”262 OSB'de 328 bin kişiye iş bulunabilir”

Ergün, OSB'lerde sayı artırmaya değil, mevcutların kalitesinin yükseltilsine çalıştıklarını vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye genelinde bulunan 262 Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) toplam 822 bin kişinin çalıştığını belirtirken, şu anda yüzde 68 kapasite ile faaliyet gösteren OSB'lerin tam kapasiteye ulaşmaları halinde 328 bin kişiye daha iş bulunabileceğini bildirdi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Küçük Sanaatkarlar ve Sanayi Bölgeleri ve Siteleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "OSB Stratejik Plan Çalıştayı" Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde bulunan Asya Termal Otel'de yapıldı.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bürokratları OSB temsilcileri ve sanayicilerin de yer aldığı çalıştayın açılışında konuşan Bakan Ergün, Türkiye'de organize ve planlı sanayinin ilk adımlarının 1962 yılında atıldığını, o zamandan bu güne OSB'lerin yapımı ve işletilmesi konusunda önemli bilgi ve tecrübeler oluştuğunu söyledi.

Moğolistan, Kazakistan, Ukrayna, Filistin, Mısır gibi ülkelerin Türkiye'deki OSB'lerle ilgili süreçleri yakından takip ettiğini ve bunu bir model olarak gördüğünü anlatan Ergün, geçen hafta İran'la ortak bir sanayi bölgesi kurulması için Türkiye'nin sınır bölgeleri olan Iğdır, Van ve Hakkari illerinde kapsamlı bir arazi çalışması yapıldığını bildirdi.

Böyle iyi şeylerin yanında bazı eksikliklerin de bulunduğunu belirten Ergün, bu sorunların Organize Sanayi Bölgelerinin tam kapasiteyle faaliyete geçmelerinin önünde engel teşkil eden sorunlar olduğunu söyledi.

Bir taraftan OSB'lerde boş parseller bulunmasına rağmen, tarım arazilerinin yol güzergahlarının üzerine yeni sanayi kuruluşlarının ve sitelerin oluştuğunu gördüklerini ifade eden Ergün, OSB'lerin cazibe merkezi haline getirilmesi için neler yapılması gerektiği konusunda derin bir analiz yapmak, sorunları tespit ederek, tedavi usulleri geliştirmek gerektiğini dile getirdi.

Çalıştay öncesinde kamu kurum ve kuruluşları üniversiteler, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve OSB'lerden oluşan 684 adet kurum ve kuruluşa anket formları gönderildiğini belirten Ergün, anketler sonucu OSB'lerdeki sorunların "mevzuatla ilgili sorunlar, teşvik ve muafiyetle ilgili sorunlar, yer seçimi ve planlama ile ilgili sorunların, altyapı sorunları ve yönetim sorunları" olmak üzere 5 başlık altında toplandığını kaydetti.

"Türkiye'de 262 OSB'de 822 bin kişi çalışıyor"

1962 yılında başlatılan OSB uygulamaları çerçevesinde Türkiye'de yılda ortalama 2 adet OSB projesi tamamlandığını, son 7 yılda ise bu rakamın 9'a çıktığını ve OSB sayısının da 262'ye ulaştığını ifade eden Ergün, 2010 yılı yatırım programında yer alan 83 projeden 14 tanesini de bu yılın sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.

OSB'lerin planlı sanayileşmenin olduğu gibi tarım arazilerinin korunmasına bölgesel farklılıkların azaltılmasına, ve istihdam imkanlarının artmasına önemli katkı sağladığını vurgulayan Ergün, "Halen Türkiye'de 262 OSB'de 822 bin kişi çalışıyor, şu anda yüzde 68 kapasite ile faaliyet gösteren OSB'lerin tam kapasiteye ulaşmaları halinde 328 bin vatandaşımız daha iş bulabilecek ve evine aş götürebilecektir" dedi.

Hükümet olarak bir karar alırken, bu kararların Türkiye ve dünya gerçeklerine uyumlu olmasına dikkat ettiklerini belirten Sanayi Bakanı, "7 yıldır daha fazla OSB kurmaya değil, daha doğru yerlerde OSB kurmaya önem verdik. Yoksa daha fazla kurmakla bir yere varılmıyor. Doğru yere doğru bir tercihle kurmak önemli" diye konuştu.

Bu nedenle OSB kurulmasını belli şartlara bağladıklarını hatırlatan Ergün, canı isteyenin OSB kurmasının önüne geçtiklerini söyledi.

"Amaç sayı artırma değil"

"OSB'yi yapalım, sonra buraya sanayici çekelim" mantığının her zaman doğru bir mantık olmadığını, OSB'lerde sayı artırmaya değil, mevcutların kalitesinin yükseltilmeye çalışıldığını vurguladı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, şöyle devam etti:

"Bir yere OSB kurulurken oraya fabrika yağacağının zannedilmesi gerçekçi düşünce değil, bunu gördük. OSB kurulurken, orada başka fırsatların ve avantajların da olması gerekiyor. Yanlış anlayış ve kaygılarla kurulan OSB'ler planlı sanayileşmenin aracı olan bu tesislerin plansızlaşmasına neden olmuştur.

Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki OSB'lerin kurulmasında artık siyasi kaygılar değil, ekonomik gerçekler belirleyici olmalıdır. Örneğin yönetmelikte yaptığımız bir değişiklikle, il genelinde kurulu OSB'lerin toplamında yüzde 75 oranında doluluk yakalanmadığı takdirde mevcut OSB'lerin genişletilmesinin veya yeni OSB'lerin kurulmasının önüne geçtik."

Mevcut OSB'lerin daha iyi faaliyet göstermesi açısından yönetim tarzlarında da bazı güncellemeler yapılması gerektiğini düşündüklerini anlatan Ergün, kendi fabrikalarını yönetme konusunda son derece başarılı olan işadamlarının OSB'lerin yönetiminde de aynı başarıyı gösterip göstermediğinin değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Özellikle son dönemlerde bunun tartışma konusu yapılmasının üzücü olduğunu belirten Ergün, "OSB'lerin yönetimi ile ilgili yeni bir yaklaşım, bazı güncellemeleri de burada tartışmakta fayda var ve bir daha OSB'lerin hiç bir şekilde işadamlarının kendi işyerleri kadar iyi yönetilip yönetilmedikleri sorusuyla karşılaşmayalım" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir