'Öcalan Kandil'den isim istedi'

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş çözüm süreciyle ilgili “Öcalan müzakere heyetine Kandil’den de bir ismin katılmasını istedi. Bu bize göre yasal bir talep” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Abdullah Öcalan'ın çözüm süreci kapsamında sürdürülen müzakerelere Kandil'den de bir ismin katılmasını istediğini açıkladı.               

NTV televizyonuna göre Demirtaş, çözüm süreci kapsamında İmralı cezaevinde bulunan Abdullah Öcalan ile sürdürülen görüşmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, "Öcalan müzakerelerde Kandil'den de bir isim olmasını istedi" dedi.               

Demirtaş, çözüm süreci kapsamında Öcalan ile yapılan görüşmeler için oluşturulacak sekretaryada Hatip Dicle ile bir kadın yetkilinin görev alabileceğini de açıkladı. İmralı görüşme heyetinde yer alan HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder görüşmeler kapsamında Öcalan'ın beş kişilik bir sekretaryası olacağını ve bu sekretaryada mevcut İmralı heyetinin yanı sıra Hatip Dicle'nin de yer alacağını söylemişti.               

Abdullah Öcalan da, dün yaptığı açıklamada çözüm sürecinde 15 Ekim itibariyle yeni bir aşamaya geçildiğini ve umudunun arttığını belirtmiş, yürütülen çalışmaları zora sokacak söylem ve tutumlar yerine yapıcı katkıların sağlanmasının tarihi bir zorunluluk olduğunu kaydetmişti.               

NTV'nin haberine göre Demirtaş, herkesin Kobani olaylarından ders çıkarması gerektiğini de belirterek, "Kobani olaylarında asıl hedef çözüm süreciydi" değerlendirmesinde bulundu.               

Suriye'nin kuzeyindeki Kürt kenti Kobani'ye İslam Devleti örgütünün saldırılarını protesto edenlerin ay başında çeşitli kentlerde düzenlediği protesto gösterilerinde 40'dan fazla kişi hayatını kaybetmiş ve çok sayıda kamu malı zarar görmüştü.               

CNN Türk televizyonu ise Demirtaş'ın açıklamaları sırasında Kuzey Irak yönetimine bağlı Peşmergelerin destek için Türkiye üzerinden Kobani'ye geçişini de değerlendirdiğini duyurdu.      

Demirtaş, "Peşmergenin Kobani'ye gitmesi HDP'nin değil PYD'nin talebidir. Erdoğan bunu Obama'ya önermeden önce bizlere önermeliydi. Güvensizlik böyle oluşuyor" dedi.               

Erdoğan, Peşmergelerin Türkiye üzerinden geçişine ilişkin açıklamalarında ABD Başkanı Barack Obama'ya bu öneriyi kendisinin getirdiğini söylemişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir