2B köylünün malına el koyma yasası oldu

Nisan ayında çıkan 2B yasasının "tam bir talan yasası" olduğunu ifade eden CHP'li Havutça: AKP iktidarı, yasayı orman köylüleri ile ve tapusuz taşınmaz sahipleri için yaptığını ifade etmişti.Ancak, köylülerimiz tam bir kaosa sürüklendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, kamuoyunda 2B olarak bilinen yasanın, "Köylülerin malına el koyma yasası" olduğunu söyleyerek, İstanbul'da bile hak sahiplerinden başvuru oranının yüzde 35'i geçmediğine dikkat çekti. 
 
TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyen Havutça, 6292 Sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun ile ilgili vermiş olduğu Kanun Teklifi ile ilgili bilgi verdi. 
 
Bu yılın Nisan ayında çıkan 2B yasasının "tam bir talan yasası" olduğunu ifade eden Havutça, şöyle devam etti: 
"CHP olarak vatandaşa dedesinden, babasından kalan arazinin yeniden satıldığını söylemiştik. Fiilen bunlar bu arazilerin sahipleridir dedik, bunu yapmayın, bunları köylülerimize bedelsiz olarak verin ama diğer eğer mücavir alan sınırlarında bulunan taşınmazları ise, rayiç bedel üzerinden değil emlak değeri üzerinden verin dedik. 
Yaz aylarında Balıkesir'de hemen hemen bütün bölgeyi gezdim. Bizim şu anda Balıkesir'de halkın çok büyük bölümünü ilgilendiren burunda, yüzde 20 civarında bir müracaat olmuş. Yani 2B arazilerinden, 41 bin 288 araziden 14 bin 126 müracaat yapılmış. Bu yaklaşık yüzde 34. Bu durum İstanbul'da da farklı değil. İstanbul'da 8 bin hektarlık 2B alanı bulunuyor. Toplam 82 bin 243 hak sahibinin yaklaşık 30 bini İstanbul defterdarlığına müracaat etmiş. 2B arazisi satışı için İstanbul'daki başvuru oranı yaklaşık yüzde 35." 
 
Yasanın pratiğinin "CHP'yi haklı çıkardığını" söyleyen Havutça, "Köylülerin haklı talepleri, isyanları karşısında bir Kanun Teklifi hazırladığı" iddia etti. Havutça TBMM'ye verdiği kanun teklifine ilişkin şu bilgileri aktardı: 
 
"Kanun teklifimde rayiç bedelin yüzde 20'sini hak sahiplerinden alınması, mücavir alan sınırlarında başvuru bedelinin 1000 lira, mücavir alan dışında olan alanların bedelinin 500 lira olarak belirlenmesi, bugüne kadar ödeme yapanlara da buna paralel bir şekilde indirim yapılması öngörülüyor. Mevcut 2B Kanunu'nun 6. Maddesine göre ise, rayiç bedelin yüzde 70'i olarak belirlenmişti, yine aynı maddeye göre başvuru sahiplerinden belediye yani mücavir alan sınırlarında 2 bin lira, mücavir alan dışındaki alanlarda da 1000 lira alınması hüküm altına alınmıştı. 
 
Bu 2B yasasının gerekçesinde AKP iktidarı, yasayı orman köylüleri ile ve tapusuz taşınmaz sahipleriyle barış için yaptığını ifade etmişti. Yaşananlar göstermiştir ki bu barışı getirmemiştir, köylülerimizi tam bir kaosa sürüklemiştir, ödeme güçlüğüne sürüklemiştir. Bu kanunun yeniden bu şekilde düzenlenmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Benim vermiş olduğum bu teklif, yeniden orman köylülerimizi, taşınmaz tapusu bulunmayan, arazilerini tapusuz bir şekilde işleyen köylülerimizi kurtarma adına yeniden bir barış teklifidir. Bu teklifin değerlendirilmesi için TBMM'ye bu kanun teklifini sevk ettim. Yeniden ülkemizde iç barışının köylülerin toprakla barışmasının orman köylülerinin devletle barışması için bir fırsat sunuyorum."
Bu konularda ilginizi çekebilir