Agustus'un heykel başı bulundu
Laodikya kazılarında, bir örneği sadece Roma Vatikan Müzesi'nde bulunan bir eser bulundu
DENİZLİ - Denizli'deki Laodikya Antik Kenti kazılarında, bir örneği sadece Roma Vatikan Müzesi'nde bulunan Roma İmparatorluğu'nun ilk tanrı imparatoru Agustus'un heykel başı bulundu.
Laodikya Kazı Heyeti Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, 7 yıl boyuncu sürdürdükleri Laodikya Antik Kenti kazılarında, işçilik bakımından şu ana kadar olan en önemli eseri gün yüzüne çıkardıklarını söyledi.
Prof. Dr. Şimşek, Stadyum Caddesi üzerinde heykel başı bulunan Agustus'un, MÖ 27 ile MS 14 yılları arasında yaşadığını ve Roma İmparatorluğu'ndaki cumhuriyet dönemini kapatıp, imparatorluk dönemini başlatan ilk tanrı imparatoru olduğunu belirtti.
Heykel başının latrina (tuvalet) yapısı içerisinde bulunduğunu belirten Prof. Dr. Şimşek, şöyle devam etti:
"Kazı alanlarından biri olan Stadyum Caddesi'nde, latrina dediğimiz tuvalet yapısı ortaya çıkardık. Heykel başını burada bulduk. Bu, bir örneği sadece Roma Vatikan Müzesi'nde bulunan Prima Porto'dan sonra ikinci örnek olarak Laodikya'lı Agustus'un başıdır. İmrapartor Agustus, Roma tarihi boyunca en güçlü lider olarak karşımıza çıkmakta. Roma'daki Cumhuriyet dönemini bitiren ve imparatorluk dönemini başlatan ilk tanrı imparatorudur. Heykel başı, işçilik bakımından çok büyük bir nitelik gösteriyor. 7 yıl boyunca bulduğumuz en iyi işçiliği olan heykel başı olarak yorumlayabiliriz. Bu da Laodikyalı yontucuların hünerini ortaya koymaktadır. Başın gövdeye olan oranını hesap ettiğimizde, yaklaşık 2 metre uzunluğunda bir heykel olduğunu tahmin ediyoruz."
Laodikya Antik Kenti kazılarında, 7500 yıl önceye kadar indiklerini ifade eden Prof. Dr. Şimşek, kazı alanında, özellikle Asapos Tepesi denilen Anadolu'nun en eski yerleşim biriminde, yeni bulguları ortaya çıkarmaya çalıştıklarını kaydetti.