2015 yılı pazarlama trendleri

Zeki Yüksekbilgili / Pazarlama Danışmanı ve Eğitmen

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

2014 yılını geride bıraktık. Özellikle sayısal pazarlamanın etkinliğinin belki de hiç olmadığı kadar yükseldiği bir yıl tamamlandı. 2014 yılından aldığımız dersler bize 2015 yılında pazarlamaya yön verecek pazarlama trendlerin neler olacağı konusunda ciddi ipuçları verdi. 

İşte yeni yıla damgasını vuracak olan pazarlama trendleri; 

İçerikle pazarlama (Content Marketing) daha fazla önemli olacak

İçerikle pazarlama, sosyal medya sürecinin önemli bir parçası olup, markaların pazarlama sürecinde önem kazanan yeni nesil dijital iletişim ve pazarlama süreci olarak tanımlanabilir. İçerikle pazarlama, markaların yazı, ses, görüntü (fotoğraf/video), grafik, infografik ile hazırlanmış içeriklerin hedef kitlelerin dikkatini çekerek ve bu içeriklerle onlarla bağ kurmalarını sağlamayı hedefleyen yeni nesil pazarlamadır. Dolayısıyla daha çok işletme, kendisini tanıtmak için yüksek kalitede ve müşterinin bilmek istediği içeriği sunmak için daha fazla çalışacak. İçerikle pazarlamanın ne kadar değerli olduğunu gösteren bir istatistiği sizlerle paylaşmak isterim; kurumsal (B2B) satış yapan ve blogları olan işletmeler, olmayanlara göre internet üzerinden ayda %67 daha fazla satış teklifi alıyorlar.
Çevrimiçi (online) ve çevrimdışı (offline) medyalar daha fazla entegre olacak:

Bu güne kadar birçok işletme, pazarlama stratejilerini belirlerken çevrimiçi ve çevrimdışını ayrı ayrı planlar, ayrı ayrı uygulardı, hatta birçok işletme bu iki kanal için ayrı ayrı ajanslarla bile çalışmayı tercih etmişti. Artık durum çok ama çok hızlı bir şekilde değişti; artık çevrimiçi ve çevrimdışı birbirine çok daha entegre, hatta neredeyse birbirinden ayrılamaz hale gelmiş durumda. Kampanyalar kimi zaman billboardlarda başlayıp, çevrimiçi mağazalarda tamamlanıyor, bazen de mikro lokasyon teknolojileri sayesinde belirlenmiş alanlarda anında geliştirilen mobil kampanyalar ile mağazalara müşteri akını sağlanabiliyor. 2015 yılında bu tür medyaların daha da fazla alternatiflerinin olduğunu ve hiç olmadığı kadar birbiri ile entegre olacağını artık biliyoruz. Hele bir de giyilebilir teknolojilerin yaygınlaşması ile çevrimiçi ve çevrimdışı medyalarda sınır tamamen ortadan kalkacak!

Pazarlama ölçümleri daha fazla önem kazanacak

John Wanamaker “Reklama harcadığım paranın yarısı boşa gidiyor ama hangi yarısı olduğunu kestiremiyorum." demişti, aslında bu söz artık geçerliliğini yitirmeye başladı. Artık özellikle çevrimiçi pazarlama faaliyetleri sayesinde çok detaylı ve gerçek zamanlı ölçümlemeler yapmak mümkün. 2015 yılında pazarlama faaliyetleri ile ilgili ölçümler daha da artacak. Aynı şekilde pazarlama otomasyon sistemleri daha da yaygınlaşacak. 2015 yılında pazarlama otomasyon sistemlerinde en az %50 artış bekleniyor. Artık işletmeler ellerindeki müşteri datasını işlemek, bu dataya özel pazarlama faaliyetleri yapmak için çok daha istekli olacaklar. 2015 yılında data büyüklüğü değil bu datanın işlenerek müşteriye özel pazarlama faaliyetleri haline gelmesi önemli olacak.

Pazarlamada videoların kullanımı artacak

Eldeki mevcut teknolojiler ile mobil kanallardan bile video ile pazarlama yapmak için her türlü altyapı hazır durumda. İşte bunun sonucunda pazarlamada video kullanımı hiç olmadığı kadar çok artacak. 2014 yılında her dakikada sadece YouTube’a yüklenen video süresi 100 saate ulaştı. YouTube’a mobil kanallardan gelen trafik, tüm trafiğin % 40'ını oluşturuyor. Üstelik 2013 Fortune 500‘deki şirketlerin 345'inin aktif YouTube hesabı var.

Mobil kullanım daha da artacak

Mobil kanalların kullanımı daha da artacak dolayısıyla tüm içeriğin mobil sistemlere uyumlu hale getirilmesi çok daha fazla önem kazanacak. 2015 yılında internet erişiminde mobil cihazlarla erişimin tarihte ilk defa bilgisayar ile kullanımı yakalayacağına inanılıyor. 

2015 yılında bu gelişmeler olurken, bizlerin düşünmesi gereken en önemli şey ise; “Benim işletmemin pazarlaması bu değişimlere ne kadar hazır?” sorusunun cevabı olmalı.
2015 yılının hepimize sağlık, mutluluk ve şans getirmesini dilerim.