AKP'den kapatma tartışmalarına yanıt

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, AK Parti'nin kapatılmasına ihtimal vermediğini belirterek, "O bir tevatür" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -  AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın AK Parti hakkında yeni bir kapatma davası açacağı tartışmalarıyla ilgili olarak, AK Parti'nin kapatılmasına ihtimal vermediğini belirterek, "O bir tevatür" açıklamasında bulundu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Elitaş, yargıda acilen reform yapılması gerektiğini belirtti.

"Bu konuda ne zaman harekete geçmeyi düşünüyorsunuz?" sorusuna Elitaş, "Partili arkadaşlarımız çalışırlar, onu yetkili kurullarda görüşürüz, ona göre bakarız" yanıtını verdi.

Elitaş, "Anayasa değişikliği getirileceğine kesin diyebilir miyiz?" sorusu üzerine ise "Milletvekili arkadaşlarımıza kamuoyundan gelen baskı o şekilde, ama arkadaşlarımız değerlendiriyorlar. Partinin yetkili kurullarında bunlar tartışılır" dedi.

Elitaş, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun, HSYK'nın yapısı konusunda 1961 modelini önerdiğinin belirtilmesi üzerine de "Burhan Bey hukuku iyi bilir. Onun önerileri ciddiye alınır. Ama parti yetkili kurulları bu konuda değerlendirmesini yapar" diye konuştu.

"Erzurum savcısının yetkisi alındıktan sonra dosyayı İstanbul'a göndermesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Elitaş, "Hukuki sürecin nasıl işlediğini bana sormayın. HSYK'nın yaptığını normal karşılayan zihniyet, savcının görev başındayken İstanbul'a göndermesine nasıl bir eleştirel yaklaşımda bulunulabilir onu anlamıyorum" karşılığını verdi.

AK Parti'nin kapatılması

Elitaş, AK Parti'nin kapatılması endişesi taşıyıp taşımadıklarının sorulması üzerine ise şunları kaydetti:

"AK Parti kurulduğu günden bu tarafa Türkiye'deki demokratik, laik hukuk sistemi içinde faaliyetlerini devam ettirmektedir. Ama maalesef AK Parti ile millet huzurunda mücadele edemeyenler, AK Parti'nin yaptığı reformlardan ve AK Parti'nin bastığı nasırlardan dolayı partimiz ile ilgili böyle söylentiler ortaya çıkarılıyor. Bu da ilgili kurum ve kuruluşlardan değil AK Parti'nin siyasi arenadaki rakipleri tarafından ortaya çıkarılan fısıltı gazetesinden diye düşünüyorum. Biz bugüne kadar yaptığımız işlem ve eylemlerden Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Anayasasının ilk 3 maddesinde yazan kuralların dışında bir işlem ve eylem içinde bulunmadık. Bundan sonra da bulunmamız mümkün değil. Çünkü, 7 yıllık icraatımız bunu gösteriyor. O bir tevatür. Öyle bir şey olmasına ihtimal vermiyorum, düşünmüyorum.  Çünkü, her ne olursa olsun yargının başındaki insanlar, sağduyu sahibi insanlar olmalılar. Çünkü, Türkiye'deki huzur ve istikrarın bozulması 72 milyon insanı huzursuz eder. 3-5 kişinin AK Parti'yi sevmemesi, 72 milyon insanın huzursuz edilmesine değer mi değmez mi? Medyamız ve kamuoyunun iyi düşünmesi gerekir."

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ  da "Dosyanın gönderilmesi hukuki mi?" sorusuna, "Bu konularda değerlendirme yapmam doğru değil. Bu adli bir tahkikat. Bunlarla ilgili süreçleri ve değerlendirmeleri adli görevleri yapanlar yapacaklardır" karşılığını verdi.

Kuzu'nun önerileri konusunda ise Bozdağ, "Bunların hepsi değerlendirilen, tartışılan konular" dedi.

"Reform deniyor, seçimden önce gelebilir mi? Yoksa anayasa paketi gibi rafa mı kaldırılacak?" sorusuna ise Bozdağ, "Bakalım göreceğiz" yanıtını verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir