29 Mart’ta ışıklar Dünya için kapanacak

2007 yılında WWF tarafından 2 milyondan fazla insanın katılımıyla başlayan Dünya Saati, kısa bir sürede 7 kıtadan, 150’den fazla ülkeden, binlerce insana ulaşarak dünyanın en büyük çevre hareketin oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - 2007 yılında Avustralya’da binlerce kurum ve milyonlarca insan, sembolik yapıların ışıklarını bir saatliğine kapatarak, iklim değişikliğiyle mücadele için tüm dünyaya çok önemli bir mesaj verdi: Hepimiz, tek evimiz, gezegenimizin karşı karşıya olduğu, başta iklim değişikliği olmak üzere çevre sorunlarıyla mücadele etmek için acilen adım atmalıyız! 

Türkiye’de 2008 yılından beri WWF-Türkiye tarafından yürütülen Dünya Saati, 2010 yılında katılım açısından önemli ilklere sahne oldu. 230’un üzerinde kurum ve yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı Dünya Saati’ne Boğaziçi Köprüsü ışıklarını kapatarak destek verdi. 2011 yılında 20 binden fazla kişi ve 250’nin üzerinde kurum dünyanın geleceği için güçlerini birleştirdi. Boğaziçi Köprüsü’nün yanı sıra Ankara Opera Binası ve Kastamonu Kalesi de yerini aldı. 2012 yılında ise Türkiye’de kendi rekorunu kıran Dünya Saati’ne 75 bin’den fazla insan ve 400’ün üzerinde kurum katıldı. Boğaziçi Köprüsü ile birlikte Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Dolmabahçe Sarayı ve Saat Kulesi, Beylerbeyi Sarayı, Küçüksu Kasrı, Galata Kulesi, Aya Sofya Müzesi ilk defa Dünya Saati için ışıklarını kapattı. 2013 yılında #dominoetkisi kampanyasıyla 70.bin’den fazla insan kampanyaya destek verdi. Türkiye’nin farklı şehirlerinden onlarca sembolik yapının ışıkları kapandı.

Dünya Saati uygulamasına katılan kişi ve kurumlar, enerji tasarrufunun yanı sıra dunyasaati. org’a girip, “varım/varız” ikonunu tıklayarak katılım formu doldurarak bu küresel hareketin bir parçası oluyor. 
150’den fazla ülkede eş zamanlı olarak gerçekleşecek olan ve dünyanın en büyük çevre hareketi olarak bilinen “Dünya Saati” kapsamında, 29 Mart Cumartesi günü 20.30-21.30 saatleri arasında ışıklar bir kez daha dünya için kapanacak. 

Kampanya, başta iklim değişikliği olmak üzere, doğal kaynakların bilinçsiz tüketimine ve gezegenimizin karşı karşıya olduğu diğer tüm çevre sorunlarına ortak bir bilinç oluşturmayı, insanları sürdürülebilir geleceğimiz için düşündürmeyi hedefliyor. Dünya şehirlerinin sembolik yapılarının ışıklarını kapayarak destekleyecekleri kampanya kapsamında, Paris’teki Eiffel Kulesi, Roma’daki Colosseum, New York’taki Empire State Binası, Times Meydanı, Londra’daki Big Ben, Moskova’daki Kremlin Sarayı, Çin Seddi, Piramitler gibi dünyanın sembolleri arasında yer alan birçok ikonik yapı bir saatliğine kararacak.

Türkiye’de ise Boğaz Köprüleri, Ayasofya Müzesi, Beylerbeyi Sarayı, Beykoz Kasrı, Dolmabahçe Sarayı ve Saat Kulesi, Galata Kulesi, Ihlamur Kasrı, Küçüksu Kasrı, Topkapı Sarayı ışıklarını kapatarak kampanyaya destek olacaklar.

Dünya elektrik anahtarlarını kapatacak 

2014 Dünya Saati hareketinin ana sponsorları Garanti Bankası, Coca Cola ve Viko. Türkiye’de elektrik anahtarı ve priz sektörünün önemli oyuncularında Viko’nun CEO’su Nusret Kayhan Apaydın, “Gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir dünya bırakmak hepimizin sorumluluğu. Enerji verimliliği gerek ülkemiz, gerekse gezegenimiz için her geçen gün önem kazanan, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için alınacak sorumlulukların da önceliğini belirleyen bir kavram. Bu nedenle enerji verimliliği ve doğal kaynakların bilinçli tüketimi konularında ‘Hepimiz Sorumluyuz’ anlayışı ile yaşam faaliyetlerimizi yürütmek durumundayız. Viko olarak bu yıl ‘Dünyaya Olan Sevgini Göstermeye Var Mısın?’ sloganı ile hayat bulacak bu önemli çevre hareketini ana sponsor olarak destekliyoruz ve ayrıca 29 Mart akşamı çalışanlarımızla birlikte ışıklarımızı 1 saatliğine kapatacağız. Elektrik anahtarlarının kapatılması ile hayat bulacak bu kampanyaya verilecek her bir desteğin sürdürülebilir geleceğe yapılacak katkı olduğuna inanıyor ve ‘Gereksizse Kapat, Geleceği Aydınlat’ diyoruz” yorumlarını yapıyor.