Açlık sınırı 870 lira

TÜRK-İŞ nisan ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırını 870 lira, yoksulluk sınırını 2 bin 833 lira olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TÜRK-İŞ, Nisan ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 869,87 TL, yoksulluk sınırının ise 2 bin 833,44 TL olarak gerçekleştiğini belirtti.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) tarafından yapılan ve çalışanların geçim koşullarını ortaya koyan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının 2011 Nisan ayı sonuçları açıklandı. Bunagöre; 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 869,87 TL; Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 2bin 833,44 TL olarak gerçekleşti.

12 Haziran 2011 günü yapılacak genel seçimlerde, aileleriyle birlikte önemli bir oy potansiyeline sahip olan yoksulların durumunun ön plana çıktığının ifade edildiği Rapor’da, devletin hesaplamalarında bile ülke nüfusunun yaklaşık beşte birini oluşturan yoksul vatandaşların yaşama koşullarının seçim döneminde hatırlandığı, durumlarının iyileştirilmesi için vaatlerin sıralandığı ifade edildi.

Enflasyon hiç artmasa bile gelir yetersiz

Ülkede uygulanmakta olan ekonomik politikaların olumlu bir sonucunun enflasyondaki gerileme süreci olduğunu ifade eden TÜRK-İŞ, gıda fiyatlarındaki gerilemenin etkisinin genel tüketici fiyatlarına yansıdığını belirtti. Tüketici fiyatları endeksi ile endekste önemli bir ağırlığı bulunan gıda fiyatları endeksi Mart 2011’de yüzde 4,00’ün altında gerçekleşti. TÜRK-İŞ gıda endeksi ise Nisan 2011’de son oniki ay itibariyle yüzde 2,04 olarak hesaplandı.

Kuşkusuz enflasyondaki gerilemenin yoksulların geçim koşullarına olumlu etkisinin bulunduğunu belrten TÜRK-İŞ, ancak elde edilen gelir ile “insan onuruna yaraşır yaşam” için gerekli gelir arasındaki farkın, enflasyon hiç artmasa bile yetersiz gelir elde edenler açısından yoksulluğun süreceği gerçeğini ortaya koyduğunu ifade etti.

Raporda, asgari ücretin günlük 21 TL olarak siyasal iktidar tarafından belirlendiği bir ekonomik politika anlayışının sosyal açıdan sürdürülemez olduğu söylendi.

Aylık harcama tutarı 57 lira arttı

İnsan onuruna yaraşır bir geçim düzeyi sağlayabilmek için 4 kişilik ailenin yapması gereken aylık harcama tutarının geçtiğimiz aya göre aynı kalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre yapılması gereken toplam harcama tutarının artışı 57 TL oldu.

TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında Nisan 2011 ayı itibariyle “mutfak enflasyonu”ndaki değişim şöyle oldu:

“Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,08 oranında geriledi.

Yılın ilk dört ayı itibariyle artış oranı yüzde 0,24 oldu.

Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 2,04 oranında gerçekleşti.

Yıllık ortalama artış oranı yüzde 8,85 olarak hesaplandı.”

Bu konularda ilginizi çekebilir