”3,6 milyon çiftçimize 34 milyar lira kredi kullandırdık”

Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, dış ticaret açısından tarımın Türkiye için bir potansiyel olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, "Son 7 yılda 3,6 milyon çiftçimize 34 milyar lira kredi kullandırdık" dedi.

Çağlar, Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'deki tarımsal potansiyelin yakın coğrafyaya entegrasyonu ile değerlendirildiğinde gidebileceği çok fazla yolu olduğunu söyledi.

Can Akın Çağlar, dış ticaret açısından tarımın Türkiye için gerçekten bir potansiyel olduğunu, 2008 yılı hariç diğer yıllarda tarımda ihracatın hep ithalatı geçtiğini kaydetti

2003 yılında 2,7 milyar lira olan Türkiye'deki tüm finansal kurumların tarımı finanse etme miktarının bugün 18 milyar liraya ulaştığına dikkati çeken Çağlar, "Ziraat Bankası olarak (2003'de) 247 milyon liraymış, bugün 11,3 milyar liraya ulaştık, haftada 217 milyon lirayı kullandırır hale geldik. Son 7 yılda 3,6 milyon çiftçimize 34 milyar lira kredi kullandırdık" dedi.

"Türkiye'nin dört yanı pazarlarla çevrili"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şekib Avgadiç ise Türkiye'nin bölgesinde serbest ticaret ağı kurduğunu kaydetti.

Avdagiç, mevcut durumun Türkiye ekonomisinin sağlamlığı ve güvenirliğinin de bir kanıtı olduğunu dile getirerek, küresel ekonomiye daha fazla entegrasyon komşularla sıfır sorun politikasının Türkiye'yi bu konuma getiren başlıca köşe taşları olduğunu söyledi.

"Ülkemiz tüm gelişmekte olan ülkelere örnek olacak konumda" diyen Avdagiç, Türkiye'nin 13 ülke ile serbest ticaret anlaşması olduğunu anımsattı.

Avdagiç, "Türkiye bölgesinde adeta bir serbest ticaret ağı oluşturmaya çalışıyor. Bu, bizim dış ticaret dengemize de yansıdı. İTO olarak yoğun bir uluslararası ilişkiler programımız var" dedi.

TAV Grubu İcra Kurulu Başkanı Sani Şener de, Türkiye'nin 4 tarafının "pazarlarla çevrili" olduğunu belirtti.

Şener, Türkiye'nin tarihi ve coğrafi bir bölgesel konumu olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Bu uzun yıllar boyunca kullanılamadı. Berlin duvarının yıkılması ile geçen 10 yılı Türkiye ıskaladı. Biz TAV olarak baktığımızda, tam bu bölgede Tunus'ta 2 havalimanı işletiyoruz. Libya'da 2 havalimanı inşa ediyoruz. Kahire'de havalimanı yaptık. Katar'da Abu Dabi ve Dubai'de işlerimiz var. Bölgenin Kuzey tarafında Gürcistan ve Makedonya'da 2 havalimanı işletiyoruz. 'Operasyonel olarak bölgesel, finansal olarak da bir dünya markası olacağız' dedik. Bunu başardık.

Ticaret iki şeritli bir yoldur. Türkiye'nin ekseni dünya ile birlikte Doğuya doğru kayıyor. Batıya yaptığım uçuşlar daha çok finansman ile ilgili olurken Doğuya yaptığım uçuşlar operasyonel, malzeme ve yeni işler ile ilgili. Eskiden, 'Türkiye'nin 3 tarafı denizlerle çevrili' diyorduk, şimdi 'Türkiye'nin dört yanı pazarlarla çevrili' diyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir