'YouTube'u kapatma ifade özgürlüğü ihlalidir'

AİHM: Türkiye'nin YouTube'u kapatma kararı ifade özgürlüğü ihlalidir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'nin YouTube'a erişimi engelleme kararının "ifade özgürlüğü ihlali" olduğunu açıkladı.

İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi (İHAS) olarak anılan 1950 tarihli İnsan Haklarının ve Temel Özgürlüklerinin Korunmasına İlişkin Sözleşme'de 'ifade özgürlüğü' 10. madde altında düzenleniyor. 

1. Herkes görüşlerini açıklama ve anlatım özgürlüğüne sahiptir. Bu hak, kanaat özgürlüğü ile kamu otoritelerinin müdahalesi ve ülke sınırları söz konusu olmaksızın haber veya fikir almak ve vermek özgürlüğünü de içerir. Bu madde, devletlerin radyo, televizyon ve sinema işletmelerini bir izin rejimine bağlı tutmalarına engel değildir. 

2. Kullanılması görev ve sorumluluk yükleyen bu özgürlükler, demokratik bir toplumda, zorunlu tedbirler niteliğinde olarak, ulusal güvenliğin, toprak bütünlüğünün veya kamu emniyetinin korunması, kamu düzeninin sağlanması ve suç işlenmesinin önlenmesi, sağlığın veya ahlakın, başkalarının şöhret ve haklarının korunması, veya yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması için yasayla öngörülen bazı biçim koşullarına, sınırlamalara ve yaptırımlara bağlanabilir.