AB dışişleri bakanları aday ülkelerin durumunu görüşecek

Türkiye kararlarında pozitif gündeme destek, Ankara'nın bölgesel rolüne vurgu bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
BRÜKSEL - AB dışişleri bakanları Türkiye ile diğer aday ve potansiyel aday ülkelerle ilgili kararlar için toplandı.
AB'nin Türkiye'ye ilişkin genişleme kararlarında, AB Komisyonu'nun ilişkileri ve nihayetinde katılım müzakerelerini tekrar canlandırmak için önerdiği pozitif gündeme destek verilmesi bekleniyor.
AB kaynaklarına göre kararlarda, "müzakere sürecini destekleyici ve tamamlayıcı nitelikteki" pozitif gündemin Türkiye'nin iç siyasi reformlarına ve AB müktesebatına uyumuna destek, ortak çıkarı ilgilendiren dış politika konularında diyalog, Gümrük Birliği'nin uygulanışından kaynaklanan sorunların çözülmesi, terörle ve yasadışı göçle mücadele ve enerji alanında iş birliğini kapsadığı belirtilecek.
Kararlarda, Avrupa'nın refahı ve rekabet gücü, bölgesel istikrar ve Arap Baharı'nda reformların teşviki açısından Türkiye'nin taşıdığı önem vurgulanacak.
Öte yandan kararlarda, Türkiye'nin iyi komşuluk ilişkilerini ve sorunların barışçıl yollarla çözümünü menfi yönde etkileyecek tehdit ve eylemlerden kaçınması talep edilecek.
Diplomatik kaynaklara göre AB genişleme kararlarında Türkiye'den, limanlarını açması ve Kıbrıs Rum kesimiyle ilişkileri normalleştirme yolunda adım atması istenecek.
Bu arada AB dışişleri bakanları Karadağ'ın müzakere tarihi ve Sırbistan'ın aday ülke statüsü talepleri üzerinde uzlaşma arayacak.
Sırbistan'ın sınır geçişlerini birlikte denetleme konusunda Kosova ile anlaşmaya varması, AB'den aday ülke statüsü alma yolunda elini güçlendirdi. AB üyelerinin büyük çoğunluğu Belgrad yönetimine yeşil ışık yakmaya hazırlanırken 1-2 ülkenin Sırbistan'ın Kosova'yla diyaloğunda somut sonuç beklentilerinde ısrarcı olabilecekleri belirtiliyor.
AB içinde Karadağ'a müzakere tarihi konusunda daha geniş uzlaşma mevcut. Geçen yıl aday ülke statüsü alan Karadağ'ın yolsuzluk ve örgütlü suçlarla mücadele karnesini düzeltmesi halinde katılım müzakerelerine gelecek yıl başlaması bekleniyor.
Bu konularda ilginizi çekebilir