AB dışarıdan para yardımı almaya devam ediyor

Avrupa ortak pazarının parçası olan Norveç, İzlanda ve Liechtenstein, AB'nin doğu ve güneydeki ülkelerine 1,79 milyar euro yardım yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL- Yoksul ülkelere yardımlarıyla öne çıkan Avrupa Birliği, İsviçre'nin ardından Norveç'ten de yardım almaya hazırlanıyor.

AB üyesi olmamalarına rağmen Avrupa Ekonomik Alanı'na dahil olarak Avrupa ortak pazarının parçası olan Norveç, İzlanda ve Liechtenstein, AB'nin doğu ve güneydeki gelir düzeyi göreceli olarak düşük üyelerine 2014 yılına kadar 1,79 milyar euro hibe vereceğini açıkladı.

2004 yılından sonra AB üyesi olan 12 yeni üyeyle Yunanistan, İspanya ve Portekiz'in sosyol ve ekonomik kalkındırılması amaçlı projelerde kullanılacak kaynağın yüzde 97'sini Norveç karşılayacak.

AB üyesi olmamasına rağmen Avrupa tek pazarına erişim karşılığında AB'ye yardımda bulunan üç ülkenin dağıtacağı 1,79 milyar eurodan en büyük payı, 578,1 milyon euroyla Polonya ve 306 milyon euroyla Romanya alacak.

AB'nin en önemli ticari ortaklarından İsviçre de Avrupa Ekonomik Alanı'na dahil olmamasına rağmen ikili anlaşmalarla Avrupa tek pazarına erişim karşılığında 12 yeni AB üyesine 5 yılda 1 milyar 257 milyon İsviçre Frangı mali yardımda bulunma kararı almıştı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir