'Türkiye'de enerji tüketimi hızla artıyor'

TREDAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdoğan, Türkiye'nin her yıl yüzde 8'lik enerji üretimi artışına ihtiyacı olduğunu ve bütün bunların göz önüne alındığında her yıl üretim noktasında yatırım yapılması gerektiğini vurguladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEKİRDAĞ  -  Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş (TREDAŞ) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Erdoğan, Türkiye'nin her yıl yüzde 8'lik enerji üretimi artışına ihtiyacı olduğunu söyledi.  

Erdoğan yaptığı açıklamada, Trakya'nın hızlı göç alan bir bölge olduğunu, bu nedenle elektrik tüketiminin de Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleştiğini söyledi. 

Bölgede 900 bin civarında aboneleri olduğunu ancak bu sayının sürekli güncellendiğini belirten Erdoğan, "Türkiye'nin yarası kayıp kaçak enerji kullanımı. Biz bu konuda yüzde 5-6'lardayız. Türkiye ortalamasının yüzde 14 olduğu bir noktada, çok iyi bir konumdayız" diye konuştu. 

Erdoğan, Türkiye'de insanların birkaç yıla kadar elektrik dağıtımında "tercih eder" duruma geleceğini vurguladı. Şu anda enerjinin yüzde 43'ünün doğalgaz, yüzde 25'inin kömür, yüzde 24'ünün hidrolik santraller ve yüzde 4'ünün güneş ve rüzgardan elde edildiğini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu: 

"Müşteri artık bize, 'Ben güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ya da kömürden üretilen enerjiyi almak istiyorum' diyebilecek. Dünya bu eksende ilerliyor ve Türkiye buna uymak zorunda. Türkiye'nin geçen yılki enerji tüketimi,  230-240 milyar kilovat saat. Türkiye'nin 2023 yılında, 350-400 milyar kilovat saat enerji ihtiyacı olacak. Türkiye'nin her yıl yüzde 8'lik enerji üretimi artışına ihtiyacı var. Bütün bunlar göz önüne alındığında her yıl üretim noktasında yatırım yapılması gerekiyor. Enerjide çeşitliliği artırıp mümkün olduğunca dışarıya olan bağımlılığı azaltmamız lazım. Bugün enerji ithalatına 60 milyar dolar ödüyoruz." 

"Kömür santralleri devreye girmeli" 

Erdoğan, küresel ısınmadan dolayı barajlardaki su azlığının kendilerini doğalgaza yönelteceğini belirterek, kömür yatakları açısından zengin olan Türkiye'de kömür santrallerinin devreye girmesi gerektiğini söyledi.  

Dünyada birçok ülkede kömür santralleri kullanıldığını aktaran Erdoğan, Türkiye'nin de bu zengin kömür rezervini 21. asrın teknik şartlarına uygun ve çevreye duyarlı olunması koşuluyla değerlendirmesinin önemini vurguladı. 

Erdoğan, 2023 hedefleri arasında 20 bin megavat yenilenebilir enerji hedefleri olduğunu, yatırımlarını ülke ihtiyaçlarını ve çevreyi dikkate alarak planladıklarını aktardı. 

Türkiye'nin, enerji ihtiyacı açısından nükleer enerji santralinin önemli olduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti: 

"Komşularımızda nükleer enerji varken, bizde doğuracağı riskten dolayı istenmemesi son derece yanlış. Kırklareli'nin dibinde nükleer santral var. Rusya'da, Karadeniz'in dibinde santral var, oradan bir kaçak olursa ilk önce benim ülkemin insanı etkilenecek. İstediğiniz kadar verimli enerji kullanın, 10 milyar kilovat saat tasarruf edersiniz ama sizin zaten yılda 16 milyar kilovat saate ihtiyacınız var. Kesinlikle bu kadar enerji ihtiyacı olan bir ülkede nükleer enerji santrali kurulması lazım. İş güvenliğinde her zaman yüzde 2 oranında kaza riski vardır. Enerji artık su ve hava gibi ihtiyaç oldu."    

Erdoğan, Trakya'daki faaliyetleri çerçevesinde teknolojik yatırımlarına devam ettiklerini ve otomatik sayaç okuma sistemini devreye soktuklarını, ucuz enerji satışına başladıklarını kaydetti.    

Bu konularda ilginizi çekebilir