Alabalıklar yolunu "koklayarak" buluyor

Alabalıklar, yönlerini "pusula hücreleri" sayesinde buluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Alman bilim adamları, alabalıkların, koku organlarında bulunan "pusula hücreleri" sayesinde yönlerini bulduğunu ortaya çıkardı. Amerikan "Proceedings" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Münih'teki Ludwig Maximilian Üniversitesi'nde görevli bilim adamları, alabalıkların manyetik "pusula" hücreleri sayesinde Dünya'nın manyetik alanını kullanarak yönlerini bulduğunu tespit etti.

Bilim adamları, kuşların, balıkların, deniz kaplumbağalarının, ineklerin, ceylanların ve geyiklerin de manyetik alan sayesinde yönlerini belirlediklerini belirterek, ancak pusula görevini yerine getiren mekanizmanın nerede olduğunun daha önce bilinmediğini söyledi.

Araştırmada kullanılan alabalıkların, Pasifik Okyanusu somonları ile akraba olduğu, bunların da okyanusta hedefini şaşırmadan yaklaşık 2000 mil yol alarak, "evlerine" ulaşabildiği belirtildi.

Ludwig Maximilian Üniversitesi'nde görevli, araştırma ekibinin başkanı Prof. Michael Winklhofer, hücreleri koku organlarının mukozasında bulduklarını ifade ederek, bu hücrelerin manyetik demiroksit olan manyetit içerdiğini tespit ettiklerini söyledi. Bu maddenin organizma tarafından nasıl oluşturulduğunun henüz bilinmediğini kaydeden Winklhofer, manyetik alan bilgisinin, bu hücre aracılığıyla sinirlere iletildiğini ve bu sayede hayvanın yönünü bulabildiğini açıkladı.

Prof. Winklhofer, manyetit hücreleri bulmanın "samanlıkta iğne aramaya" benzediğini, 10 binde bir hücrede bunlara rastlandığını belirtti. Münih'teki araştırmacılar, ilk kez alabalığın manyetik demiroksit manyetit içeren hücrelerini izole etmeyi başardı ve deneylerde bu hücrelerin manyetik alana tepki verdiğini kanıtladı.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir