112 Acil kışa hazır

Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, kış aylarına girilmesiyle birlikte Türkiye genelinde mevsime uygun hazırlıkları bitirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA) – Kış aylarının başlamasıyla ulaşım şartlarında yaşanan zorlukların, hastaların hastanelere ulaştırılmasında zorluklara yol açmasını önlemek için 112 Acil Sağlık Hizmetleri hazırlıklarını tamamladı.

Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Her türlü coğrafi ve iklim şartlarında hastalara ulaşabilmek amacıyla o şartlara uygun ambulanslar temin edilmiştir. Bu gün itibariyle 266 palet takılabilen ambulans ile 20 adet önünde kar bıçağı bulunan kombi paletli ambulans, 64 adet 4 yaralı taşıyan ambulans, 91 adet Yoğun Bakım ve Obez Ambulans ile 60 adet motosiklet ambulans hizmet vermektedir” denildi. 

Karlı ortamlarda ilerleyebilen hasta nakil araçları ve ambulansların yanında, deniz ulaşımı için de hazırlık yapıldığı belirtilen açıklamada, adalardan ve sahil bölgelerinden hasta naklini sağlamak için İstanbul, Balıkesir Marmara Adası, Çanakkale ve Gökçeada’da hizmete sunulan deniz ambulanslarına 2 aracın daha eklendiği belirtildi. Deniz araçlarıyla yapılan nakillerin 2007-2015 yıllarında toplam 6 bin 957 hastaya ulaştığı vurgulandı. 

Bütün illerdeki 112 komuta merkezlerinin sayısal sistem altyapısına kavuşturulduğu belirtilen açıklamada, bu sistemin tamamının Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Kriz Merkezinde 24 saat on-line takip edildiği kaydedildi. Bu merkezin aynı zamanda illerden gelen çağrıların dijital haritalar üzerinden yer tespiti, ses kayıtları, ambulans ve helikopterlerin takibi ile hastanelerdeki kritik yatak durumlarının izlendiği vurgulandı. 

112 Acil Sağlık Hizmetleri kapsamında, 2002 yılında 350 bin 769 olan hasta tahliye-hizmet sunumu sayısının, 2015 Ekim ayı itibariyle 3 milyon 601 bine ulaştığı kaydedildi. 112 hizmetlerinin halen 2 bin 253 istasyonda, 4 bin 227 ambulans ile sürdürüldüğü ve kentlerde 10, kırsalda 30 dakikada ulaşma oranının yüzde 90’ın üzerinde seyrettiği belirtildi.