Aksaray-Yenikapı metro hattı açılıyor

Kentteki raylı sistemler arası büyük entegrasyon sağlayacak "Aksaray-Yenikapı" metro hattı, 9 Kasım Pazar günü açılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul'daki raylı sistemler arası büyük entegrasyon sağlayacak "Aksaray-Yenikapı" metro hattının 9 Kasım Pazar günü açılması ile Kartal'dan yola çıkan biri, Atatürk Havalimanı'na kadar raylı sistemle seyahat edebilecek. 

İstanbul'u dünyanın en uzun raylı sistem ağına sahip ikinci kenti yapma hedefinde olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, pazar günü Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla Aksaray-Yenikapı metro hattını hizmete alacak. 

Haliç Metro Geçiş Köprüsü ve Yenikapı metro istasyonunun 15 Şubat 2014'te o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla hizmete açılmasının ardından, pazar günü de İstanbul'un raylı sistemine yeni bir halka daha eklenmiş olacak. 

Kartal ile Atatürk Havalimanı birbirine bağlanacak  

Aksaray-Yenikapı metro hattının açılmasıyla Kartal'dan yola çıkan biri, Atatürk Havalimanı'na kadar raylı sistemle seyahat etme imkanını yakalayacak. 

Bunun yanı sıra Üsküdar'dan Başakşehir'e, Maltepe'den Bağcılar'a, Göztepe'den Mahmutbey'e, Kadıköy'den Aksaray'a, Taksim'den Atatürk Havalimanı'na, Levent'ten otogara, Maltepe'den Esenler'e ve Maslak'tan da Bayrampaşa'ya yine raylı sistemle kesintisiz yolculuk yapılabilecek.  

Marmara Üniversitesi İstanbul Araştırmaları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, yaptığı açıklamada, pazar günü açılışı gerçekleştirilecek Aksaray-Yenikapı metro hattı ile 5 milyon insanın yaşadığı 13 ilçenin Marmaray ile entegre olacağını söyledi. 

Yeni hattın stratejik önemi 

Bozlağan, Aksaray-Yenikapı metro hattının İstanbul için stratejik önemde olduğuna dikkati çekti.  

Sadece 700 metre uzunluğa sahip hattın, boyundan kat kat büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Bozlağan, şunları kaydetti: 

"İstanbul'daki raylı sistemler arasında en büyük entegrasyon bu kısacık hat sayesinde gerçekleşecek. Aksaray-Havalimanı, Topkapı-Sultançiftliği ve Otogar-Başakşehir metro hatları ile Merter-Bağcılar tramvay hattı Marmaray ile entegre olacak. Diğer bir ifadeyle yaklaşık 5 milyon insanın yaşadığı 13 ilçe, Marmaray ile entegre olacak. Pazar günü hem İstanbul için hem de İstanbullular için kısa ama büyük bir adım atılmış olacak." 

Prof. Dr. Bozlağan, hattın hizmete girmesiyle Marmaray'ın taşıdığı günlük yolcu sayısında büyük artış görüleceğini de sözlerine ekleyerek, "Özellikle Taksim, Mecidiyeköy, Levent ve Maslak yönüne aktarmaların önemli bir kısmı da bu hat üzerinden gerçekleşmeye başlayacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin halen inşa etmekte olduğu diğer metro hatlarının hizmete girmesiyle İstanbul ulaşımında büyük bir rahatlama olacak" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir