AK Parti 'kıyak' yasadan çark etmeyecek

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın milletvekillerine "padişah imtiyazları" sağlayan yasanın arkasında olduklarını bir kez daha vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, muhalefetin, TBMM Üyeliği Kanunu Teklifi'nden imzalarını geri çekmesini, "Muhalefet her zamanki gibi yine çark etti. Önce kendileri imza attılar. Sonra ne oldu, ne değişti?" diye eleştirdi. Aydın, imzalarının arkasında olduklarını belirtti.

Aydın, kanun teklifinin 4 grubun mutabakatıyla oluştuğunu, kendilerinin de doğru olduğuna inandıkları için imza attıklarını söyledi.
Teklifin, milletvekilleriyle ilgili farklı kanunlarda olan düzenlemeleri tek bir çatı altında birleştirdiğini dile getiren Aydın, milletvekillerinin kendilerine ait bir kanununun bulunmadığını vurguladı.
Aydın, teklifin mali yeni bir hak getirmediğini, maaşlarda bir artış sağlamadığını ifade ederek, kamuoyunun yanlış şekilde yönlendirildiğini kaydetti.
"Muhalefet, her zamanki gibi yine çark etti" diyen Aydın, teklifte, bütün partilerin grup başkanvekillerinin imzası bulunduğunu anımsattı.

"Yadırganacak hiçbir yanı yok"

Siyaset mekanizmasının güçlenmesini, bürokrat karşısında dik durmasını, güçlü olmasını, en az bürokrat kadar değerinin olmasını arzu ettiklerini dile getiren Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:
"O şekilde bir düzenleme olması gerekiyor. Milli iradeden, milli iradenin güçlendirilmesi, demokrasiden bahsediyoruz. Milletin seçilmişleri kimlerdir; milletvekilleridir. Milli iradeyi temsil eden makam, bu makamdır. Siz bürokrata verdiğiniz hakları, milletvekillerine vermezseniz, tanımazsanız nasıl milli iradenin güçlenmesinden, demokrasiden bahsedersiniz. Bürokrat karşısında, belki eşit konuma gelebilir mi; yine de eşit değil. Bürokrasinin hakları, milletvekillerinde yok. Bürokraside lojman, makam, makam tazminatı, temsil ağırlama gideri var. Bütün bürokratların hakkı, saklı. Milletvekillerinin bu hakları da yok. Bu hakları da bahşetmiyor, yeni hak getirmiyoruz. Tamamen demokratik ülkelerde, seçilmişlerin dirayetli, güçlü olabilmesi adına var olan doğal hakların, bugüne kadar kullanılan hakların, tek bir çatı altında birleştirilmesini arzu ediyoruz. Bir büyükelçi, bürokrat emekli olduktan sonra da yine kırmızı pasaportu var. Milletvekilinde de bu kırmızı pasaport olsun diyorsak, bunun yadırganacak hiçbir yanı yok. Biz milletin temsilcileriyiz. Millet, temsilcilerine bu şekilde ancak sahip çıkabilir. Milletin iradesi bu noktada tökezlememesi, zayıflamaması lazım. Siyaset mekanizmasının güçlü olması lazım. Muhalefet ne amaçla, niye çark etti, bilemiyorum. İlk önce imzaladı, ondan sonra niye imzasını çekti?"

"Doğru bir şey yaptığımıza inanıyoruz"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları nedeniyle grupların imzasının çektiğinin anımsatılması üzerine Aydın, "Sayın Başbakan, bizlere 'bütün gruplar, bu konuda böyle bir şey varsa, olabilir' demişti. Böyle bir uzlaşı da vardı. Üstelik önce kendileri imza attılar. Sonra ne oldu, ne değişti? Komisyonda da beraber çıkardık. Türkiye'de muhalefet sorunu var. Ne yaptığını bilmeyen bir muhalefet var, neye imza attığını... Verilen sözü geri almak, ahde vefa denilen bir şey var. Muhalefet sözünün, imzasının arkasında bugüne kadar durmadı. Türkiye'de bu anlamda ciddi bir muhalefet sorunu var. Güçlü bir muhalefet yapmak, siyaseten güçlü duruş göstermek istiyorlarsa, millet adına siyaset yapmak istiyorlarsa onların da bu noktada sahip çıkması lazım. En azından imzalarını geri çekmemesi lazım. Muhalefete, niye imza attın, sonra niye çektin diye sorulması lazım. Muhalefet akşam başka, sabah başka... Türkiye, bu muhalefetle ne kadar yol alabilir?" diye konuştu.
Teklifin, TBMM Genel Kurul gündemine ne zaman geleceğine ilişkin soruya Aydın, "Başka tasarılar da var. Ama biz imzamızın arkasındayız, doğru bir şey yaptığımıza inanıyoruz. Görüşüp, konuşup, Meclis'in gündemine göre..." karşılığını verdi.
Aydın, "Yasama yılı sona ermeden, teklifi çıkarmayı planlıyor musunuz?" sorusunu ise "Olabilir. Duruma göre bakacağız" diye yanıtladı.