1.5 milyar dolarımız kayıp

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA'DAN / Seda TUZLU

seda.tuzlu@dunya.com

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) geçen hafta düzenlediği vergi ödül törenine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da davetliydi.

Başkanlığından bu yana 28 kez Antalya'ya ziyarete gelmiş Rifat Başkan. "Hak ediyor bu ziyaretleri; Antalya Türkiye'nin gözbebeği, Antalyalı zenginse ben de zenginim" diyor konuşmasında. Beklentisinin maksimum düzeyde olduğunu da şu sözleriyle ifade ediyor: "Yatın kalkın, şükredin. Şehirde yok yok. Sanayi, tarım, turizm var. Daha ne istiyorsunuz. Meclisi siz idare ediyorsunuz. Memleketi yönettiniz. 550 kişinin başı sizin milletvekiliniz. Avrupa'yı da yönetiyorsunuz. Siz ne kadar zenginseniz, Türkiye o kadar zengin. Yeter ki birlik ve beraberlik içinde olun. Unutmayın, birlikte rahmet; ayrılıkta azap vardır."

Küçük bir hesapla Antalyalının elinden kaçırdığı 1.5 milyar dolara dikkat çekti Hisarcıklıoğlu. 2010 yılında gelen turist sayısı 10 milyona yaklaşmış ancak gelen turistlerin kişi başı harcaması 150 dolar düşmüş. Göz göre göre kaybetmişiz 1.5 milyar dolarımızı. En üstten en altına tüm Antalyalıyı sorumlu tuttu bu kayıptan. Hep söylüyoruz, bir an önce turizmi çeşitlendirmek lazım. Hizmet kalitemizde sorun yok ama turiste otel dışında para harcayacak mekanlar yaratmamız lazım. Hem turizmi yaymak hem de geliri arttırmak zorundayız. Turistin para harcayacağı mekanlar yaratmak zorundayız.

Geçtiğimiz aylarda Kamelya World Otel'in CFO'su Fethi Kuyucu ile de aynı şeyi konuşmuştuk. Turist harcamalarının her yıl biraz daha düşmesinin ardından o da bir turizmci olarak ne yapılmalıyı değerlendiriyordu. Aklın yolu bir, turistin rahatça harcama yapacağı mekanlar şart.

Her şeyden önce Antalya'ya gelen turist paralı gelmeli. Hizmetin en iyisini en ucuza alacağını bildiği için tercih etmemeli Antalya'yı. Kaleiçi'ni görmeden dönemem. Orada şu mekanda şu kadar harcarım… Antalya'ya kadar gidip de bir narenciye bahçesine uğramadan olmaz. Bahçeden kendi portakalımı toplarım, topladığım meyvelerden canım ister salata yaptırırım, canım ister taze sıkılmış meyve suyu… Ama o bahçenin, dalından kopmuş meyve tüketmenin de bir maliyeti var... Ülkeme dönmeden bir Antalya gecesi yapmalıyım. Deniz ve dağ havasının arasında içkimi yudumlayıp müzik dinlemeliyim. Sırf fotoğraf çekmek için şuraya gitmeliyim, yorulduğumda şurada kahve içmeliyim… Dedim ya, en iyi hizmeti en ucuza alacağından emin olduğu için gelmemeli turist buraya. Nereye ne kadar harcama yapacağını bilerek, hesap ederek gelmeli, cebinde parasıyla gelmeli.

Dönelim törene; Geçen yılki ödül töreninden farklı olarak, bu yıl İSO ilk 500 listesine giren ilk üç Antalya firmasını da ödüllendirdi ATSO. Adopen, AGT ve Yörükoğlu'nun ödül aldığı kategoride, Antalya firmalarının çoğalması, yeni yüzüyle sanayileşen kent Antalya'nın en büyük hedefi.

Bu konularda ilginizi çekebilir