AK Parti'den Soma için araştırma önergesi

AK Parti, Soma'daki maden faciasının araştırılması için Meclis Başkanlığı'na araştırma önergesi sundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - AK Parti, Soma'daki maden faciasının araştırılması için TBMM Başkanlığı'na Meclis Araştırma Önergesi sundu. AK Parti'nin bu girişimi karşısında, "20 gün önce CHP'nin Soma önergesi reddedildi'' diyen CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Twitter hesabından takipçileriyle ''Ve beklenen oldu'' mesajını paylaştı.

Kazanın nedenlerinin detaylı şekilde araştırılması gerektiği vurgulandı

AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun ve 38 milletvekili arkadaşının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan önergede, 13 Mayıs salı günü Manisa'nın Soma ilçesinde, Soma Linyitleri İşletmesine ait ve özel sektörce işletilen maden sahasında ülkenin karşılaştığı en büyük maden kazasının meydana geldiği anımsatıldı.

CHP'li Özel: Ve beklenen oldu

Maden faciasının yaşandığı gün CHP Manisa Milletvekii Özgür Özel, Meclis'te Soma için 23 Nisan'da verdiklerini ve  önergenin 29 Nisan'da AK Parti tarafından reddedildiğini söylemişti.

cx.jpg

AK Parti'nin önerge vermesi üzerine CHP'li Özel, Twitter hesabından 'Ve beklenen oldu' twiti ile tepki gösterdi.

Milleti elim bir üzüntüye boğan bu kazanın nedenlerinin detaylı bir şekilde araştırılması gerektiği vurgulanan önergede, şu ifadeler kullanıldı:

"Tüm dünyada olduğu gibi madencilik sektörü ülkemizde de önemli bir sektördür. Yüksek oranda istihdam sağlama özelliğine sahip olması ve enerji sektörümüz başta olmak üzere, ekonomimize büyük oranda katma değer sağlaması açısından vazgeçilmez sektörlerimizden biridir. Madencilik ve özellikle de yer altı kömür madenciliği, kendine has üretim tekniği ve iş güvenliği açısından birçok sektöre göre farklılıklar göstermektedir. Yeraltı madenciliği, gerek teknoloji  gerekse iş güvenliği açısından son yıllarda büyük gelişmeler göstermiş bir sektördür. Bütün bu gelişmelere rağmen yeraltı kömür madenciliğinde riskler minimize edilmesine rağmen, ortadan tamamen kaldırılması işin doğası gereği mümkün olamamaktadır. Ülkemizde de bu riskleri ortadan kaldırmak veya minimize etmek amacıyla sektördeki gelişmelere bağlı olarak birçok mevzuat değişikliği ve sıkı denetimler yapılmaktadır.

"Kazanın her yönüyle aydınlatılması büyük önem taşıyor"

TBMM'de 23. Dönemde, Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu başkanlığında Madencilik Sektöründeki Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulduğu belirtilen önergede, şunlar kaydedildi:

"Konunun araştırılmasında TBMM'ye büyük görev düştüğü kanaatindeyiz"

Kazanın meydana geldiği ocağın bu yıl mart ayı içerisinde, en son yönetmelikler çerçevesinde yapılan denetimlerinde mevzuata aykırı bir durum olmadığı ifade edilmesine, ocağın en son üretim tekniklerine sahip olduğunun belirtilmesine rağmen, elim kaza meydana gelmiştir. Meydana gelen elim kazanın tüm boyutlarıyla araştırılması ve her yönüyle aydınlatılması büyük önem taşımaktadır. TBMM'ye bu konunun araştırılmasında büyük görev düştüğü kanaatindeyiz. Bu nedenle TBMM'de Soma'da meydana gelen kazanın araştırılması için komisyon kurulmasını saygılarımla arz ederiz.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir