84 yaşında hala çalışıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
HATAY - Yayladağı ilçesinde, ilerlemiş yaşına rağmen hayata sarılan Nazlı Toktaş (84), 50 yıldır çalı süpürge yaparak geçimini sağlıyor.
 
İlçeye bağlı 600 nüfuslu Çabala köyünde yaşayan "Nazlı abla" veya "süpürgeci abla" diye tanınan Nazlı nine, çalışma azmi ve yaşam enerjisiyle dikkati çekiyor.
 
s1-002.jpg
 
Kış aylarında dağdan topladığı çalılarla süpürge yapıp geçimini sağlayan Nazlı Toktaş, yaşama azmiyle genç nesillere örnek oluyor.
 
[PAGE]
 
41 yıl önce eşini kaybettiğinde 9 çocuğuyla yalnız kaldığını ifade eden Toktaş, yaptığı açıklamada, eşinin ölümüyle büyük bir acı yaşadığını, daha sonra 9 çocuğundan 4'ünü de aralıklarla çeşitli hastalıklar nedeniyle kaybettiğini anlattı.
 
s2-001.jpg
 
Çocuklarını kaybetmesine rağmen hayattan kopmadığını ve kalan çocukları için hayata daha sıkı sarıldığını dile getiren Toktaş, şunları söyledi:
 
"Ölümlerin ardından her günümü dolu dolu geçirmek için çeşitli işler öğrenmeye başladım. Bunlardan birisi de çalı süpürge yapmaktı. Yaz aylarında köy işleriyle vakit geçiriyordum. Kış aylarında da kendime uğraş bularak bir yakınımdan çalı süpürge yapmayı öğrendim. Önceleri kendim ve komşularım için süpürge yapıyordum. Daha sonra işin ticaretine başladım.
 
[PAGE]
 
s3-001.jpg
 
Yaklaşık 50 yıldır dağlardan topladığım çalılardan yaptığım süpürgeleri, hem kendi köyüme hem çevre köylere satıyorum. Allah boş duranı sevmez. O yüzden hiç bir anımı boş geçirmek istemiyorum. Benim bu azmim, köydeki gençlere ve torunlarıma örnek oldu. Beni tanıyan ve gören gençlere iyi örnek olduğumu düşünüyorum. Beni görenler, (yoruldum) demeye çekiniyor."
 
[PAGE]
 
Çalı süpürge yapmanın zahmetli bir iş olduğunu ifade eden Nazlı Nine, dağlık bölgelerden kestiği süpürge otu denilen çalıları boy boy ayırıp iple bağladığını, üzerine ağırlık koyduğu çalılara daha sonra süpürge şekli verdiğini belirtti.
 
s4-001.jpg
Bir hafta kuruttuktan sonra süpürgeleri satışa hazır hale getirdiğini bildiren Nazlı Nine, süpürgeleri 3 liradan sattığını sözlerine ekledi.