8 bin 372 çift ayakkabı ile soykırımı kınayacaklar

Srebrenitsa katliamında hayatını kaybeden 8 bin 372 kişi için bu hafta sonu Taksim'de 8 bin 372 çift ayakkabı ile UN yazacaklar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da yaşanmış en büyük soykırım olan Srebrenitsa soykırımı, Genç Boşnaklar tarafından, 9-10 Temmuz tarihlerinde Taksim Meydanı'nda düzenlenecek etkinliklerle kınanacak.

Etkinlik kapsamında, soykırımda katledilen 8 bin 372 kişi anısına Türkiye'nin çeşitli illerinden toplanan 8 bin 372 çift ayakkabı ile Birleşmiş Milletler'in (BM) baş harfi olan "UN" yazılı bir heykel yapılacak.

Genç Boşnaklar Derneği Başkanı Enisa Kezo, soykırımı kınamak amacıyla 30 ilden, milletvekili, ünlüler, akademisyenler ve vatandaşların da katılımıyla 8 bin 372 çift ayakkabı topladıklarını söyledi.

Ayakkabı toplamalarının, birçok nedeni bulunduğunu dile getiren Kezo, "Ayakkabı toplamamız, insanlara çok ilginç geliyor. Herkes neden ayakkabı topladığımızı soruyor. Bu vesileyle insanlara Srebrenitsa'yı anlatma fırsatımız oluyor. En azından bu rakam ve Srebrenitsa, insanların akıllarında kalıyor. Burada ayakkabı sadece bir araç. Asıl amaç, Srebrenitsa hakkında kamuoyu oluşturmak" dedi.

Ayakkabının aynı zamanda bir protesto simgesi olduğunu belirten Kezo, ayrıca 8 bin 372 çift ayakkabının soykırımda hayatlarını kaybeden insanları temsil etmesi nedeniyle, bu kadar insanın bir arada düşünülebileceğini ifade etti.

Topladıkları 8 bin 372 çift ayakkabıdan BM'nin baş harfi olan "UN" yazılı bir heykel yapacaklarını anlatan Kezo, "Çünkü Srebrenitsa şehri, BM tarafından güvenli bölge olarak ilan edildi 1993 yılında. Yakın şehirlerdeki insanlar, güvenli bölge diye Srebrenitsa'ya gittiler. Boşnak sivillerden silahları alındı ve Boşnaklar, Sırpların eline verildi. Bunun sonucunda soykırım oldu. Yani BM'nin göz yumduğu bir soykırım meydana geldi Avrupa'nın ortasında. Biz burada hem soykırımı yapan Sırpları hem de ortak oldukları ve hiç sorumluluk almadıkları BM'yi  kınıyoruz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir