”AB ile ortak enerji pazarı için enerji faslı açılmalı”

Bakan Yıldız, Enerjiden Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Günter Öttinger ile AB ile ortak proje ve hedefler üzerinde konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AB ile ortak bir enerji pazarının oluşması için enerji faslının açılmasını gerektiğini vurgulayarak, "Hem Türkiye hem de Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin bunun farkında olduğuna inanıyoruz" dedi.

Yıldız, Ankara'ya bir günlük çalışma ziyaretinde bulunan Enerjiden Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Günter Öttinger'i Bakanlıktaki makamında kabul etti.

Basına kapalı kabul sonrasında görüşme hakkında gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Yıldız, Enerjiden Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Günter Öttinger ile "son derece güzel" bir toplantı gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Bakan Yıldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yanı sıra Türk Dışişlerinden ilgililerin de katıldığı toplantıda birinci konu olarak Nabucco projesinin ele alındığını, projenin gerçekleştirilmesine ilişkin tedarik, finansman ve tüketim konularının karşılıklı olarak görüşüldüğünü belirtti.

AB ile ortak proje ve hedefler üzerinde konuştuklarını anlatan Yıldız, "Özellikle enerji alanında AB ile stratejik ve kapsamlı bir iş birliğinin bir an önce hukuki bir zemine dayandırılarak görüşülmesini detaylandırdık ve aynı zamanda enerji faslının açılmasıyla alakalı karşılıklı fikirlerimizi sunduk" dedi.

Yıldız, AB ile ortak bir enerji pazarının oluşması için enerji faslının açılmasını gerektiğini yineleyerek, "Ortak bir enerji pazarının oluşması için böyle bir manianın (enerji faslının açılmamış olması) ortadan kaldırılması gerekiyor. Hem Türkiye hem de Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin bunun farkında olduğuna inanıyoruz" dedi.

"Enerji faslının açılması hem Avrupa'nın hem de Türkiye'nin çıkarına"

Enerjiden Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Günter Öttinger ise, enerji alanında somut projeler ve somut işbirliği imkanlarını ele almak üzere Ankara'ya geldiğini, temasları sırasında Türkiye'de faaliyet gösteren ve burada temsilcileri bulunan özel sektörden enerji şirketleriyle de görüştüğünü açıkladı.

Enerji sektörünün geliştirilmesi için ortak hukuki ve ekonomik temele dayanması gerektiğini vurgulayan Öttinger, ortak bir enerji topluluğunun geliştirilmesi ve enerji faslının açılmasının hem Avrupa'nın hem de Türkiye'nin çıkarına olduğunu dile getirdi.

Öttinger, söz konusu ortak enerji topluluğunun oluşması için de ortak bir alt yapının oluşturulması gerektiğini, bununla ilintili olarak da ortak gaz ve elektrik şebekelerinin geliştirilmesi gerektiğini belirterek, Bakan Yıldız ile yaptıkları görüşmede bu konu üzerinde durduklarını söyledi.

Türkiye'nin hem coğrafi açıdan hem de siyasi açıdan bir köprü görevi üstlendiğine dikkati çeken Öttinger, "Görüşmemizde ortak projelerin geliştirilebilmesi amacıyla bakanlıklarımız arasında da yakın bir işbirliği ve diyalog yürütülmesini de aynı şekilde kararlaştırdık. Bundan sonra Ankara'ya düzenli aralıklarla sık sık geleceğime inanıyorum" şeklinde konuştu.

Öttinger, bir gazetecinin Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan doğalgaz sevkıyatına ilişkin mutabakat zaptının geçtiğimiz hafta yürürlüğe girmesine ilişkin sorusunu yanıtlarken ise bunun bütün proje için önemli bir ayak teşkil ettiğini, önemli olanın daha önce belirtildiği gibi proje için yeterli gaz hacminin olup olmadığı hususu olduğunu kaydetti.

AB'nin enerji faslını ne zaman açacağına ilişkin soruya ise, Öttinger, "AB'de kararların oy birliği ile alındığını, AB üyesi 26 ülke faslın açılmasına karar verse bile kalan bir ülkenin buna karşı çıkması halinde faslın açılamayacağı" yanıtını verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir