”2011 bütçesini hazırlarken OVP'ye uyacağız”

Maliye Bakanı Şimşek, "2011 bütçesini, daha önce verdiğimiz taahhütler çerçevesinde ortaya koyacağız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Mali Kural'ın çok önemli bir reform olduğunu belirterek, "Biz bu reformun Türkiye'nin yararına olacağına inanıyoruz. Meclisimizin takdirinde olan bir konu. Ama biz 2011 bütçesini, daha önce verdiğimiz taahhütler çerçevesinde ortaya koyacağız" dedi.

Şimşek, 2011 bütçesini hazırlarken Orta Vadeli Mali Plana uyacaklarını bildirdi.

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenleyen Bakan Şimşek, soruları da yanıtladı. "Mali Kural Tasarısı'nın ertelenmesiyle ilgili yoğun tartışmalar yaşandığını, ilgili bakan (Ali Babacan) buna cevap vermediği için kafaların karıştığı yorumları olduğunu" belirten bir gazeteci, "Bunun 2011'de uygulanmayacak olması bir seçim ekonomisinin gündeme geleceği şeklinde yorumlanıyor, Orta Vadeli Program revizyonuyla ilgili tartışmalar var. Sizin genel olarak değerlendirmeniz nedir? " diye sordu.

Mali Kural'ın, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda şekillendirildiğini ve daha sonra parlamentoya gönderilmiş bir yasa tasarısı olduğunu hatırlatan Bakan Şimşek, şunları kaydetti:

"Mali Kuralın, Plan Bütçe Komisyonu'ndan geçtikten sonra yapılan değerlendirmeler sonucunda, bu geçtiğimiz dönemde Meclis'ten geçemeyeceği ortaya çıktı. Ben Maliye Bakanı olarak çıktım, '2011 bütçesini biz Orta Vadeli Mali Programa göre hazırlayacağız' dedim. Orta Vadeli Mali Program, krizden hemen sonra, Avrupa'da aslında çıkış stratejisini ilk açıklayan ülkeyiz. Çıktık dedik ki, '3 yıllık alın size yol haritası, 3 yıllık bizim makro ekonomik büyüklükler böyle olacak, 3 yıl içinde bütçe çerçevemiz bu olacak'. Biz bu sene Orta Vadeli Mali Programa sadık kaldık. Yılın ilk yarısında bütçe açığı ne kadar aşağıda geçen yıla göre, yüzde 33 aşağıda. Peki bütçe açığı altı ayda normalde yıllık hedefin yüzde 50'sinde olması gerekiyordu, yüzde 35'inde. Biz şu anda bütçe hedeflerimizin ötesinde güçlü bir performans gösteriyoruz. Ve biz 2011 bütçesini de bu mantıkla, bu felsefeyle hazırlayacağız. Yani neye göre? Orta Vadeli Mali Plana uyacağız. Türkiye'de biz şunu gösterdik; bütçe disiplini koruyarak bu ülkede altyapıya, AR-GE, eğitime, sağlığa yatırım yapılabilir. Mail Kural, çok önemli bir reformdur. Biz bu reformun Türkiye'nin yararına olacağına inanıyoruz. Meclisimizin takdirinde olan bir konu. Ama biz 2011 bütçesini, daha önce verdiğimiz taahhütler çerçevesinde ortaya koyacağız."

"Kurallar tek başına yetmez"

Bakan Şimşek, seçim ekonomisi tartışmalarına ilişkin de, "Bundan önce bu ülke 4 tane seçim yaşadı. Buyrun bakın, mali performansına bütçe performansına. Türkiye'nin performansı hala birçok ülkeye örnek olacak düzeydedir" diye konuştu.

Şimşek, Mali Kural'ın önemli olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Mali Kural önemlidir, çok faydalı da olur. Türkiye'de öngörülürlüğü artırır. O anlamda Mali Kural'ın en büyük destekçilerinden birisi benim. Ama şu da var, kurallar tek başına yetmez. Bugün Avrupa Birliği'nde Maastrich kriterleri var, bir mali kural var. Buyrun bakın, kaç ülke o mali kuralı uyguluyor. Önemli olan yapısal reformları yapacaksınız, vergiyi tabana yayacaksınız ve ortaya koyduğunuz taahhütlere tabii ki sadık kalacaksınız."

"Türkiye kriz öncesi döneme doğru yol alıyor"

Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye'nin, Avrupa ülkeleri arasında en düşük bütçe açığı olanlar arasında yer aldığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Enflasyonda tek hanedeyiz. Not artışında Avrupa'da rekor kırdık. Büyümede bu yıl Avrupa'da, OECD'de rekor kırıyoruz. Bunlar tesadüf değil. Bunların hepsi son yıllarda yapılan, uygulamaya konulan yapısal reformlar, istikrar, doğru politikalar sayesindedir. Tesadüf olsaydı Türkiye geçmişte de bunları tekrarlardı, tekrarlayamamış, küresel kriz yokken bile...Türkiye geldiği noktada çok güçlü şekilde kriz öncesi döneme doğru yol alıyor ve bu da makro ekonomik temellerin, makro ekonomik dengelerin kriz öncesinde çok sağlamlaştığını kanıtlıyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir