüksektepe, suç duyurusunda bulunmayı düşündüğünü bildirdi. Yüksektepe, hangi gerekçeyle, ne kadar süre dinlendiğini, hangi terör örgütüne üye olduğunu merak ettiğini belirterek, "Sonuçta siyasetçiyim. Haberi okuyan binlerce vatandaşın aklında, 'Acaba Mehmet Yüksektepe ne yaptı da dinlendi?' diye soru işareti var. Hiçkimsenin, durup dururken insanları zan altında bırakmaya hakkı yok. Ne hukuki ne insani ne vicdani" dedi. 

Yüksektepe, dinlemelerle ilgili yasa çıkarken kendisinin de katkısı olduğunu dile getirerek, sözlerini, "Kesinlikle yasada, yasadaşı dinleme olmadığı gibi eğer yasal dinleme varsa bunun gerekçelerinin ortaya konması lazım. Suç unsuru yoksa, 'arkadaş kusura bakma sizi dinledik ama suç unsuru olmadı' diye bildirilmesi lazım" diye sürdürdü.   

"Her türlü kumpası kurabilecek bir yapıyla karşı karşıyayız" 

Telefonlarının dinlendiğinden hiç şüphelenip şüphelenmediğine ilişkin soruya Yüksektepe, şöyle karşılık verdi: 

"Ben bilişim uzmanıyım, e-devlet uzmanıyım, e-devlet konusunda master yaptım,Türk Telekom'da danışmanlık yapıyorum. Özellikle mobil kayıt cihaz sisteminin kurulmasında, yasaların çıkmasında, bu projenin yurtdışına ihraç edilmesiyle ilgili çalışmalarda çok uğraştım. Dolayısıyla teknik olayları, teknik olarak nasıl dinlenildiğini biliyorum. Zaman zaman dinlendiğimi hissediyorum, bunu teknik olarak hissediyorum. Bazen şakayla karışık, 'Arkadaşlar dinliyorsunuz ama rahatsız etmeyin' diye espri yapıyordum. Bizim Yörüklerin, 'ekşi ot yemedim, karnım ağrımaz' sözü vardır. Yasadışı işim olmadığı için kendi açımdan hiçbir endişem yok.  Görünen o ki eğer birilerine çamur atmak niyetinde varsalar, bunun için illa da suç işlemenize gerek yok. Dolayısıyla her türlü kumpası kurabilecek bir zihniyet, yapıyla karşı karşıyayız.  

"Dinleme cihazları yasal denetim altına alınmalıydı"

Dinlemeyle ilgili 2008'de yasa çıkarken, endişemi dönemin bakanı, siyasetteki diğer arkadaşlarla paylaşmıştım. Dinlemeyle ilgili teknik cihazların ithalat ve ihracatını, yasayla kontrol, denetim altına alınması gerektiğini söyledim. Bu tür cihazları, yazılımları kuran, taşıyan, yaygınlaştıranlara ciddi yaptırımlar uygulanması gerektiğini söyledim. O dönemde, sayın bakanlarımıza ve diğer arkadaşlarımıza bunu dinletemedim. Bu tür olayların olabileceğini tahmin ediyordum, arkadaşlarıma da zaman zaman 'dikkat edin, dinleniyorsunuz' diye konuşuyordum. Ben de maalesef bu kumpasa girmiş oldum. 

"Anlık dinleniyorum"

Geçen gün bir arkadaşımın ofisinde, paralel yapıyla ilgili konuşuyoruz, eleştiriyoruz. Bir mesaj geldi, anlam veremedim, sildim. Bu olaydan 15 dakika sonra birini arayacaktım, bütün rehberimin silindiğini gördüm. Bir mesajla rehberimi sıfırladılar. Anlık dinlendiğimi, takip edildiğimi biliyorum. Ortam dinlemesi, fiziki takip de dahil" 

Bu konularda ilginizi çekebilir