Almanya’da yatırım ve oturma hakkı kolaylığı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TURABİ GÜNGÖR / ARESA CONSULTİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI

 

Şirket üzeri oturma müsaadesini alma kolaylığına etken söz konusu 250 bin euro asgari yatırım koşulu, Yabancılar Yasası’nın; Paragraf 21, 1. maddesinin yeniden düzenlenmesi ile 01.08.2012 tarihinde yürürlükten kaldırılmıştır. Zira belirtilmiş olan yasanın yeniden düzenlemesi öncesi de oturma müsaadesinin alınması, 250 bin euro yatırımın yanı sıra yapılmış olan bu yatırımın gelecekteki süreçlerde Almanya ekonomisine katkı sağlayacağına dair inandırıcı olması gereken konsept, fizibilite ve öngörü hesabı gibi yazılı gerekçelerin, günümüzde olduğu gibi devletin yetkili mercilerine sunulması gerekmekteydi. Söz konusu yasanın yeniden düzenlenmesi, Türk şirket ve bireysel girişimcilerin yararına yatırım kolaylığı sağlamış oldu. Buradaki amaç yeni fikirler ile sıcak paranın akımını sağlamaktır. 

Günümüzde geçerli Alman mevzuatı gereği, oturma müsaadesi olmasa da, 25 bin euro asgari ana sermaye ile bir limited şirketinin kurulması. Almanya için belirleyici olan yapılan yatırım meblağı değil, girişimcinin yapmak istediği ticari iş ve bu işin gelecekte Almanya ekonomisine katkıda bulunup bulunamayacağıdır. Elbet böylesi durumda girişimcinin ticari anlayışı ve stratejisi de belirleyici faktörlerden biridir. 

Girişimcinin alabileceği oturma müsaadesinin süresi, şirketin varlığı ve ticari faaliyetinin süresine bağlı olmasının yanı sıra şirketin süreç içindeki sağlıklı mali tablolarına da bağlı kılınır. Sağlıklı ticari gidişat durumunda girişimciye, Almanya’daki üç yıllık ikameti sonrası, yabancılar medeni hukuku gereği yerleşim hakkı yani süresiz oturma hakkı doğar. Aile birleşimi yasası gereği de, girişimcinin eşi ve çocukları da sermaye gerekmeksizin Almanya’ya gidebilir ve oturma müsaadesini de alabilirler

Bu konularda ilginizi çekebilir