”AKP ülkeyi yönetemeyecek noktaya geldi”

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, Başbakan'ın terör konusunda ortak mutabakat oluşturma görevini bir tarafa bıraktığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, "Adalet ve Kalkınma Partisi ülkeyi yönetemeyecek noktaya geldi" dedi.

Hamzaçebi, Mecliste düzenlediği basınla sohbet toplantısında, terörün yeniden Türkiye'nin gündemine bütün ağırlığıyla oturduğunu, bu konuda her şeyin yapılması gerektiğini söyledi.

CHP'li Hamzaçebi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın terör konusunda ortak mutabakat oluşturma görevini bir tarafa bıraktığını, muhalefet partileri, yargı ve medya başta olmak üzere toplumunu bütün kesimlerini suçlayan bir tavır içine girdiğini öne sürdü.

AK Parti hükümetlerinin terör konusunda başarısız olduğunu öne ileri süren Hamzaçebi, 2002 yılında hayatını kaybeden güvenlik görevlisi sayısı 14 iken, mevcut iktidar döneminde 1200 rakamına dayandığını, 90'lı yıllarda sadece bir yılda yakalanan terörist sayısı 2 bin 500'lere ulaşırken, mevcut iktidarın 7-8 yıllık döneminde bu rakamın 90'lı yıllardaki herhangi bir yılın altında kaldığını iddia etti.

"Terör Mesut Abi politikası ile çözülmez" diyen Hamzaçebi, kimlik politikalarına şirin görünerek terörün çözümünün mümkün olmadığını, gelinen noktada tablonun bu olduğunu ifade etti.

Terörü vasıta olarak kullanan kimlik politikalarının, kültürel kimliğinin özerkleşmesini sağlamayacağını, Kürt kökenli vatandaşların özgürlük alanlarını daha fazla genişletmeyeceğini, aksine sonuçlar doğuracağını belirten Hamzaçebi, "Terörü amaç edinen kimlik politikalarının amacına ulaşması, kültürel özerkliği sağlaması, Kürt kökenli vatandaşlarımızın özgürlük alanlarını genişletmesi mümkün değildir" diye konuştu.

Terör konusunda ortada bir dağınıklığın olduğunu söyleyen Hamzaçebi, Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın ortak bir mutabakat zemini oluşturması gerektiğini bildirdi.

"AKP hesaplarını bile tutmaktan aciz"

Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesinin, AK Parti'nin 2002 yılı kesin hesabı ile ilgili kararının dün Resmi Gazete'de yayımlandığını ve partinin "11 bin 526 YTL'lik harcamasının Hazineye gelir kaydedilmesine karar verildiğini" anımsattı.

Faturasız harcamalar yapıldığı, bazı seyahat belgelerinin uygun olmadığı gibi nedenlerle söz konusu kararın verildiğini iddia eden Hamzaçebi, benzer bir kararın daha önce CHP için verildiğini de hatırlattı.

CHP ile ilgili karar sonrasında Başbakan Erdoğan'ın "Kendi hesabını bile tutamayanlara ülke yönetimi nasıl teslim edilir" dediğini ifade eden Hamzaçebi, "Şimdi de ben söylüyorum: AKP, hesaplarını bile düzgün tutmaktan aciz. Önce hesaplarınızı düzgün tutun ondan sonra ülkeyi yönetmeye talip olun" diye konuştu.

"Terörle ilgili önlemler alınıncaya kadar Parlamento açık olmalı"

 Hamzaçebi, şu görüşleri dile getirdi:

"Adalet ve Kalkınma Partisi ülkeyi yönetemeyecek noktaya gelmiştir. Giderek halk desteğini kaybetmektedir. Yüzde 30'lara tutunma çabası içindedir. Ülkenin sorunlarını çözme konusunda umut olma niteliğini kaybetmiştir. Ülkeyi sağlıklı yönetmesi mümkün değildir. Ülkeyi yönetmeyi istemekte ısrar etmek, meşruiyet krizine davetiye çıkarır. Türkiye, hızla bu noktaya doğru sürüklenmektedir. Parlamentonun 16 Temmuz'a kadar açık olması kararlaştırılmıştır. Biz, 16 Temmuz değil, ülkenin sorunları çözülene kadar, özellikle terörle ilgili gerekli önlemler alınıncaya kadar Parlamentonun açık olması gerektiği kanaatindeyiz. Ayrıca ülke bir meşruiyet krizine doğru gidiyorsa, Parlamento ülkenin temel sorunları ile uğraşsın ondan sonra meşruiyet krizinin çözümü olan seçime gidelim."

"Cumhurbaşkanının öncülük üstlenmesi gerekir"

Soruları da yanıtlayan Hamzaçebi, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın "terörle mücadele için sınırların değişebileceği" yolunda açıklama yaptığının belirtilmesi üzerine, açıklamanın "üzüntü verici" olduğunu söyledi. Hamzaçebi, "Elde kala kala bu kalmışsa Hükümetin mücadele alanında herhangi bir çözümü yok demektir" açıklamasında bulundu.

Önerinin daha önce CHP tarafından da dile getirildiğinin belirtilmesi üzerine Hamzaçebi, "Terörle mücadele konusunda elinizde paket var ise ve bu, bu paketin unsurlarından biri ise tabii ki düşünülebilir. Ama sadece bunun sunulmuş olmasının yetersiz bir önlem olduğunu ifade etmek istedim. Güneydoğu sınırımız engebeli, korunması oldukça zor. Dolayısıyla bunu daha savunulabilir bir noktaya taşımak bir askeri önlem olarak düşünülebilir. Ama önlem olarak sadece bunu söylerseniz yetersizliğin ifadesi olarak kabul ederim" diye konuştu.

Hamzaçebi, bir başka soru üzerine, Cumhurbaşkanı'nın terör konusunda öncülük üstlenmesi, böyle bir çabası olması durumunda yalnız bırakılmaması gerektiğini kaydetti. Hamzaçebi, "Sayın Başbakana da düşen görevler vardır. Ama Sayın Başbakan herkesi karşısına almış durumda, herkesi eleştirmektedir" dedi.

Olağanüstü Hal uygulamasının çözüm olmadığını da bir başka soru üzerine söyleyen Hamzaçebi, Türkiye'nin bunu geçmişte denendiğini hatırlattı. Hamzaçebi, "Çözümlerin neler olabileceği konusunda Genel Başkanımız açıklamalar yapacaktır. Bunun işaretlerini vermiştir. Zamanı geldiğinde de yapmaya devam edecektir" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir