AK Parti’den referandum kitapçığı

Anayasa değişikliği paketi için düzenlenecek referandumda kullanılmak üzere "40 soruda 40 cevap" adlı kitapçık hazırlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - AKP'nin, Anayasa değişikliği paketi için düzenlenecek referandumda kullanılmak üzere "40 soruda 40 cevap" adlı kitapçık hazırladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sunuş konuşmasının yer aldığı kitapçıkta, giriş sayfasında 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasını öngören Anayasa'nın geçici 15. maddesinin kaldırılmasına ilişkin düzenleme yer alırken, sayfanın başına Kenan Evren'in resmi koyuldu. Resmin yanına ise "Ordu yönetime el koydu" denildi. Kitapçıkta maddeler tek tek anlatılırken, sık sık muhalefet partilerinin AKP'ye yönelik eleştirileri de soru ve cevaplarla anlatıldı.

Anayasa değişikliği "Giriş, Bireysel Hak ve Özgürlükler, Yargı, Çalışma Hayatı ve Ekonomi" olarak başlıklar halinde de anlatılırken, 99 sayfadan oluşan kitapçığın son bölümünde "Anayasa'ya evet demek için 40 neden" gösterildi.

Kitapçıkta, Anayasa değişikliği sürecinde muhalefet partilerinin, yaklaşımları söylemleri, fotoğraf ve haberlerle anlatıldı. Önemli ayrıntılara yer verilen kitapçıkta, sık sık CHP'nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, 1982 Anayasa'sı ve Anayasa değişikliği sürecinde yaptığı konuşmalara yer verildi. Baykal'ın, Anayasa değişikliği sürecinde, eleştirdiği konulara gazete haberleriyle geniş yer verildi. Kitapçıkta Baykal'ın, "Şark kurnazlığı, Bu Meclis Anayasa yapamaz" şeklinde eleştirileri yer aldı. AKP'nin referandum takviminin en önemli çalışması olan ve Anayasa değişikliğini anlatan kitapçıkta önemli ayrıtılar dikkat çekiyor. Başbakan Erdoğan'ın sunuş konuşmasının yer aldığı kitapçıkta ilginç sorular da yer alıyor.

Söz artık asıl sahibinde

Erdoğan'ın sunuş yazısının yer aldığı kitapçıkta, Anayasa'ya neden ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Erdoğan, 1982 Anayasası'na sık sık vurgu yaptı. Anayasa değişikliği sürecinde muhalefetin Genel kurul çalışmalarında izlediği tavra dikkat çeken Erdoğan, AKP'nin, bu süreçte gösterdiği birlik ve beraberlik duygusunu dile getirdi. Erdoğan, "AK Parti gurubu, Anayasa değişikliği sürecinde kader birliği yaparak, siyasi tarihimizde birbirine bu kadar kenetlenen, kardeşliği bu denli yücelten, birlik ve beraberliğini bu ölçüde yücelten, birlik ve beraberliğini bu ölçüde pekiştiren ilk siyasi ilk siyasi parti grubu oldu. Adını tarihe yazdırdı" dedi.

"Şimdi artık söz asıl sahibinde, şimdi artık yetki gerçek sahibinde, şimdi mühür aziz milletimizde... Aziz milletimiz son sözü söyleyecek, son kararı verecek" sözleriyle millete seslenen Erdoğan, "12 Eylül'ün 30'uncu yıldönümünde, 30 yıl aradan sonra yine bir 12 Eylül gününde inanıyorum ki halkımız 1982 Anayasa'sı üzerindeki en kapsamlı ve en demokratik değişimi gerçekleştirecek" dedi.

Evet demen için 40 neden

Anayasa değişikliği kitapçığında Anayasa değişikliği 40 soru ve cevapla anlatıldı. Kitapçığın soru ve cevapların bittiği bölümden sonra, Anayasa değişikliği paketi ile ilgili referandumda "Evet" demek için 40 neden gösterildi. İşte bazı nedenler:

"Fişlemenin tarihe karışmasına 'evet' demektir.

Yurt dışına çıkış özgürlüğünün genişletilmesine 'evet' demektir.

İdarenin her türlü iş ve eyleminden dolayı haksızlığa uğrayan, uygunsuz bir muamele ile karşılaşan vatandaşların, mahkemeler dışında şikayetlerini iletebilecekleri bir kamu denetçiliği kurumunun kurulmasına 'evet' demektir.

12 Eylül darbesini yapan darbecilerin ve onların yardımcılarının hesap vermelerine imkan hazırlamaya 'evet' demektir.

Yüksek Askeri Şura kararıyla ordudan atılan insanların mahkemelerde haklarını arayabilmelerine 'evet' demektir.

Mahkemelerin kendisinin halkın iradesiyle seçilen hükümetlerin yerine koyamamasına 'evet' demektir.

Sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasına son vermeye 'evet' demektir.

Vatandaşlarımızın Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunma haklarına 'evet' demektir.

Tüm hakim ve savcılarımızın kendileriyle doğrudan ilgili olan HSYK üyelerini seçmede söz sahibi olmalarına 'evet' demektir.

HSYK'nın ihraç kararlarının yargı denetimine tabi tutulmasına 'evet' demektir.

Memurlara toplu sözleşme hakkının verilmesine 'evet' demektir.

12 Eylül Darbe Anayasası'nın kısmen de olsa, değişmesine 'evet' demektir.

Üstünlerin hukukundan, hukukun üstünlüğüne geçmeye 'evet' demektir.

Gücün kanunundan, kanunun gücüne geçişe 'evet' demektir."

Yargı değişikliklerinin etkisi

AKP’nin, Anayasa değişikliğini “40 soruyla, 40 cevapla” anlattığı kitapçıkta, HSYK’nın yapısı, Anayasa Mahkemesi’nin yapısı, Askeri Şura kararları, memurlara yeniden yargılanma yolunu açan düzenleme, ombudsmanlık, yurtdışı yasağı, sivillerin askeri mahkemelerde yargılanması, hakim ve savcıların yargılanmalarının güvence altına alınması, bireysel başvuru hakkı, kişisel verilerin korunması gibi düzenlemeler yargı başlığı adı altında 27 soru ve cevapla anlatıldı.

Düzenlemeler Avrupa ülkelerinde “nasıl uygulanıyor” örnekleriyle kıyaslanarak anlatılan Anayasa değişikliği maddelerinin toplumu nasıl etkileyeceği konusunda da ayrıntılı bilgiler verildi.

Yargı alanı ile ilgili yapılan düzenlemelerde, "idare üzerinde yargı denetimini kısıtlayacak bir hüküm var mıdır, Nasıl bir Anayasa Mahkemesi modeli oluşturulmaktadır, Yargı bağımsızlığına zarar veriliyor mu" gibi sorularla yanıtları Avrupa ülkelerinden örnekleriyle açıklandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir