5 milyon müşteri kazanacak

Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, her 4 KOBİ'den birinin kendileri ile çalıştığını söyledi. 7 milyondan fazla aktif müşterileri olduğunu kaydeden Aslan, 2012'de bankada hesabı olan ama aktif olmayan 5 milyon müşteriye eğileceklerini anlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

İSTANBUL - Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, krizde kredi musluklarını kapatmayarak 1.1 milyon yeni müşteri kazandıklarını söyledi. Bugün 7 milyondan fazla aktif müşterileri olduğunu kaydeden Aslan, yeni müşteri kazanımının yanında bankada hesabı olan ama aktif olmayan 5 milyon müşterilerini de aktif hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Aslan bir grup gazetecinin katıldığı basınla sohbet toplantısında Halkbank'ın mali performansı ve hedefleri hakkında da bilgi vererek sektörel değerlendirmelerde bulundu. Aslan, Halkbank'ın KOBİ bankacılığında Türkiye'nin lider bankası olduğunu belirterek her 4 KOBİ'den birinin müşterileri olduğunu kaydetti.

Dolayısıyla KOBİ'lerin yüzde 25'inin Halkbankası ile çalıştığını ifade etti. Bilançolarında KOBİ kredilerinin ağırlığının yüzde 36 olduğunu ve KOBİ kredilerinde de pazar paylarının yüzde 12.5'lar mertebesinde olduğunu kaydeden Aslan, bunun bankacılık sektörü açısından da yüksek bir seviye olduğuna işaret etti.

Dünyanın en karlı 6'ncı bankası

Eylül 2011 bilançosuna göre 91 milyar liraya yakın bir aktif toplamlarının olduğunu da aktaran Aslan, muhtemelen bu yıl yüzde 20'den fazla aktif büyümesi gerçekleştirmiş olacaklarına dikkat çekti. Halka açık bankanın 12.7 milyar TL piyasa değerini olduğunu ve aktif büyüklükte Türkiye'nin 6'ncı büyük bankası konumunda olan Halkbank'ın piyasa değeri açısından ise 4'üncü büyük olduğunu vurguladı. Banker Dergisinin 2010 verilerine göre yaptığı bir araştırmayı da hatırlatan Aslan, öz kaynak karlılığı açısından dünyanın 6'ncı, Avrupa'nın 2'nci Türkiye'nin ise birinci bankası olduklarını da vurguladı. Geçen yılki karlılıklarının da 2 milyar 10 milyon olduğunu belirtti.

Krediden para kazanır olduk

Aslan, karlılıkta elde edilen başarının arkasında bilanço yapısının geçirdiği değişim olduğunu anlatarak 2002'de Hazine kağıdı ağırlıkta olan bilançoda artık kredilerin ağırlıkta olduğunu belirtti. Bilançonun içinde Hazine kağıtlarının ağırlığının yüzde 24-25'lere geldiğini belirten Aslan, "Yüzde 80'lerden geldik. 9 sene içerisinde böyle bir değişim geçirdik. Biz kredi ağırlıklı bir büyüme gerçekleştirdik. Biz krediden para kazanır olduk. Dış ticaretten para kazanır olduk. Gelir kaynaklarımız çok çeşitlendi. Maliyetleri de iyi yönettik dolayısıyla karlılık iyi" dedi.

Karlarının geçen senenin üzerinde olduğunu kaydeden Aslan, "2011 karımız 2010 karımız olan 2 milyar 10 milyonun altında kalmayacağını ifade etmiştik. 2012'de net karını yüzde 10 civarında artabileceğini hedefliyoruz" dedi.

Aslan, kredi mevduat oranlarının da yüzde 88 düzeyinde olduğunu ama yılı yüzde 85'in altında kapatacaklarını da söyledi. "Hala mevduatımızın tamamını krediye dönüştürmüş değiliz" diyen Aslan "Hala sermayemizin 10 katına kadar aktifi rahatlıkla çevirebilecek durumdayız" ifadelerini kullandı.

2001'den kalan batıkları tahsil ediyor

Kurdan arındırılmış 9 aylık kredi büyümesinin yüzde 26, kurdan arındırılmış büyümenin yüzde 19 olduğunu da anlatan Aslan, "Aktifin yüzde 61'i kredilerden oluşuyor. Aktifin kalitesinde de iyileşme var. Takipteki kredilerin payı Eylül 2011'de yüzde 2.9 düzeyinde. Sektörden farkımız biz kötü aktifimizi silmiyor ya da satmıyoruz. 2001 krizinden kalmış krediler var. Bunları çıkarsak takip rasyomuz yüzde 2'ye geriler. Sektörde ortalama ise yüzde 2.7. İçlerinde faaliyetini sürdürenlerde var. Bir kısmını takipten tahsil yoluyla bilançomuzdan çıkacağını düşünüyoruz. Kabaca bunun yarısına yakını tahsil edilebilir. Bu da 550 milyon TL mertebesinde. Satmaktan ziyade bünyemizde tutup tahsil etmekten yanayız" diye konuştu.

Aslan, 2003'ten sonra kullandırılan kredilerde takip oranının ise yüzde 1.9 olduğunu ifade etti. Halkbank, 2002 – Eylül 2011 döneminde; 2002 yılı ve öncesine ait sorunlu kredilerden 608 milyon TL tahsilat yaptı.

1.1 milyon yeni müşteri kazandı

Genel olarak Halkbank'ın kriz döneminde müşterilerine yaklaşımının pozitif olduğunu ve yağmurlu günlerde şemsiye kapatmadıklarını anlatan Aslan, "2008-2009 döneminde krizin en sert yaşandığı dönemde biz kredilerimizi yüzde 26 büyüttük. Halkbank'ın verilerinin olduğu sektör toplamında büyüme ise yüzde 6'ydı. Sadece mevduat bankaları dikkate alındığında o dönemde verilerin kredilerin yüzde 42'sini Halkbank kullandırmış" diye konuştu. Kriz döneminde gösterilen bu performansın Halkbank'ın bugünkü başarısının arkasındaki en önemli faktörlerden biri olduğuna da inandığını belirten Aslan, kriz döneminde 1 milyon 150 bin yeni müşteri kazandıklarını da ifade etti.

5 milyon müşteriyi aktive edecek

Aslan şu bilgiyi verdi: "Türkiye ekonomisinin de yüzde 4.8 küçüldüğü 2008-2009 döneminde yüzde 26 kredi büyümesi bize önemli faydalar sağladı. Müşteri kazanımımız 1 milyon 150 bin civarında. Ağırlıklı bireysel kredi. O güne kadar penetre edemediğimiz müşterilere girebildik. Onlara da ‘zor zamanlarda size destek olduk yan işlerinizi bize getirin' dedik. Maaş ödemelerini bize getirdikler ve bu sayede önemli müşteri tabanı kazandık.  Aktif müşteri sayımız 7 milyonun üzerinde. Elbette yeni müşteri kazanmak için çalışacağız ama asıl amacımız hali hazırda bizde kaydı bulunan 5 milyon müşterimizi aktive etmek istiyoruz."

Aslan'ın verdiği bilgiye göre bankanın öncelikli büyüme alanları KOBİ, ticari-kurumsal ve bireysel diye sıralanacak.

Kartta tek limit konusunda ise daha bilinmeyen çok nokta olduğunu da kaydeden Aslan, bunun müşteri memnuniyetsizliği de yaratabileceğinin farkında olduklarını anlattı. Aslan "Limitlerin kalkması anlamlı ama taksitin kalkması ciddi anlamda hem üretime hem tüketime fren yaptırır" dedi.

48 taksi durağı açtı

Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, belediyelerle işbirliği yaparak Antalya, Çorum, Tokat, Aksaray, Diyarbakır, İstanbul ve Karabük'te içinde ATM'lerinin yer aldığı 48 taksi durağı yaptıklarını söyledi. Taksi duraklarının ATM güvenliği açısından da yararlı olduğunu ifade eden Aslan, önümüzdeki dönemde de bu modelde ATM kurulumuna devam edeceklerini dile getirdi.

2012'de 1000 personel alacak

Halkbank'ın şubeleşme planlarını da anlatan Süleyman Aslan, Türkiye'nin çeşitli illerinden şube açılışına ilişkin çok yoğun talep aldıklarını vurgulayarak, "Anadolu'da şube açmak daha avantajlı. İstanbul, izmir gibi büyük şehirlerde açılan şubeler 1 yılda, Anadolu'da ise 6 ayda kara geçiyor" dedi. 2012 yılında 60 şube açacaklarını belirten Aslan, 1.000 yeni personel alımı yapacaklarını söyledi. Halkbank'ta çalışan bin 452 kişinin emekliliğinin geldiğine işaret eden Aslan, yaklaşık 500 kişinin 2012 yılında emekli olacağını tahmin etti.

Halkbank'ın yüzde 60'ı zaten İstanbul'da

Halkbank Genel Müdürlüğü'nün İstanbul'a taşınması konusuna da değinen Süleyman Aslan, çalışanların 1.480'inin İstanbul'da, 1.056'sının ise Ankara'da olduğuna işaret ederek şunları söyledi:

"Şu anda zaten bankamızın yüzde 60'ı İstanbul'da. Ama İstanbul'da 5 ayrı lokasyonda dağınık bir yapıdayız. Bu da operasyonel giderlerimizi artırıyor. Biz de Ataşehir'e taşınmak istiyoruz. Bir takım yasal engeller vardı, aşıldı. TOKİ'nin yürüttüğü çalışmalar var. Uzak olmayan bir tarihte modern genel müdürlük binasına taşımak istiyoruz."

Batının parası Türkiye'ye akar

Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan 2012'ye ilişkin belirsizliklerin çok büyük olduğunu belirterek gelişmiş ülke merkez bankalarının pompaladığı likiditenin sorunlu ülke tahvillerine gitmediğine dikkat çekti. Avrupa Merkez Bankası bankalara 490 milyar Euro likidite imkanı sağlarken bunu 3 ayda bir yenileyeceğini de açıklamıştı.

Aslan, piyasaya çıkan bu likidite açısından Türkiye gibi temelleri sağlam maliye politikaları açısından güçlü bir ülkenin çekiciliği olan bir yer olduğunu kaydetti. Aslan, "Gökyüzünde kara bulutlar var ama aslında gökyüzünün mavi olduğunu da unutmamak lazım. Türkiye'nin cazibesini koruyabileceğini düşünüyorum" dedi. Türkiye'nin temelinin bu kadar sağlam olmasını da 2001 sonrasında altılan adımlara, finansal kurumların yeniden yapılandırmasına bağlayan Aslan, 2002'den itibaren Türkiye'de hiçbir bankaya sermaye desteği sağlanmamıştır, kamu bankaları dahil" ifadesini kullandı.

Kredi büyümesi hedefin altında kalır

Süleyman Aslan, 2011 yılında kredi büyümesine yüzde 25 sınırı getirildiğini, zorunlu karşılıkların artırıldığını hatırlattı. Bankacılık sektörü olarak bu kararları desteklediklerini de anlatarak sektörde kredi artış hızının yüzde 23-24'lerde kalmasını beklediklerini ifade etti.

"Kredi büyümesi hedefin 1-2 puan altında kalacak" diyen Aslan kredilerde asıl yavaşlamayı BDDK'nın haziranda aldığı kararlar ve hemen ardından Avrupa'dan gelen sinyallerin getirdiğini de vurguladı. Bankacılık sektöründe yılın özellikle ikinci yarısında gelen maliyetlerin tüketiciye de yansıdığını ifade eden Aslan, faizlerin yüzde 12 seviyesinden yüzde 16-17'lere kadar çıktığını aktardı.

Faizler ikinci yarıda geriler

Aslan şöyle devam etti: "Biz 2012 yılında genel faiz hadlerinin biraz yüksek devam edebileceğini düşünüyoruz. İkinci yarıya doğru gerek bono faizlerinde gerekse kredi faizlerinde yönün aşağı doğru olduğunu tahmin ediyoruz. Gösterge bono faizi yüzde 8.5 mertebesinden yüzde 10.5 seviyelerine çıktı. Hatta daha kısa vadelerde bono faizleri yüzde 11'lere yaklaştı. Bu önümüzdeki 3-5 aylık sürede koridorda önemli bir değişiklik beklenmemesinden kaynaklanıyor. Piyasaya olacak itfalar yüksek. Dolayısıyla bono ihraçları da ilk 4 ayda yüksek olacak ve faizlerin yüksek seyretmesine neden olacak. Yılın ikinci yarısına doğru faizlerde gerileme bekliyoruz. Gösterge tahvilde beklentimiz yeniden tek haneye dönülmesi yönünde. Yüzde 9-9.5 hatta daha aşağıları görebiliriz."

Kurda sene sonu beklentisi 1.75 TL

Sektörde kredi büyümesinin yüzde 16-18 düzeyinde olmasını Halkbank'ta ise bu rakamın yüzde 16-20 bandında oluşmasını öngören Aslan, "2012 yıl sonu kur beklentimiz 1.75 TL. Kurda bir geri çekilme bekliyoruz. Dolayısıyla kredilerde büyümede yüzde 20 olur. 2011'de kur etkisi nedeniyle daha yüksek olarak görünen kredi büyümesi 2012'de bu defa daha düşükmüş gibi görünecek" dedi.

Zorunlu karşılık ortalaması %8-8.5'a iner

2012 yılında enflasyon beklentilerinin yüzde 5.5, büyüme beklentilerinin yüzde 4 ve politika faizi beklentilerinin de yüzde 5.75 olduğunu kaydederek şöyle devam etti: "Zorunlu karşılık oranlarının düşürülmesine dair bir beklentimiz var. Eğer, gökyüzü düşündüğümüz kadar mavi olmayacaksa zorunlu karşılık oranlarında indirim bekleriz. Şu anda 10.5 olan TL zorunlu karşılık ortalaması 8-8.5'lar arasına gelebilir diye beklentimiz var. Eğer biraz daha karamsar bir tablo oluşmaya başlarsa zorunlu karşılıklarda indirim beklentimiz var."

KOBİ deneyimini Balkanlar'a taşıyacak

Yurtdışı faaliyetlerini de anlatan Süleyman Aslan, "Makedonya'da bir bankamız var. KOBİ bankacılığındaki deneyimimizi Balkanlar'a taşımak istiyoruz.  Büyümenin hazmedilebilir olması lazım. Şu anda o bölgede 7-8 büyük banka içerisindeyiz. Hedefimiz önce ilk 5, sonra ilk 3'de olmak" dedi.

İran'a gaz ve petrol ödemesini yapıyoruz

Gerek İran gerek diğer uluslar arası bankacılık konularında uluslararası hasiyetlere dikkat ettiklerini aktaran Aslan, BM kararlarına kesinlikle uyduklarını ayrıca uluslararası bankalara konulan kurallar dışındaki hiçbir işe girmediklerini de vurguladı. Aslan, İran konusunda ise Pamukbank dolayısıyla çok aktif olmayan bazı ihtilaflar nedeniyle tuttukları bir temsilcilikleri olduğunu da ifade ederek şu değerlendirmeyi yaptı: "Türkiye, İran'dan gaz ve ham petrol alıyor. Bunun ödenmesi lazım. Bunu kamyonla arabayla göndermek mümkün değil. Biz bunu yapmaya devam edeceğimizi söyledik."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir