Altın için AUD iyi bir gösterge

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Atılım MURAT

Uzun bayram tatili sonrasında piyasalar hareketli başladı. Son üç haftadır İrlanda konuşuluyordu. Detaylar net olmasa da anlaşma yapıldı. Tam piyasaların rahatlayacağı düşünülürken; Kore'deki çatışma, ABD'de bazı büyük hedge fonların FBI tarafından araştırılması haberleri ile risk iştahı tekrar düştü.

Öncelikle AB'deki gelişmeler ile ilgili birkaç noktaya dikkat çekmek istiyorum. Sorunlu ülkelere ne kadar likidite verirseniz verin, bu ülkelere kredibilite sağlayamazsınız. Bu ülkelerin piyasadan rahatlıkla borçlanabilmeleri için, güçlü büyüme rakamlarını yakalamaları gerekiyor. Piyasanın güvenini ancak böyle kazanabilirler. Ayrıca AB Kurtarma Fonu; Yunanistan, Portekiz, İrlanda, İspanya ve İtalya'yı aynı anda kurtarabilecek büyüklükte değil. AB üyesi ülkeler, ağırlıklı olarak Kurtarma Fonu'nun finansörleri. Fona en büyük katkı Almanya ve Fransa'dan geliyor (210 milyar dolar). Eğer İspanya ve İtalya fonun kapısına dayanırlarsa, ödemeleri gereken 130 milyar doları ödemeyecekleri gibi, yüz milyarlarca dolar da yardım isteyecekler. Kısaca, Portekiz yardım isteyebilir, ancak onu İspanya takip ederse işler çok karışabilir.

Nisan ayında Dünya'da; 'Yunanistan, İrlanda, Portekiz değil; sorun Almanya' demiştim. Görüşlerimi koruyorum. Yorumcular; para basarak Dolar'ın değerini düşürmekle ABD'yi, Yuan'ın değerini baskı altında tutmakla da Çin'i suçluyorlar. Almanya son 10 yıldır AB içinde rekabetçi devalüasyon uyguluyor. Ben henüz Almanya'yı eleştireni görmedim. Küresel ekonomide işler iyiyken, AB içindeki bu dengesizlik görmezden gelindi. Kriz vurunca bütün zayıflıklar ortaya çıktı. Alman ekonomisi iyi performans göstermeye devam edebilir (dünkü satın alma endeksi oldukça iyiydi). Fakat Almanya'nın sistemik devalüasyona devam etmesi, diğer ekonomileri daha zor durumlara sokabilir. Kemer sıkma politikaları uygulayan ekonomilerin, Almanya ile rekabet edecek güçleri artık kalmadı.

Yıl sonu yaklaşırken yatırımcılar zorlanıyor. Tahvil alım programı beklentisi ile eylül-ekim dönemi piyasalar için iyi geçmişti. Bu dönemde yükselişe geçerek $1,426 seviyesine kadar yükselen altın, program açıklandıktan sonra hız kesti. Altın'la ilgili değerlendirme yaparken, altın'ın sadece Dolar fiyatına değil, diğer paralar cinsinden fiyatına da bakılabilir. Avustralya Doları(AUD) küresel risk iştahının en önemli göstergelerinden birisi olduğu için, Altın/AUD fiyatı takip edilebilir. Fed'in tahvil alım programı ve AB'deki sorunlar nedeniyle destek bulan altın konusunda, sadece USD fiyatına bakarak kısa dönemli analiz yapmak zor oluyor. Son iki yılda, Altın/AUD fiyatı (haftalık) zirve yaptıktan hemen sonra Altın/USD fiyatı da düşüşe geçmiş. Kısa dönemli işlem yapan yatırımcılar için iyi bir indikatör olabilir. Altın/AUD fiyatı düşüşe geçerse, bu diğer paraların altın fiyatında da düşüşe yol açabilir. Her şeye rağmen, Altın/USD fiyatında gerileme olursa bunun bir düzeltme hareketi olacağını düşünüyorum. Altın/USD için $1,315-$1,320 talep bölgesi önemli.

Bu konularda ilginizi çekebilir