4 günde 4 genç Erdoğan'a hakaretten tutuklandı

Son 4 günde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret eden dört genç tutuklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde geçen Cuma günü yapılan Eğitim Sen'in protesto yürüyüşünde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla bu sabah evinde gözaltına alınan 20 yaşındaki Arif Buğra Aydoğan tutuklandı. Bu arada Adliye önünde toplanan kalabalık arasından, gencin gözaltına alınıp adliyeye sevk edilmesini eleştiren ÖDP Darıca İlç başkanı Erdem Şimşek de gözaltına alındı.

Yurdun birçok bölgesinde olduğu gibi Gebze'de de Eğitim- Sen tarafından protesto yürüyüşü gerçekleştirildi. Yürüyüşte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret içeren sloganlar attığı iddia edilen, ÖDP Gebze İlçe eski yöneticilerinden Hüsnü Aydoğan'ın oğlu Arif Buğra Aydoğan, bu sabah ekipler tarafından Osmangazi Mahallesi'ndeki evinde gözaltına alındı. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nde öğrenci olduğu belirtilen Aydoğan, öğle saatlerinde Gebze Adliyesi'ne sevk edildi. Bu arada Gebze Adliyesi önünde birçok kişi toplanarak polislerle tartıştı. Bu tartışma sırasında yine Cumhurbaşkanı Erdoğan ve oradaki polislere hakaret ettiği ileri sürülen ÖDP Darıca İlçe Başkanı Erdem Şimşek de gözaltına alındı. 

Adliyede Cumhuriyet Savcısı tarafından ifadesi alınan Arif Buğra Aydoğan tutuklanırken, gözaltındaki Erdem Şimşek ile ilgili soruşturma devam ediyor.

Eğitim boykotu öncesi gözaltına alındı

İzmir'de, Valiliğin genelgeyle yasakladığı 13 Şubat eğitim boykotundan bir gün önce polis tarafından gözaltına alınan, eylemi düzenleyen Birleşik Haziran Hareketi İzmir İl Koordinasyon Kurulu'ndan Onur Kılıç, işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Kılıç, polis otosuna binerken, "Cumhurbaşkanı'na hakaret ettiğim gerekçesiyle gözaltına alındığım söylendi. Hakaret etmedim, yalnızca gerçekleri söyledim" dedi.

İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu'nun İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda; Birleşik Haziran Hareketi'nin (BHH) 13 Şubat'ta ülke geneli için yaptığı 'laik ve bilimsel eğitim için okul boykotu' çağrısına uyup eyleme katılacak milli eğitim personeli ve öğrenciler hakkında disiplin işlemi yapılması istendi. Harputlu'nun gönderdiği yazıda, Birleşik Haziran Hareketi isimli yapılanmanın izleyeceği yol ile mücadele yönteminin Cumhurbaşkanı, Başbakan ile AK Parti politikalarının karşıtı olduğu dile getirilerek, "Boykotlarda Gezi Parkı eylemlerini yeniden canlandırmak ve genel seçimler öncesi karmaşa yaşanmasına sebebiyet verilmek istendiği" öne sürüldü.

'Gerçekleri söyledim'

'Laik ve Bilimsel Eğitim için Boykot' eyleminden bir gün önce Birleşik Haziran Hareketi'nin İzmir'deki önemli isimlerinden Onur Kılıç, dün Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Okan Bato'nun talimatıyla İzmir Terörle Mücadele Şubesi polislerince gözaltına alındı. İfade için Terörle Mücadele Şubesi'ne götürülen Kılıç, bugün işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Kılıç, polis otosuna binerken, "Cumhurbaşkanı'na hakaret ettiğim gerekçesiyle gözaltına alındığım söylendi. Hakaret etmedim, yalnızca gerçekleri söyledim" diye konuştu.

İfadesi alınmadan tutuklama kararı

İzmir'de, Valiliğin genelgeyle yasakladığı 13 Şubat eğitim boykotundan bir gün önce polis tarafından gözaltına alınan, eylemi düzenleyen Birleşik Haziran Hareketi İzmir İl Koordinasyon Kurulu'ndan Onur Kılıç, savcı tarafından ifadesi alınmadan tuktuklanma istemiyle doğrudan 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi. Kılıç mahkeme tarafından tutuklandı.

Vali açıklama yaptı

Birleşik Haziran Hareketi'nin, bilimsel laik eğitim için okullara yönelik boykot çağrısına karşı, İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu'nun İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıyla, 'bu eyleme milli eğitim personeli ve öğrencilerin katılması durumunda, haklarında gerekli disiplin işlemlerinin yapılmasını istediği' yazının ortaya çıkması tartışmaları da beraberinde getirdi. İzmir Valisi Mustafa Toprak, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Kendilerine gelen bazı duyumlar üzerine böyle bir yazının yazıldığını ve böylelikle, gençlerin, marjinal gruplardan, suçlardan uzak tutulmalarının istendiğini belirten Vali Toprak şöyle dedi:

"Devletin görevi, vatandaşlarını suç ve ve suç ortamlarından korumaktır. Okula girişi engelleyici toplumsal olayı gerçekleştireceği duyumları alınmış. Bunlar da zaten planlarını, internet sitelerinden aleni olarak yayınladılar. Bizler de kanunun bize verdiği sorumluluk çerçevesinde, çocuklarımızın, o yavruların her türlü olumsuz fikirlerden, ortamdan, olumsuzluklardan, uzak tutulması için yazışma gerçekleştirdik. Öğretmenlerin görevi, vicdanen ve kanunen bağlı oldukları okul içersinde eğitim vermektir. Öğrencilerin okulda olmalarını sağlamaktır. Bizler burada, önleyici konularda gelen bilgileri değerlendirdik. Çocukları etki alanlarından uzak tutmak için, bu konuda da tedbirler alınmıştır. Problem geliştiği takdirde de önlemler alınmıştır."

İki üniversite öğrencisi Mersin'de tutuklandı

Manisa'nın Akhisar ilçesinde Birleşik Haziran Hareketi çatısı altında dün yapılan eğitim boykotuna Akhisar'da katılan 2 üniversite öğrencisi eylemde, 'Cumhurbaşkanı'na hakaret ettikleri' iddiasıyla gözaltına alındı. İki gençten biri tutuklandı.

Eğitim - Sen Akhisar'da dün Birleşik Haziran Hareketi'nin çağrısıyla laik eğitim boykotu, yürüyüş ve basın açıklaması yaptı. Sloganlar atılan, açıklama okunan eylem olaysız sona erdi. Basın açıklamalarından sonra, emniyet güçlerinin çektiği videoları izleyen Cumhuriyet Savcılığı 2 üniversite öğrencisinin Cumhurbaşkanı'na hakaret ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınması talimatı verdi. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. Sınıf öğrencisi Özgür E. (19) ile Kocaeli Üniversitesi Deniz İşletmeleri son sınıf öğrencisi Şafak Kurt. (24), arandıklarını öğrenince Akhisar Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi'ne giderek teslim oldu. Burada ifadeleri alınan üniversiteli gençler adliyeye sevkedildi. Cumhuriyet Savcısı gençleri tutuklanma isteğiyle nöbetçi mahkemeye sevketti. Hakim karşısına çıkan Şafak K. tutuklanırken, Özgür E. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

Olayı öğrenince Akhisar Adliyesi'ne giden CHP Milletvekili Özgür Özel, aileler, avukatlar, Alevi Dernekleri yönetici ve üyeleri duruma tepki gösterdi. Karar çıkmadan önce açıklama yapan CHP Milletvekili Özel, Avrupa'da başbakanları, cumhurbaşkanlarını hatta İngiltere'de kraliyet ailesini eleştiren kimsenin gözaltına alınmadığını söyledi. Özgür Özel, "Bunlar ancak Türkiye'de olur. Ama bundan korkup kimse susmasın" dedi. 

'Erdoğan'a hakaret'ten tutuklamayı protesto ederken 'Erdoğan'a hakaret'ten gözaltına alındı!

İzmir’de düzenlenen eylemden önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ’a hareket ettiği öne sürülen Onur Kılıç tutuklandı. Tutuklama kararını protesto etmek isteyen 'Birleşik Haziran Hareketi' üyeleri dün Edirne Tahmis Meydanı’ndan sloganlar eşliğinde Saraçlar Caddesi’ne kadar yürüdü. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı eylemde grup üyeleri, ‘Onur Kılıç yalnız değildir' yazılı pankartı taşıdı. Atılan sloganların ardından grup adına konuşan Kadir Yavaş, Onur Kılıç’ın 11 Ocak’taki eylemde attığı slogan nedeniyle tutuklandığını hatırlatarak, şöyle dedi:

"Sloganı suç sayan valiler, emniyet, savcı ve mahkeme tümüyle AKP ’nin emrine girdiğini göstermiştir. Bu tutuklama Haziran’ı susturmaya yönelik bir gözdağıdır. Ancak bugün halk her yerde hakkına, özgürlüğüne, geleceğine sahip çıkarak gerekli dersi vermiştir. Tüm baskı, gözaltı ve tutuklamalara rağmen uyarı boykotu başarıya ulaşmıştır." 

Eylem ardından dün gece Edirne Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi ekipleri, savcılık talimatıyla basın açıklamasını okuyan Kadir Yavaş’ı ‘Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ’a hakaret ettiği gerekçesiyle gözaltına aldı. Geceyi Edirne Emniyet Müdürlüğü’nde geçiren Yavaş sorguya alındı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor. 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir