Altın ikinci haftada havlu attı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Nazlı Gökçe MİS - Troy Menkul Değerler

Altın, ilk haftaki göz dolduran performansının aksine, geçtiğimiz hafta güvenli liman özelliğini kaybederek, teknik satışların da etkisiyle değer kaybına uğradı. En çok zarar gören yüzde 5.9 ile platin olurken, paladyum yüzde 0.6 ve gümüş yüzde 0.2 ile altını takip etmek durumunda kaldılar. Ham petrolde, hem Brent hem Nymex türü petrolün varili 30 doların da altına düşerken, tüm temel metaller kırmızıda kaldı.

Altın haftaya 1104 dolar/ons seviyesinden mutlu başlamıştı ancak ilk elden kar satışlarına maruz kaldı. Çin’den cumartesi yayınlanan Aralık ayı ÜFE endeksinde veriler 46. haftada da beklenilenden daha kötü geldi. Küresel piyasalardaki Çin kaynaklı endişe devam ederken, ülkenin mali otoriteleri hamle yapmaktan kaçındılar ve piyasaların önceki aksayan seanslarına rağmen işlem yapmasına devam etme kararı aldılar. Yetkililer, Yuan’ın dolar karşısında değerini artırmaya çabaladılar ancak bu hamle, hisse senetleri üzerindeki satış baskısına çok küçük bir etki yapabildi. Dolar, Euro karşısında da değerlenerek pariteyi 1.0850 seviyesine çekti. Salı günü altın, yatırımcıların tercihlerini hisse senetlerinden kullanmalarından etkilendi. Hem Shangai endeksi hem Almanya'nın DAX endeksinin yüzde 2'lik yükselmesi, altının fiyat bandının 1080-1090 dolar/ons aralığına geri çekilmesine neden oldu. Hafta ortasında, yükselen Euro/dolar paritesinin altına eşlik etmesiyle maden, 1080 dolar/ons'tan U dönüşü yaparak yatırımcılarını umutlandırdı. Altın, yüzde 0.5 oranında toparlandı ancak bu sevinci kısa sürdü. Perşembe günü dolar elini güçlendirirken, hisse senedi piyasasındaki sıçrama, altın negatif fiyatlandı. ABD’nin haftalık işsizlik başvuruları 275K beklentiye karşılık 284K olarak açıklandı. Ayrıca St Luis Fed Başkanı James Bullard, ham petrol fiyatındaki düşüşün, Fed’in yüzde 2’lik enflasyon hedefini erteleyebileceğini ifade etti. Gelişmeler, altın için istediği etkiyi yaratmazken, maden 1071.56 dolar/ons’a kadar yuvarlandı. Cuma sabah seansında, Çin’den gelerek hayal kırıklığı yaratan ekonomik verilerin ve 30 dolar/varilin de altına düşerek emtia piyasasında baskı yaratan ham petrol fiyatlarının tüm negatif etkisi, Asya hisse senedi piyasalarında son 3.5 senenin en düşük seviyesine gelinmesine neden oldu. Altın 5-6 dolar da olsa kendini toparlayarak 1080 dolar/ons kritik destek seviyesinin üzerine çıktı. Gün içinde ABD'den açıklanan Perakende Satış rakamları beklentileri karşılayamadı. GSYH içine giren bu verinin en önemli kalemi de ciddi oranda düşük açıklandı. ÜFE verisinin beklentiler doğrultusunda gelmesine rağmen, yatırımcılar altını tercih ederek madeni 1097 dolar/ons'a kadar omuzladılar. Akabinde kar satışlarıyla gevşeyen altın seansı 1088.70 dolar/ons'tan yüzde 1.38 kayıpla tamamladı. 

Birçok yatırımcı, Fed’in faiz oranlarını ocak ayında artırmasını beklemiyor ancak, yakın gelecekte, faizlerin yükseleceğinden emin olunması ve buna dair görüşmeler altını sürekli kafes içinde tutuyor. Bu hafta için beklentimiz, altında aşağı yönlü baskıların devam edeceği yönünde.