'Öcalan ile belli bir mutabakat sağlandı'

HDP'li vekil Sırrı Süreyya Önder, çözüm sürecine ilişkin, "Öcalan ile belli bir mutabakat sağlandı, hükümeti bunun gereklerini kayıtsız şartsız yerine getirmeye davet ediyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, çözüm sürecinin devam ettiğini ancak "müzakere aşamasının eşiğinde kitlenmiş durumda" olduğunu söyleyerek, hükümete PKK'nın İmralı'daki lideri Abdullah Öcalan ile yapılan mutabakatın gereklerini bir an önce yerine getirme çağrısı yaptı.

Suriye'nin Türkiye sınırına yakın Kürt nüfus ağırlıklı Kobani şehrine yoğunlaşan İslam
Devleti (İD) saldırıları nedeniyle 6-7 Ekim'de HDP'nin çağrısı ile çeşitli kentlerde gösteriler düzenlenmiş ve çıkan şiddet olayları sonucu yaklaşık 40 kişi hayatını kaybetmişti. Hükümet, çözüm sürecine devam edildiği ancak kamu düzeninin de feda edilemeyeceğini belirterek, halkı şiddet için sokağa döktüğü gerekçesiyle HDP kanadına sert eleştiriler yöneltmişti.

"Öcalan ile belli bir mutabakat sağlandı"

HDP İmralı heyeti olarak İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Grup Başkanvekilleri
İdris Baluken ve Pervin Buldan ile düzenlediği basın toplantısında, "Burada hiçbir şarta bağlı olmadan bir çağrı yapıyoruz. Öcalan ile belli bir  mutabakat sağlandı, hükümeti bunun gereklerini kayıtsız şartsız yerine getirmeye davet ediyoruz" dedi ve şöyle devam etti:

"Bunlar üçüncü bir göz olarak izleme heyetinin oluşması, müzakere heyetinin oluşması ve sekretaryanın kurulması, çalışma koşullarının düzenlenmesi, görüşmelerin doğrudan halkın denetimine bırakılması. Bunlar bizim şartlarımız değil, hükümet ile Öcalan'ın vardığı mutabakatın hususları olarak hatırlatıyoruz."

"Müzakere aşamasının eşiğinde bekliyoruz"

Çözüm sürecinin bulunduğu aşama konusunda Önder, "Çözüm süreci devam ediyor, her koşulda da devam edecektir; çünkü Türkiye halkları bu çözüme inandı. Öcalan ile varılan mutabakat üzerine şu anda müzakere aşamasının eşiğinde bekliyoruz... 
Hükümetin sağlam bir irade göstermesiyle kilitlenme, bu tıkanıklık aşılabilir" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Afyon'da düzenlenen AKP kampının ardından, "HDP, provokatif eylemlere yönelen ve ülke istikrarını bozan bir kurum değil, gerçek bir siyasi parti gibi hareket edip Türkiye'de anayasa ve yasal çerçevede davranmaya başlarsa bütün çerçevede muhatap olmaya devam eder" dedi.

Kobani olaylarının araştırılması isteğini yineledi

Kobani olaylarının araştırılması için verdikleri önergenin reddedildiğini, ama kendilerinin
olayların araştırılmasını istediklerini belirten Önder, aynı önergeyi AKP'nin vermesi durumunda destekleyeceklerini, yapılacak araştırma sonucu ölümlerde sorumlukları varsa da kabul etmeye hazır olduklarını kaydetti.

PKK liderlerinden Cemil Bayık'ın Avusturya'da bir gazeteye yaptığı ABD ya da başka bir ülkenin üçüncü bir taraf olarak sürece dahil olması gerektiği açıklamasını da değerlendiren Önder şunları kaydetti:

"Öcalan bu ihtimale kapıları kapatmadı, 'uluslararası barış gözlemcileri birliği
kurulabilir, hatta doğu ve batıdan çatışma süreçleri yaşamış ülkelerin temsilcilerinin olması daha uygun olur' dedi ama bu konuda ısrarı yok. Daha çok, masayı kalabalıklaştırmaktansa, kendi insanlarımızın nezaretinde üçüncü göz olarak herkesin güvenebileceği insanların olmasını daha çok tercih ettiğini söyleyebilirim."

PKK'nın önde gelen isimlerinden Cemil Bayık, hükümet ile çözüm süreci görüşmelerinin
ilerlemesi ve silahlı çatışmaların tırmanmaması için barış sürecine uluslararası bir
arabulucunun dahil olması istediklerini ve bunun ABD olabileceğini söyledi.     

Bu konularda ilginizi çekebilir