Akvaryum balıklarına yerli yem

Türkiye’nin ilk spin off şirketi olan Egert Doğal Ürünler Limited Şirketi’ni kuran ve bugüne kadar Egert Spirulina markasıyla bitkisel protein gıda takviyesi üretimi yapan Rüştü Tok, Turgutlu’da 4 milyon TL’ye kurduğu fabrikada akvaryum balıkları için yem

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Arzu ALP

İZMİR - Türkiye’de ilk defa mavi-yeşil algler grubuna ait mikroskobik yosun türü olan Spirulina’nın üretimini Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji ve Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM) ile birlikte gerçekleştiren Rüştü Tok, şimdi de akvaryum balıkları için yem üretmeye hazırlanıyor.
Türkiye’nin ilk spin off şirketi olan Egert Doğal Ürünler Limited Şirketi’ni kuran ve bugüne kadar Egert Spirulina markasıyla bitkisel protein gıda takviyesi üretimi yapan Rüştü Tok, Turgutlu’da kurduğu fabrikada akvaryum balıkları için ürettiği yemleri piyasa sunmak için gün sayıyor. 4 milyon TL’ye malolan, 2 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikada yem konusunda Ar-Ge çalışmalarını tamamlayan Tok, şu anda ambalajlama çalışmalarını sürdürüyor. Akvaryum balık yemlerini 1 ay sonra  Egert markasıyla piyasaya sunmayı hedefleyen Tok, hızlı büyüme için pazarlama ağı kuracak bir ortak arıyor.
Egert Doğal Ürünler Limited Şirketi Sahibi Rüştü Tok, Spirulina’dan katma değer yaratmak amacıyla akvaryum balıkları için yem üretmeye karar verdiklerini, bunun için Manisa’nın Turgutlu ilçesinde yatırım yaptıklarını belirtti. Tok, "Veliaht olabilecek bir ortak arıyoruz. Bu ortak Türkiye pazarında hızla büyümek adına pazarlama ağını kuracak biri olmalı. Dağıtıcı bayilikler de oluşturmayı planlıyoruz. İç pazarda iyi bir yere geldikten sonra başta Avrupa ve Güney Kore olmak üzere ihracata da başlamayı hedefliyoruz" dedi.
Değişik sektörlerde ticaret yaptığını ve son olarak tavuk gübresiyle ilgili bir proje için EBİLTEM'e müracaat ettiğini belirten Tok, 1999’da proje kapsamında geliştirilen Spirulina’nın üretimi için Egert Doğal Ürünler Üretim Ltd.Şti’ni kurduğunu hatırlattı. Tok, ilk olarak EBİLTEM ile birlikte bir mikroskobik yosun türü olan Spirulina’nın üretimiyle ilgili projenin sanayici kısmında yer aldığını belirterek, "99 BİL-006' nolu EBİLTEM projesinin laboratuar çalışmalarının tamamlanmasının  ardından gerekli tesisler Ege Üniversitesi'nde inşa edildi ve Ege Üniversitesi- Egert ortaklığıyla spirulina alginin üretimine başladık. Egert, bu anlamda Türkiye’nin ilk spin off şirketidir. Spin off firma, ürün fikrinin üniversiteden doğduğu ve üretim aşamasında üniversitenin de ortak olduğu özel firma demek" dedi.
Tok, 2007'de yosun zayıflama haplarının öldürdüğüne dair çıkan haberler yüzünden gıda takviyesi olarak kullanılan Spirulina’nın satışlarının da durduğunu dile getirdi. Zayıflama haplarının farklı, gıda takviyesinin farklı olduğunu hatırlatan Tok, şu anda Egert markalı Spirulina’nın eczanelerde ve aktarlarda satılmaya devam ettiğini anlattı.

Yem, Egert markasıyla bir ay sonra pazara sunulacak

Egert Doğal Ürünler Üretim Ltd.Şti’nin kurucusu Rüştü Tok, Spirulina’nın yem hammaddesi olarak kullanımının yaygınlaştığına ve taleplerin arttığına işaret ederek, şunları söyledi: "Hammaddesini de biz ürettiğimiz için katma değer yaratmak amacıyla akvaryum balıkları için yem üretimini kendimiz yapmaya karar verdik. Bunun için de Turgutlu’da 4 milyon TL yatırımla 2 bin metrekare kapalı alana sahip fabrika kurduk. Yem konusunda Ar-Ge çalışmalarımız başarıyla sonuçlandı. Şu anda ambalajlama çalışmalarımız sürüyor. 1 ay sonra Egert markasıyla pazara girmeyi planlıyoruz. Daha önce Kemalpaşa’da kurduğum çiftlikte üretim yapıyordum, şimdi üretime Turgutlu’da kurduğum fabrikada devam ediyorum. Spirulina’nın yanısıra mikro algler konusunda da üretim yapıyoruz.”

'Yaptığımız üretimle Türk yem sanayine katkıda bulunmayı hedefliyoruz'

Balık yemlerinin ağırlıklı olarak ithal edildiğini, Çin’den gelenlerin ucuz ancak kalitesiz, Avrupa’dan gelenlerin ise pahalı olduğuna işaret eden Rüştü Tok, yaptıkları üretimle Türk yem sanayine katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyledi. Tok, Spirulina’nın, içeriğinde değişik vitamin, mineral ve proteinleri barındıran tamamen doğal bir besin olduğunu ve dünyada Çin başta olmak üzere Hindistan, ABD ve Avrupa’da yaygın olarak tüketildiğini sözlerine ekledi.