'Türk halkını saldırılara karşı koruyacağız'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Türkiye'nin tezkere kararı oldukça önemlidir. Türk topraklarını ve halkını füze saldırılarına karşı korumaya devam edeceğiz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - NATO Genel Sekreteri  Jens Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Başkent'te biraraya geldi. İkili toplantının ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı açıklamada, "IŞİD, bölge için son derece önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Uluslararası toplumun ortak hareket etmesi son derece önemli. ABD'nin müteffikleriyle atmış olduğu adımlar oldukça kritik. Türkiye'nin de çıkarmış olduğu tezkereyi son derece olumlu buluyoruz. Türk topraklarını ve halkını füze salıdırlarına karşı korumaya devam edeceğiz" dedi.

Çavuşoğlu: Özgür Suriye Ordusu desteklenmeli

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise yaptığı açıklamada, Esad rejimi istikrarsızlığın sebebidir, siyasi değişim şart. Özgür Suriye Ordusu desteklenmelidir" ifadelerini kullandı. Toplantıda Çavuşoğlu’na, IŞİD'in Kobani kuşatmasına Türkiye'nin müdahale etmemesini protesto eden gruplar ve Türkiye’nin daha fazla askeri harekat içinde olması ve sahada adım atmada direndiği yönündeki yorumlar soruldu.

Türkiye’nin terörle mücadelede ve yaşanan gelişmelerde çekingen davranmadığını söyleyen Çavuşoğlu, 46 vatandaşın IŞİD’in elinde olduğu dönemde dikkatli ve temkinli olunduğunu söyledi.

O dönemde bile yapılması gerekenlerin müttefiklerle açık şekilde paylaşıldığını belirten Çavuşoğlu, "Biz bölgeye kapsamlı bir açıdan bakıyoruz. Bölgenin istikarı ve güvenlği için kapsamlı bir strateji gerekir. Irak’ta siyasi değişim yeni bir başlangıçtır ve bu iyi değerlendirilmeli" dedi ve sözü Suriye’ye getirdi:

"Suriye’de Esad rejimi kaldıkça katliam, zulüm ve gözyaşı devam edecektir. Bu rejim 200 binden falza insanı öldürmüştür. Esad rejimi bugün Suriye’deki ve bölgedeki istikrarsızlığın nedenidir ve radikal-terörist gruplar bu ortamda doğmuştur.

Suriye’de siyasi bir değişim olması gerekir, bu şarttır. Esad rejimi kaldıkça bugünkü durum devam edecektir. Başlangıçta başka gruplar vardı, şimdi IŞİD var. Gelecekte hangi grupların nereye saldıracağı tahmin dahi edilemez." 

IŞİD terörünün sadece hava saldırılarıyla kısa vadede durdurulabileceğini söyleyen Çavuşoğlu, bölgedeki terör örgütlerinin tamamen temizlenmesi için kara operasoynu dahil her türlü alternatifin göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.

Suriye’deki muhalif grupların desteklenmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, "Bölgede yaşananlar karşısında Türkiye çekingen davranmamıştır. Suriye’den gelenlere kapılarını açmış, bu ağır yükün altına tek başına girmiştir" dedi ve şöyle devam etti:

"Operasyonlarla ilgili düşüncelerimiz net. Uçuşa yasak bölge ve güvenlikli bölge oluşturulmalı. Bu hem mültecilerin güvenliği ve onlara sağlanacak hizmetler için yani insani açıdan hem de operasyonun başarısı için önemli. Türkiye’nin tek başına kara operasyonu yapmasını beklemek gerçekçi değil. Kapsamlı önerilerimiz masada ve müttefiklerle görüşmeler devam ediyor. Ortak karara varıldıktan sonra Türkiye üzerine düşeni yapacaktır ama kapsamlı stratejinin ne olması gerektiğini de müttefiklerle paylaşıyoruz."

"Türkiye’yi karıştırmaya çalışanlara asla izin verilmeyecek"

Türkiye sınırları içerisinde yaşanan gerginliklere de değinen Çavuşoğlu, "Kobani'in yanında kimin olup olmadığnı çok iyi değerlendirsinler. Bunu fırsat bilip Türkiye’yi karıştırmaya çalışanlara asla izin verilmeyecek" şeklinde konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir