'Ramazanda zam beklenmiyor'

TGDF Genel Sekreteri Taranoğlu, "Üretim rakamlarına baktığımızda arz yeterince vardır. Yeterince arzı olan bir ürünün fiyat artışı olması da söz konusu değildir" açıklamasında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri Ersin Taranoğlu, üretim rakamlarına bakıldığında yeterince arz olduğunu belirterek, "Yeterince arzı olan bir ürünün fiyat artışı olması da söz konusu değildir. Kuraklık ve sel olmuştur ancak bu, ramazan öncesi bir fiyat artışına sebep olmamıştır" dedi.

TGDF, her yıl geleneksel olarak ramazan ayı öncesi gıda ve içecek fiyatlarına ilişkin son durumu düzenlenen toplantıyla basın mensuplarıyla paylaştı.  

Toplantıda konuşan Taranoğlu, federasyonun, 25 üye dernek ve bu derneklere bağlı 2 binin üzerinde firmayla Türkiye gıda ve içecek sektörünün en büyük temsilcisi olduğunu söyledi.  

Taranoğlu, federasyonun her yıl "TGDF Gıda ve İçecek Envanteri" yayınladığını aktararak, sektörün geçen yıl 290 milyar lira iş hacmine ulaştığını, ihracat fazlası veren ender sektörlerden olduğunu kaydetti.

Gıda ve içecek sektörü ihracatının sürekli arttığını ifade eden Taranoğlu, 2013'te bu alandaki ihracatın yüzde 10,7 artarak 11,9 milyar dolara yükseldiğini, 6 milyar dolar ihracat fazlası bulunduğunu, 50 milyar dolar ihracat açığı düşünüldüğünde bir yıllık cari açığın 7-8 yılda sektör tarafından kapatıldığını anlattı.

Taranoğlu, Irak ve Ukrayna'daki duruma dikkati çekerek, gereken önlemleri aldıklarını, yıl sonu planlarında ciddi bir değişme olmadığını çünkü insanların savaş ortamında bile en son hayati durum söz konusu olduğu için yeme içmeden vazgeçtiğini söyledi.

"Ülkede yeterince arz var"

Ramazan ayının yaklaşmasıyla fiyat spekülatörlerinin arttığını işaret eden Taranoğlu, "Üyelerimizin, şirketlerimizn Ar-Ge birimlerinden aldığımız bilgilere göre, üretimimizde herhangi bir sıkıntı yoktur. Son hızıyla üretim yapılmaktadır. Ülkenin arz noktasında herhangi bir sıkıntısı yoktur" dedi.

Taranoğlu, gıda fiyatları konusunda 2 büyük sorun olduğunu aktararak, küresel sorunlara müdahale edemeyeceklerini ancak küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi problemlere karşı zamanla önlem alınabildiğini, ülkesel problemlerin ise farklı bir boyutta olduğunu anlattı.

Yerel sorunlara bakıldığında bu yıla ilişkin en büyük sorunun kuraklık ve sel olduğunu dile getiren Taranoğlu, fiyatlarda dalgalanma yaşandığını ancak temel gıda maddelerine ramazan öncesi bakıldığında herhangi bir sorun görülmediğini kaydetti.

Taranoğlu, "Kuraklık ve sel olmuştur ancak bu Ramazan öncesi bir fiyat artışına sebep olmamıştır" ifadesini kullandı.

Kumanyalara konulan gıdalara dikkat

Ramazanda yardımlaşma ve ikramın her zamankinden daha fazla olduğunu belirten Taranoğlu, ramazanda yüzbinlerce gıda kumanyasının hazırlandığını, bu paketlerde yağdan şekere, pirinçten makarnaya çeşitli gıdalar bulunduğunu aktardı.

Taranoğlu, ramazan ayına özel, bu pazarın yaklaşık 4 milyar liralık büyüklüğe ulaştığını kaydederek, bundan faydalanmak isteyen bazı kişilerin hileli gıda ürünlerini paketlere koyduğunu, buna dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ersin Taranoğlu, fiyat artışlarına ilişkin soruya, "Üretim rakamlarına baktığımızda da arz yeterince vardır. Yeterince arzı olan bir ürünün fiyat artışı olması da söz konusu değildir" yanıtını verdi.  

 

Bu konularda ilginizi çekebilir