Allavi yol haritasını açıkladı

Yeni Irak Başbakanı Allavi, geniş ulusal katılımlı bir hükümet kurmayı hedeflediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAĞDAT - Irak seçimlerinin galibi eski Başbakan Iyad Allavi, çoğunluk hükümeti yerine, geniş ulusal katılımlı bir hükümet kurmaya çalışacaklarını söyledi.

Başkent Bağdat'ta Irakiye koalisyonunun merkezinde basın toplantısı düzenleyen Allavi, hükümeti en kısa zamanda kurmayı ümit ettiklerini belirterek, çoğunluk hükümeti yerine, geniş ulusal katılımlı, Irak'ı güvenliğe, istikrara, uluslararası camiada hak ettiği konuma kavuşturacak güçlü ve irade sahibi bir hükümet kurmayı hedeflediklerini kaydetti.

Hükümeti kurma konusunda hiçbir parti ve koalisyondan uzak durmadıklarını ifade eden Allavi, kendileri için önemli olanın, ülkenin onuru, haysiyeti, refahı ve güvenliği olduğunu, sadece ülke aleyhine çalışanlara ve katillere karşı olduklarını belirtti.

Irak'ın geleceği ve istikrarı için herkesin tek bir vücut gibi hareket etmek zorunda olduğunu ifade eden Allavi, hükümeti kurma konusunda tüm gruplarla görüşmeler yürüttüklerini, görüşmeleri yürüten heyetin başına da şu anki Başbakan Yardımcısı Rafi El İsavi'yi getirdiklerini söyledi. 

Hükümet programında dış siyasete ağırlık verdiklerini kaydeden Allavi, "Irak'ı Arap ve İslam aleminde hakkettiği konumuna kavuşturmayı hedefliyoruz. Irak'ı ve Iraklıları dış tehlikelerden koruyabilecek bir ülke inşa etmek hedefimiz. Bölge ülkeleriyle ekonomik, ticari, siyasi ve kültürel ilişkileri geliştirmeye çalışacağız. Irak'ın içişlerine müdahale edilmesine izin vermeyeceğiz ve diğer ülkelerin içişlerine de karışmayacağız. Irak'ın istikrarı bölge ülkelerin de istikrarıdır" dedi.

Irak anayasasına göre, seçimlerde en fazla milletvekili çıkaran parti ya da koalisyon, hükümeti kurma hakkını kazanıyor.

Uzmanlar, hükümeti kurma çalışmalarının uzun sürebileceğini belirtiyor. Sünni Allavi'nin koalisyonu, 325 üyeli parlamentoda 91 milletvekili çıkarmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir