'Torba Tasarı' için uzlaşma aranacak

Meclis tatile girmeden yasalaşması planlanan "Torba Kanun Tasarısı" için uzlaşma aranacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -  TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugünkü toplantının ertelenmesinin ardından komisyonun muhalefet partisi üyeleriyle bir araya geleceklerini belirterek, "Onların bazı maddelerle ilgili çekinceleri var. Belki onları görüşmenin sonuna bırakabiliriz" dedi.

Komisyonun CHP Grubu Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli de düzenlemenin çıkmasından yana olduklarını, ancak itirazları olan maddelerle ilgili görüşlerini ifade edeceklerini söyledi. Soma ile ilgili ve aciliyeti olan maddelerin ayrılıp hemen çıkarılmasını önerdiklerini ancak iktidarın  bunu kabul etmediğini anlatan Türeli, "Biz bazı maddelerin burada yer almaması gerektiğini savunuyoruz. 13, 82, 85, 91. maddelerin burada yeri yok. Çok ciddi sıkıntılar var, bunlara ilişkin ciddi itirazlarımız var. 61 madde olarak geldi ama 106 madde oldu. Yeni önergelerle daha da artacak. Her şeyi atın buraya, sonra da ilerlemiyor" diye konuştu.

Türeli, iktidarın çalışma saatini artırarak tasarıyı çıkarmayı amaçladığını ancak böyle bir sonucun çıkmadığını ifade etti. İtirazları olan maddelerde pozisyonlarının aynı olduğunu, bazı maddelerde itirazları bulunmadığını kaydeden Türeli, "İtirazımız olan maddeler çekilmediği sürece, biz de önergelerimizi vererek görüşeceğiz. Üzüm yemek istiyoruz bağcıyı dövmek değil. Torba içine hiç ilgisiz konular geldi.  Her maddeye itiraz edelim diye bir yaklaşımımız yok.  

"Gerekirse Ramazan ortasına kadar çalışmaları sürdüreceğiz"

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, AA muhabirine, tasarı üzerinde CHP'nin bazı maddeleri gerekçe göstererek düzenlemenin tümünü engellemeye çalıştığını belirterek, istemediği veya karşı çıktığı maddelerde itirazlarını TBMM İçtüzüğü'nün imkan verdiği ölçüde yapabileceğini söyledi.

"Soma maddelerini niye engellemeye çalışıyorlar?" diyen Canikli,  reform niteliğinde olan, çalışma saatleri ve haklarla ilgili önemli iyileştirmeler sağlayan ve bugüne kadar hiçbir iktidarın yapamadığı, sosyal boyutu ön planda olan düzenlemelerin engellenmeye çalışıldığını savundu. Canikli, "İşlerine geldiklerinde mangalda kül bırakmıyorlar. Ama Somalı kardeşlerimizin bunları bilmesi lazım.  Niye diğer maddeleri engellemeye çalışıyorsun? Milyonlarca insanı ilgilendiren yapılandırma da var içinde. Çok önemli  ve harika düzenlemeler var" dedi.

CHP'nin "Bu maddeleri çıkarırsanız, devam ederiz" diyerek dayatmalı bir yaklaşım içine girdiğini belirten Canikli, kendilerinin ise önemli gördükleri düzenlemeleri Meclis tatile girmeden yasalaştırmak istediklerini kaydetti.

CHP'nin şu anda Meclis'ı tıkadığını, gerdiğini ifade eden Canikli, "CHP'ye, itiraz ettiği 13. maddeyi çıkaralım dedik. Ona da yanaşmadılar. 82. maddeye kadar itirazları yok. Biz her türlü yöntemi uyguluyoruz. Biz sonuna kadar götüreceğiz. Gerekirse Ramazan ayı ortasına kadar da olsa çalışmaları sürdüreceğiz. Milyonlarca insanı ilgilendiren böyle bir düzenlemeyi engellemek, 'itiraz ettiğim maddeleri çıkar yoksa geçirmem' demek gibi bir demokrasi, hukuk mantığı söz konusu olabilir mi? Tam bir dayatmacı mantık sergiliyorlar. Bizim de taviz vermemiz  mümkün değil.  CHP engellemeye devam ederse, bu dayatmacı mantığı sürdürürse, İçtüzüğün imkan verdiği ölçüde gerekli adımlar atılır. Ama biz  o noktalara gelmesin istiyoruz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir