”Akkuyu için çok geç kalındı”

Bakan Yıldız, "İlk nükleer santral Akkuyu olacak. Bu konuda bilinen çevrelerin dışında halk da bizi destekliyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATAY - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Mersin'in Gülnar ilçesinin Büyükeceli beldesi sınırları içinde kurulacak nükleer santralin, Türkiye'nin en önemli projelerinden birisi olduğunu, belirterek, "Bizler bu konuda kararlılığımızı her platformda her vesile ile belirtiyoruz. Bu konuda çok geç bile kalındı" dedi.

Bakan Yıldız, bazı açılış ve temel atma törenlerine katılmak üzere geldiği Hatay'da, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin çok uzun zamandır gündeminde olan nükleer güç santrallerinin önemini anlattıkça, halkın bakış açısının da değiştiğini, ön yargılardan arındığını, daha önce karşı çıkanların bugün destekleyici konuma geldiklerini bildirdi.

Sağduyuları ve anlayışlarından dolayı nükleer santral yapımının gündemde olduğu yörelerdeki halka teşekkür ettiklerini vurgulayan Bakan Yıldız, şunları söyledi:

"İlk nükleer santral Akkuyu olacak. Bu konuda bilinen çevrelerin dışında halk da bizi destekliyor. Biz herkesin düşüncesine saygılıyız ama bu ülkenin sorumluluğunu da omuzlarımızda hisseden kişileriz. Bu nedenle, nükleer santraller konusunda, dışardan gelen bir takım manipülasyonları doğru karşılamıyoruz. Geçen zaman içinde vatandaşlarımızın bugünden daha fazla bize destek vereceklerine de inanıyoruz."

Bakan Yıldız, Mersin'in Gülnar ilçesinin Büyükeceli (Ovacık) beldesi sınırlarında kurulacak nükleer santralin, Türkiye'nin en önemli projelerinden birisi olduğunu belirterek, "Bizler bu konuda kararlılığımızı her platformda her vesile ile belirtiyoruz. Bu konuda çok geç bile kalındı. Bu nedenle Türkiye ile Rusya hükümetleri arasında imzalanan Akkuyu sahasında nükleer santralin tesisine ve işletimine dair işbirliği anlaşması kapsamında, çalışmalara bir an önce başlayacağız."

Bakan Yıldız, nükleer santrallerin enerjide dışa bağımlılığa karşı yapılan çalışmalarda önemli bir unsur olduğuna dikkati çekerek, "Şu anda Türkiye'nin enerji açığı, bir darboğaz bulunmuyor. Hatta enerji arzında yüzde 20-21 fazlamız var. Dışa bağımlılık yüzde 72-73 seviyesinde. Bütün çabamız bu oranı düşürmek" dedi.

Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarından istifade etmesinin de yollarını açma çabasında olduklarını vurgulayan Bakan Yıldız, bu kapsamda hazırlanan, "Yenilenebilir Enerji Kanunu"nun bu hafta meclise geleceğini belirterek, "Kanun tasarısının, TBMM tatile girmeden, 16 Temmuz'dan önce yasalaşmasını umut ediyoruz. Bu kanun, başta su, rüzgar, güneş, jeotermal gibi enerji kaynaklarından elektrik üretimini önemli ölçüde teşvik ediyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir