Akkurt: MB'nin sıradışı yaklaşımları çok doğal

Merkez Bankası'nın yeni para politikaları karşısında her kafadan bir ses çıktığını söyleyen Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, MB'nin, yabancıların deyimiyle unorthodox (sıradışı) yaklaşımlarının çok doğal olduğunu dile getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Mevcut ekonomik teorilerle, kolay çözülebilecek bir kriz yaşanmadığını kaydeden Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, dünya çapında bir değişim yaşandığını belirterek, “O yüzden Merkez Bankası'nın, yabancıların deyimiyle unorthodox (sıradışı) yaklaşımları, çok doğal” değerlendirmesinde bulundu.

Ziya Akkurt, Avrupa'daki sıkıntıların Türkiye'ye birtakım yansımaları olabileceğini ama bunların çok problem yaratacağını düşünmediğini belirterek, "Türkiye çok iyi bir durumda, performansı da iyi. Alınan önlemler sayesinde Türkiye'de hayat, çok daha iyi bir şekilde devam edecek" dedi.

Ziya Akkurt, Merkez Bankası'nın para politikalarıyla ilgili ise şunları kaydetti:

"Her kafadan bir ses çıkıyor. Bir kere şunu kabul etmek lazım. Mevcut ekonomik teorilerle bu kriz, kolay çözülebilecek bir kriz değil. Dünya çapında bir değişim yaşanıyor. Bu, bildiğimiz kapitalizm krizlerinden biri değil. O yüzden Merkez Bankası'nın, yabancıların deyimiyle unorthodox (sıradışı) yaklaşımları, çok doğal. İkincisi 'Bu politikaya devam edeceğim' diye ısrarla aynı çizgide gitmeye çalışmak, işin doğasına aykırı. Şartlar her an değişebiliyor.

Avrupa Birliği temmuz ayında ne durumdaydı, ağustosta, eylülde, ekimde ne oldu, kasımın başında ne oldu, aralıkta ne olacak bilmiyoruz. Bütün bunlara karşı pozisyon almak gerekiyor. Merkez Bankası da pozisyon alıyor. Bu sefer de herkes kendine göre eleştiriyor, her kafadan bir ses çıkıyor. Bu kadar çok konuşmamak lazım. Bu işi bilen kuruluşlardır bunlar. Bunlara gerekli politikaları uygulamaları için desteği vermek, bunların sonuçlarının alınmasını beklemek lazım."

Akkurt, dolar-TL paritesinin 1,70-1,80 bandında gidip geleceği, devamlı dalgalanma olacağını ama 1,70'ten aşağıya kolay kolay düşmeyeceği, 1,80'den yukarı çıksa da aşağıya inip, bu civarlarda dolaşacağı tahmininde bulundu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir