AİHM, Türkiye'yi haksız buldu

AİHM, Bayrampaşa cezaevinde 2000 yılında çıkan olaylarla ilgili, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 2. ve 3. maddelerinin Türkiye tarafından ihlal edildiğine hükmederek, bazı başvuru sahiplerine maddi tazminat ödenmesini kararlaştırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İstanbul Bayrampaşa cezaevinde 2000 yılında çıkan olaylarla ilgili olarak açılan bir davada Türkiye'yi haksız buldu. 

Songül İnce ve 17 arkadaşının yaptığı başvuruyu inceleyen AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 2. ve 3. maddelerinin Türkiye tarafından ihlal edildiğine hükmederek, bazı başvuru sahiplerine maddi tazminat ödenmesini kararlaştırdı. 

AİHM, Türkiye'nin Songül İnce'ye 15 bin avro,  Özgül Dede ve Gülperi Özen'e onar bin avro, Aydan Odabaş ile Fatma Güzel'e sekizer bin avro maddi tazminat ödemesini kararlaştırdı. Türkiye, başvuru sahiplerine ayrıca mahkeme masrafı olarak toplam 3 bin avro ödeyecek. 

Türkiye'de cezaevindeki bazı tutuklu ve hükümlülerinin F tipi hücre sistemine geçişe karşı çıkmak için 20 Ekim'de başlattıkları açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerine karşı, 19 Aralık 2000'de güvenlik güçleri, 20 cezaevinde birden eş zamanlı olarak "Hayata Dönüş Operasyonu'nu başlatmıştı. Bayrampaşa cezaevinde çıkan olaylarda 12 mahkum ölmüş, 50'ye yakın kişi de yaralanmıştı.  

Olayın ardından başvuru sahipleri çıkan olaylarda ilgili olarak güvenlik güçlerinin kendilerine orantısız güç kullandığı iddiası ile şikayette bulunmuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir