5 kıtaya silah sattı kar rekoru kırdı

Panama'dan Filipinler'e, İsviçre'den ABD'ye toplam 29 ülkeye silah ve mühimmat satan MKEK, geçen yılki net karını, önceki yıla göre yüzde 180 oranında artırarak 165 milyon liraya çıkardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Panama'dan Filipinler'e, İsviçre'den ABD'ye toplam 29 ülkeye silah ve mühimmat satan Makina Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK), geçen yıl tarihinin kar rekorunu kırdı. Kurum, 2011 yılındaki net karını önceki yıla göre yüzde 180 oranında artırarak 165 milyon liraya çıkardı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin her çeşit silah, mühimmat, roket ve patlayıcı madde ihtiyacını karşılamak üzere görevlendirilen kurum, 2010 yılında 650 milyon lira olan satış rakamını, geçen yıl 850 milyon liraya yükseltti.

MKEK'nin, Milli Savunma Bakanlığı, Kuvvet Komutanlıkları, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Milli İstihbarat Teşkilatından aldığı siparişlerin toplamı da 350 milyon 832 bin liraya ulaştı.

Son yıllarda üniversite ve sanayi işbirliğini geliştiren ve ARGE'ye verdiği önem sonucu yeni ürünler tasarlayan MKEK, ihracatını da her yıl geçen yıl artırıyor. MKEK, geçen yıl Panama'dan Filipinler'e, İsviçre'den ABD'ye toplam 29 ülkeye 98 milyon 478 bin lira tutarında silah ve mühimmat sattı. Yurt içindeki satışlarla birlikte MKEK'nin karı toplamda 165 milyon lira olarak gerçekleşti. Kurum ayrıca 2011 yılında 630 milyon liralık da ihracat sözleşmesi imzaladı.

MKEK'nin en fazla silah ve mühimmat sattığı ülke 44,6 milyon lira ile Suudi Arabistan oldu. Bu ülkeye geçen yıl SS30 roketi başta olmak üzere çok sayıda fişek ve mühimmat satıldı. Suudi Arabistan'ı 17,2 milyon liralık ihracat ile Bahreyn, 7,1 milyon lira ile Umman izledi. Bahreyn ve Umman'a yapılan satışların çoğunu mermi ve fişekler oluşturdu.

283 milyon liralık ARGE projesi sürdürülüyor

Türkiye'nin en seçkin 28 üniversitesiyle işbirliği yapan MKEK, halen "Milli Tank Altay", "Modern Milli Piyade Tüfeği", "Modern Makinalı Tüfek", "Keskin Nişancı Tüfeği", "Havadan Taşınabilir Obüs", "Nüfuz Edici Bomba" projelerinin de aralarında bulunduğu toplam 127 ARGE projesi ile ilgili faaliyetlerine devam ediyor. Söz konusu projelerin toplam bütçesi ise 283 milyon lirayı buluyor.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir